31. týden-kinopremiéry: Ostře sledovaní Strážci, jeden filosof-lingvista, jeden debutant a restaurované Vlaky

31. týden-kinopremiéry: Ostře sledovaní Strážci, jeden filosof-lingvista, jeden debutant a restaurované Vlaky
Strážci Galaxie
"Vy nás ale zásobujete," chtělo by se zvolat na adresu studia Marvel. Od uvedení X-Men: Budoucí minulosti (2014) uběhly jen dva měsíce a do kin míří další snímek inspirovaný komiksovou předlohou. Strážci Galaxie se dostávají v rámci impéria nejdál, hrají totiž v nezvyklé míře na komediální notu. Aniž by se podbízeli a znevažovali zároveň. Může za to velkou měrou režisér James Gunn, který dostal důvěru studia. Bude to znamenat ještě masovější úspěch u širšího publika? Dá se to očekávat.

Strážci Galaxie: Představení hrdinů

Z recenze Františka Fuky: "Režisér James Gunn vkládá občas do filmu velmi podvratné a ironické momenty, ale přitom hrdiny nezesměšňuje a chce, abychom cítili radost i dojetí s nimi. Je velmi těžké něčeho takového docílit, ale ve Strážcích galaxie to funguje velice dobře. Tak dobře, že mi opravdu ani moc nevadilo, že jsem nepochytil všechny nuance dějových zvratů." Všechny recenze snímku najdete zde. Prozatímní průměrné hodnocení 80 procent.

Trailer k filmu Očista: Anarchie

Rok se s rokem sešel, což znamená jediné - v ulicích zase zavládne chaos a teror. Do kin míří Očista: Anarchie, akční thriller, který předkládá znepokojivou vizi světa, kde grázlíci ukazují na muže zákona dlouhý nos. A berou příbytky spořádaných rodin útokem. První díl Očisty (2013) překvapil neotřepaným tématem, dvojka nicméně mohla zajít dál a rozvíjet původní ideu, jít víc pod povrch. Recenze snímku si přečtěte zde, průměrné hodnocení 55 procent.
Je muž, který je vysoký, šťastný?
Režisér a oscarový scenárista Michel Gondry si splnil sen, který vstupuje do českých kin. Jeho novinka Je muž, který je vysoký, šťastný? (2013) je animovanou rozpravou ceněného režiséra se slavným filosofem-lingvistou Noamem Chomskym. Citujme z textu distributora: "Živý, chvílemi spletitý, do značné míry dojemný a v každém případě velmi lidský dialog s Noamem Chomským je vyobrazen prostřednictvím přirozeného proudu Gondryho subjektivních kreseb. Ve svém animovaném dokumentu představuje Gondry Chomského coby význačného myslitele i obyčejného muže."

Trailer k filmu

Je muž, který je vysoký, šťastný?
Takže těžká intelektuálština? Ano i ne. Gondry je talentovaný, hravý režisér. Diváky by nerad nudil.Recenze na Rottentomatoes filmu přiřkly 91 procent. Ideální cesta, jak k filmovému dílu dostat diváky, kteří jinak bádají v knihách a na "nudných" přednáškách. Distributor ale zapláče.
Rozruší debutant Tomáš Pavlíček stojaté vody české filmové produkce? To se teprv uvidí. Komedie Parádně pokecal (2014) je Pavlíčkovým absolventským snímkem na FAMU, takže je úspěch, že míří do kin. Film má silné téma, které koresponduje s věkem autora, pojednává o "hledání smyslu čehokoliv a nutnosti vlastní aktivity". Nezkažených, mladých tvůrců je třeba si vážit a dát jim šanci. Snad si to myslí i producenti a nechají Pavlíčka "parádně pokecat" i v dalším, neabsolventském projektu. Recenze filmu najdete zde, průměrné hodnocení je zatím na 60 procentech.
Ostře sledované vlaky
| AČFK
Po debutantovi přichází do kin jedna slavná klasika, taktéž celovečerní debut, restaurované Ostře sledované vlaky (1966). Slavnostně se představily ve Varech a nyní je můžete zhlédnout ve vybraných kinech. Menzelův první celovečerák byl oceněn Oscarem. Kdybyste snad pochybovali, recenze najdete zde.
Lea a Darija
A na závěr představujeme snímek Lea a Darija, který se do českých kin dostává po 3 letech od svého vzniku. Hudební drama vypráví příběh o chorvatské tanečnici Lea Deutsch. Tu bychom mohli bez nadsázky přirovnat k jiné zázračné dívce, Shirley Temple. Žila ale ve fašismem zmítané Evropě. "Pronásledování Židů krutě ovlivnilo nejen Lein život, ale i život tanečního souboru. Lea má najednou zakázán vstup do divadla a do jejího bezstarostného a tancem naplněného života vstupuje úzkost: hrozí jí blížící se deportace." Snímek jsme neviděli, navíc nejsou dostupné žádné recenze... Dá se nicméně očekávat silný příběh bez happyendu. A plno hudebně-tanečních čísel.
Přehled všech červencových premiér najdete ZDE.