Zemřel Richard Attenborough, filmový otec Gándhího a Chaplina

Zemřel Richard Attenborough, filmový otec Gándhího a Chaplina
Jurský park | Universal Pictures
V sedmnácti letech získal stipendium na Královské akademii dramatického umění v Londýně (RADA). Ještě během studií účinkoval na divadle a v roce 1942 byl vybrán do válečného filmu Moře, náš osud, ve kterém vytvořil malou, ale výraznou postavu zbabělce, do níž byl později často obsazován.
Narukoval k filmové jednotce Královského letectva. Po demobilizaci se vrátil k herecké práci. Byl v původním hereckém obsazení londýnské inscenace slavné detektivky Agathy Christie Past na myši, u filmových diváků se později zapsal snímky Brightonský špalek či Liga gentlemanů. Coby originální dr. Dollitle ve snímku Pan doktor a jeho zvířátka byl oceněn Zlatým glóbem. Stejnou cenu si odnesl za drama Strážní loď Sand Pebbles. Řada diváků si Attenboroughovu tvář spojí i s rolí Johna Hammonda z Jurského parku.
zemrel-richard-attenborough-filmovy-otec-gandhiho-a-chaplina-1
Richard Attenborough jako doktor Dollitle.
V roce 1959 založil spolu s hercem a režisérem Bryanem Forbesem výrobní společnost Beaver Films. Na konci 60. Let se začal věnovat režii. Natáčel většinou výpravné eposy, často s politickým podtextem. Jeho nejlepší prací se stala historická freska Gándhí z roku 1982, vyznamenaná mimo jiné osmi Oscary. O deset let později režíroval Roberta Downeyho Jr. jako Charlieho Chaplina, což herci vyneslo jeho první nominaci na oscarovou sošku.
zemrel-richard-attenborough-filmovy-otec-gandhiho-a-chaplina
Richard Attenborough a Robert Downey Jr.
Ve své kariéře získal Richard Attenborough mnoho ocenění a za zásluhy o film a divadlo byl roku 1976 povýšen do šlechtického stavu. V posledních letech žil i s manželkou Sheilou Sim, s níž byl ženatý od roku 1944, v pečovatelském domě. Od pádu před šesti lety potřeboval kolečkové křeslo.
Na Attenboroughovu smrt již reagovala na Twitteru řada osobností. Mia Farrow napsala, že byl tím nejlaskavějším člověkem, s nímž měla tu čest spolupracovat. Roger Moore projevil obrovský smutek s dodatkem "Neskutečně úžasný a talentovaný člověk". Ricky Gervais označil ve svém příspěvku Attenborougha za jednoho z největších mužů stříbrného plátna.