36. týden-kinopremiéry: Těšte se na město hříchu, poslední roli Seymoura Hoffmana, kuchařku Hellen Mirren a cestovatele Miroslava Zikmunda.

36. týden-kinopremiéry: Těšte se na město hříchu, poslední roli Seymoura Hoffmana, kuchařku Hellen Mirren a cestovatele Miroslava Zikmunda.
Eva Green | Dimension Films
Hrdinové města hříchu se po předlouhých devíti letech vrací. Ještě před uvedením se hovořilo o plakátu s vyzývavou Evou Green, v České republice vyšla bichle Kurva velký Sin City se všemi díly slavného komiksu. Když jde o kult, musí se co nejlíp prodat. Jak to s kultem vypadá v roce 2014? Pokulhává. A nejen Mickey Rourke.

Ukázka z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Co se změnilo? Vlastně kromě hereckého obsazení skoro nic. Z režisérské stoličky odpadl Quentin Tarantino, Frank Miller dopsal speciálně pro film něco do scénáře. Opisovalo se z komiksu, někdy velmi důkladně, dokonce tak, jak by se nemělo. Přeci jenom: komiks a film jsou jiné výrazové prostředky.
Eva Green
Eva Green | Dimension Films
Eva Green hraje onu potvoru, která oproti noirovým filmům pohříchu zabíjí jen svůdnými křivkami svého těla. A zelenýma očima. Ray Liotta ztvárnil úžasného padoucha, který přišel ze samotného pekla. Joseph Gordon-Levitt se představil ve dvou skoro bezvýznamných příbězích ze tří. Hvězd jak na nebi, ale člověk se prostě nedokáže zbavit pocitu, že po devíti letech chybí přidaná hodnota. Škoda. Recenze snímku Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil si přečtěte zde. Prozatím 59%.
53aaf7db
Po povedeném špionážním filmu Jeden musí z kola ven (2011) se představuje další snímek, který vznikl podle knižní předlohy Johna le Carré. Nejhledanější muž (2014) vypráví příběh čečenského uprchlíka v Hamburku, kde se za podivných okolností pohybuje na hraně zákona za tichého dozoru depresivního agenta Philipa Seymoura Hoffmana, amerických temných sil, kulturní referentky Rachel McAdams s vlasy obarvenými na blond a bankovním ředitelem Willemem Dafoe. Řeší se peníze, zbraně, atentáty, intriky, ale i sympatie mezi lidmi z odlišných kultur. A bezmoc.

Trailer k filmu Nejhledanější muž

Snímek režíroval Anton Corbijn, slavný fotograf a autor videoklipů. Je to jeho třetí celovečerní počin a působí zatím jako nejslabší dílo autora. Ale i tak stojí za pozornost. Minimálně kvůli Hoffmanovi, který by údajně mohl být za svou roli nominován na Oscara. Upřímně, přál bych mu to. Skoro celý film drží nervy na uzdě, když v jednom okamžiku znenadání "vybuchne". Nejsilnější okamžik snímku. Jinak je Nejhledanější muž poměrně komorním snímkem s německou depkou a puristickou, artovou kamerou. Pro fanoušky režiséra, Hoffmana a žánru povinnost. Vzkaz pro ty ostatní - druhé Argo (2012) nečekejte. Na rottentomatoes.com průměrné hodnocení 75%.
Miroslav Zikmund
Století Miroslava Zikmunda má nominaci v kategorii Nejlepší dokumentární film. | Bioscop
Nenápadný dokumentární snímek Století Miroslava Zikmunda (2014) se hlásí o vaši pozornost. Proč? Hned z několika důvodů. Slavný cestovatel Miroslav Zikmund shrne a ve vzácných archivních materiálech představí svůj prozatímní život. V jeho středu stojí nejen legendární Tatrovka, cesty s Jiřím Hanzelkou, ale též osobní dějiny tohoto 95 letého, stále vitálního člověka.

Upoutávka k dokumentárnímu filmu Století Miroslava Zikmunda

Povypráví o tom, jak cesty ovlivnily jeho vztah k manželce a synovi, jak oba cestovatelé upadli po roce 1968 v nemilost režimu, jak vydával samizdatově reportážní knihu z cest, podíval se, kdo na něj donášel... Lákavý obsah doplňuje civilní forma, nadšení v každém věku, ale i nějaké to moudro. Nikoli vyčtené z knížek, ale prožité za 95 let života. Smekám. Recenze si přečtěte zde. Zatím 75%.
Nejsme ani v půlce představovaných filmových novinek. Tou další je Láska na kari (2014), romantické drama s Hellen Mirren v hlavní roli. Snímek pojednává o francouzsko-indické gastronomické "válce" a lásce. A Mirren je znovu jedinečná. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 69%.
Z Islandu k nám míří povídkový film O koních a lidech (2013), který je, jak se na seveřany sluší a patří, tragikomedií plnou paradoxů i nejryzejších emocí. Recenze si přečtěte zde. 66%.
Z USA k nám míří horor, odehrávající se v prostředí pařížských katakomb Pod zemí (2014). Pocuchá nervy a od nevšedního turistického zážitku jistojistě odradí.
A na závěr se bude tančit, zpívat a protestovat uprostřed 70. let v Itálii. Radio Alice (2004) míří po dlouhých 10 letech od premiéry i k nám. Co vy na to?
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.