30. týden-kinopremiéry: Dwayne Johnson si znepřátelil bohy, Miroslav Krobot tnul do polomrtvého vesnického stereotypu.

30. týden-kinopremiéry: Dwayne Johnson si znepřátelil bohy, Miroslav Krobot tnul do polomrtvého vesnického stereotypu.
Namakaný Dwayne Johnson dostává na hlavu paruku a v novince Hercules, která sice názvem odkazuje k mýtické postavě, ale věnuje se zcela fiktivnímu příběhu, se "Rock" chystá zastavil armádu šíleného krále, dobývajícího Řecko. Nechybí osudová žena. Co ale snímek postrádá jsou mytické kreatury a hněv Bohů. Čtyři scenáristé byli zbyteční, podobnou fiktivní látku, zaštiťující se pláštíkem mytologie, by spíchl jediný tvůrce.
Z recenze Františka Fuky: "Znovu a znovu jsem si pokládal otázku, proč mě to celé vůbec nebaví, přestože mám Rocka za velkého sympaťáka. Všechny postavy jsou strašlivě předvídatelné a klišoidní, takže pokus o realitu (tzn. žádná magie, žádná monstra) je v takovémto druhu filmu velmi nešťastným rozhodnutím. Mohla to být aspoň zábavná blbost."
Dwayne Johnson na svou životní roli stále čeká, tenhle film měl jít spíš na DVD nosiče. Všechny recenze filmu najdete zde, průměr z recenzí je na 49 procentech.
Výčet premiér uzavírá Díra u Hanušovic, kterou distributor označil za načernalou komedii. Režijní filmový debut úspěšného divadelního tvůrce a herce Miroslava Krobota je situován do oblasti Jesenicka, do jedné nejmenované vesničky. Dominuje tempo navozující dojem autenticity, méně či více bizarní postavičky Dejvického divadla a pocit bezmoci.
Ivan Trojan
Hercules do vesničky u Hanušovic nedorazil, v žebříčku skončil až za debutem Miroslava Krobota. Na snímku herec Ivan Trojan.
Poetika se pohybuje někde mezi dramaty Bohdana Slámy a Okresním přeborem, Čtvrtou hvězdou. Herecké interakce tvoří dusné, vtipné, černohumorné situace. Kamera je převážně statická a dojem ze snímku rozporuplný. Ti, kdo se na malou vesnici podívali a strávili tam nějaký čas, říkají o Krobotově debutu, že popisuje realitu. Jiní poukazují na buranství Pražáků, kteří si přijeli zablbnout na vesnici a dovolili si dokonce zparodovat tamní nářečí.
Lenka Krobotová
Lenka Krobotová režírovaná vlastním otcem. Jako jediná Díry u Hanušovic opustí.
Díra u Hanušovic unyle popisuje a podprahově postrkává k otázkám ohledně vymírání malých vesnic, tamní (ne)perspektivy pro mladé, zoufalé situace, kdy se před někým neschováte a nic neututláte. Nebylo by od věci, aby taky někdo natočil něco o současném městě. Recenze Díry u Hanušovic najdete zde, průměrné hodnocení je zatím 58 procent.
Přehled všech červencových premiér najdete ZDE.