Tržby v českých kinech: Tři bratři drží prvenství. Čtyři Želvy Ninja je sledují z bezpečné vzdálenosti.

Tržby v českých kinech: Tři bratři drží prvenství. Čtyři Želvy Ninja je sledují z bezpečné vzdálenosti.
Před týdnem přepsali Tři bratři statistiku letošní úspěšnosti tuzemských premiér, když setřásli z vrcholu žebříčku Zdeňka Trošku a jeho Babovřesky 2 (2014). Tentokrát už nejde v případě novinky Jana Svěráka o senzaci, ale o "pouhé" držení pozice.
Zdeněk Piškula, Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Jiří Lábus
Tři bratři | Bioscop
Hudební pohádka přitáhla o druhém víkendu do kin 56.720 diváků. Pokladny tak byly bohatší o 7.3 milionu korun. Zatočí Tři bratři s druhým Drakem? Zřejmě ano. Svěrákova pohádka má po necelých dvou týdnech na kontě 242 tisíc diváků a téměř 31 milionů korun co se tržeb týče. Animák Jak vycvičit draka 2 je v českých kinech téměř deset týdnů, přišlo na něj 366 tisíc diváků, tržby činí 49 milionů korun. Jestli ho Tři bratři dokáží předstihnout, stanou se nejúspěšnějším snímkem, který je letos v českých kinech promítán. Ale pozor, v prosinci ještě může s žebříčkem zatočit závěrečný díl Hobita. Bude na to mít necelé tři týdny.
Želvy Ninja
Želvy Ninja | Paramount Pictures
Druhé místo žebříčku patří filmovým Želvám Ninja. Vtrhly hned do 116 kin a urvaly si pro sebe nemalý kus koláče (nebo spíš pizzy) návštěvnosti. Na celovečerní snímek, který se inspiroval oblíbeným animovaným seriálem, přišlo o premiérovém víkendu 38.841 diváků. Ti v pokladnách nechali 5.7 milionu korun. V USA jde o trhák, u nás želvy o premiérovém víkendu zrovna nezaválely. Osobně jsem na nich v 90. letech docela ujížděl, ale dneska bych na jejich celovečerní film nešel. Jestli nejsem sám, kdo uvažuje stejně, není se českým číslům moc co divit. I když, pořád jde o lepší premiérový víkend, než kolik udělali před týdnem třetí Expendables.
Jason Segel, Cameron Diaz
Sex Tape | Columbia TriStar
Třetí místo a další novinka, komedie Sex Tape s Cameron Diaz v hlavní roli. Na snímek, jehož zápletka se točí kolem manželského porna a jeho úniku mezi blízké okolí, přišlo 19.337 diváků. Za film zaplatili 2.6 milionů korun
Randy Couture, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Kellan Lutz, Jason Statham, Antonio Banderas, Sylvester Stallone, Jet Li, Arnold Schwarzenegger
Expendables: Postradatelní 3
Expendables: Postradatelní 3 se propadli až na čtvrté místo. Pokles o 61%, 11.910 platících diváků, tržby 1.67 milionu korun. Film pohořel i v USA. Čtyřka se chystá a je téměř jisté, že půjde o díl poslední. Dobrý signál se čtyřkou ještě něco udělat (změnit rating, přeobsadit neznámé mladé herce apod.).
Strážci Galaxie
Strážci Galaxie | concept art
Pátá příčka patří svérázným Strážcům Galaxie (2014). Studio Marvel to dělá o poznání lépe než tvůrci Expendables, kteří se také snaží přilákat nezaujaté diváky. V českých kinech přišlo o víkendu na Strážce 10.531 diváků, v pokladnách nechali 1.54 milionu korun. V USA a ve světě tihle hláškující hrdinové válí, jen ve Spojených státech mají na kontě čtvrt miliardy dolarů. Komiksových adaptací vzniká poměrně dost, a nejen těch od studia Marvel. Strážci přinášejí něco jiného, neelitářského, zábavného. A za to sklízejí ovoce.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.