Tržby v českých kinech: Krobot a jeho vesničané zamávali s Herculem, opicemi i draky!

Tržby v českých kinech: Krobot a jeho vesničané zamávali s Herculem, opicemi i draky!
Hercules do vesničky u Hanušovic nedorazil, v žebříčku skončil až za debutem Miroslava Krobota. Na snímku herec Ivan Trojan.
Úspěch Díry u Hanušovic je dobrým znamením. Proč? Tak předně, nikdo to nečekal. Krobot a spol vyvrátil mýtus, že na české filmy se moc nechodí. Krobot a spol navíc vyvrátil další mýtus, totiž že na dobré české filmy se moc nechodí. "Díra" sice pojednává o tragikomickém životu na jesenické vesničce, ale z tamních obyvatel si prvoplánově neutahuje, v jistém smyslu s nimi soucítí. Prostě žádné plytké Babovřesky.
Ivan Trojan
Hercules do vesničky u Hanušovic nedorazil, v žebříčku skončil až za debutem Miroslava Krobota. Na snímku herec Ivan Trojan.
Krobotova dramaturgie a smysl pro tragikomično nesedne každému. Že by vzali kina útokem "pouze" jeho věrní fanoušci Dejvického divadla? O premiérovém víkendu přišlo na Díru u Hanušovic téměř 28 tisíc diváků, v pokladnách kin nechali 3.6 milionu korun. Tvůrci, distributor, kinaři a snad i diváci mohou být spokojeni. Jen tak dál.
Dwayne Johnson
Hercules
Druhé místo patří také premiérovému filmu, Herculovi s Dwaynem Johnsonem v roli mytického bijce. Snímek by rád vtipně revidoval historii po vzoru pythonovského Životu Briana (1979), ale výsledek není ani vtipný ani objevný. Zklamaní byli i fanoušci Dwayna Johnsona, který platil za hlavní lákadlo. Ostatně, v USA nad ním zvítězila sympatická a svůdná Scarlett Johansson. U nás na Hercula vyrazilo přes 22 tisíc diváků, v pokladnách napočítali 3.5 milionu korun, zřejmě i díky dražším lístkům za 3D projekce.
Úsvit planety opic
Úsvit planety opic
Přestože sklízejí skvělé recenze, dochází jim dech. Ano, řeč je o opicích ze snímku Úsvit planety opic. Pokles zájmu o 44 procent hned druhý víkend od tuzemské premiéry? Tohle čekal jen málokdo. Z prvního na třetí místo, po víkendu 11.604 diváků a tržby 1.75 milionu korun. Pravda, druhý díl trilogie není typickým blockbusterem, ale i tak šlo o největší tahák letošního léta. Přiznejme si, jak kde.
Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Mírný propad zaznamenala i druhá Letadla: Hasiči a záchranáři (2014). Aktuálně létají a hasí na čtvrtém místě žebříčku. Přišlo na ně téměř 10 tisíc diváků a na tržbách dosáhly 1.3 milionu korun. Páté místo patří nejúspěšnějšímu filmu žebříčku Top20, taktéž animovanému snímku Jak vycvičit draka 2 (2014). Šestý víkend v kinech zaznamenal 9.298 diváků a 1.25 milionu korun. Celkově Škyťáka a spol zhlédlo přes 310 tisíc diváků, animák utržil téměř 42 milionů korun.
X-Meni na dvacátém místě žebříčku mohou se svými 118 tisíci diváky za 10 víkendů v tichosti závidět. Ale to je tak všechno, co s tím tihle mutanti se speciálními schopnosti udělají.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.