Retro recenze: Strážci Galaxie - zábavná marvelovská verze Star Wars (TV tip)

Retro recenze: Strážci Galaxie - zábavná marvelovská verze Star Wars (TV tip)
Strážci Galaxie (2014) | Marvel Studios
recenze-strazci-galaxie
Ano, mýval a strom.
Jde o adaptaci poněkud obskurního comicsu, který jsem pochopitelně nikdy nečetl, což je možná trochu na závadu, protože jsem se ve všech těch jménech postav a míst chvílemi trochu ztrácel.
Dave Bautista, Chris Pratt, Zoe Saldana
Strážci Galaxie
Základní dějová kostra je víceméně standardní sci-fi comicsová záležitost: Padouch se spojí s megapadouchem, aby získali megazbraň a s její pomocí ovládli vesmír, ale megazbraň má u sebe náhodou zlodějíček, který nejdřív neví, že je to megazbraň, a pak se v něm hne svědomí a nakonec je kosmická bitva... Od dob Star Wars nápaditost scenáristů vskutku nijak moc nevzrostla.
Trumf tohoto filmu tkví ale především v tom, že má zajímavě napsané a dobře zahrané / namluvené postavy. Nejde jen o to, že "on je mýval, haha funny", ale je to mýval, který má jistou osobnost a cíle, má konzistentní chování, smysl pro humor, atd. atd...

Trailer:

A to platí pro všech pět hrdinů. Každý je specifický, každý je konzistentně divný a jejich interakce jsou zdrojem mnoha dobrých vtipů, skoro jako v nějakém kvalitním sitcomu (včetně toho stromu, který říká pouze "I am Groot").
Strážci Galaxie
Strážci Galaxie
Režisér James Gunn vkládá občas do filmu velmi podvratné a ironické momenty, ale přitom hrdiny nezesměšňuje a chce, abychom cítili radost i dojetí s nimi. Je velmi těžké něčeho takového docílit, ale ve Strážcích galaxie to funguje velice dobře. Tak dobře, že mi opravdu ani moc nevadilo, že jsem nepochytil všechny nuance dějových zvratů. Pokud jsem to dobře pochopil, tak ve filmu jsou nejméně dvě postavy, které si máme pamatovat z titulkových sekvencí Avengers a Thora 2. A nová reinkarnace jiné comicsové postavy, o které už vyprodukoval celovečerní film George Lucas v 80. letech. A Lajka...
Prostě, většinu času jsem se fakt dobře bavil, je to vizuálně hezké, se spoustou různých verbálních i jiných fórků, ale vlastně mi bylo celkem jedno, o čem to je, a pokud byl na plátně někdo, kdo se tvářil vážně, tak jsem toužil, aby už byl zase pryč.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Zoe Saldanaová před zelenou ženou hrála například Uhuru ve Star Treku, ale hlavně Neytiri v Avatartu. Takže se teď dá tato herečka velice jednoduše znázornit ve společenské hře Koncept, ve které hádáte různé věci a lidi pomocí poloabstraktních ikon:
recenze-strazci-galaxie
P.P.S: V našich kinech bude 2D i 3D verze, dabovaná i titulkovaná. Viděl jsem 3D titulkovanou a 3D nebylo vůbec ničím zajímavé.