Tržby v českých kinech: Drakovi došel dech, nahradili ho opice a letadla

Tržby v českých kinech: Drakovi došel dech, nahradili ho opice a letadla
Byl to další unavený víkend, přední dvacítku filmů zhlédlo necelých 80 tisíc diváků. Před rokem ovšem nebyla situace o moc lepší. Podle očekávání dominoval Úsvit planety opic, druhý díl trilogie, která má nastínit, co se stalo před Planetou opic (1968). Film s rozpočtem 170 milionů dolarů u nás o premiérovém víkendu vidělo 21 tisíc diváků, což se v řeči financí rovná 3 milionům korun. Snímek byl nasazen do 117 kin, takže o úspěchu nemůže být řeč.
Letadla 2: Hasiči a záchranáři
Překvapila i nepřekvapila zároveň. Druhá skončila Letadla 2: Hasiči a záchranáři, dle mnohých snímek, který neměl být v kinech promítán. Děti jsou ale vděčné publikum, jsou vtíravější než ten nejdůmyslnější marketing, takže nejednoho rodiče k návštěvě kina zlomily. 10.888 diváků nalákala letadélka hangáru Disney-Pixar o premiérovém víkendu do kin. Tržby 1.56 milionu korun.
Transformers: Zánik
Transformers: Zánik
Na třetí místo klesly čtvrtí Transformers. Přišlo na ně 7.277 diváků a tržby dosáhly 1.1 milionu korun. Pokles oproti předchozímu víkendu o 61 procent. Nasazení v 33 kinech... Ale na těch 200 tisíc diváků a 30 milionů korun snímek dosáhne. Dřív nebo později.
Jak vycvičit draka 2
Dyk, Klus a Piškula Škyťáka a Bezzubku skoro jistě předeženou. | CinemArt
Ještě větší pokles než Transformery potkal animovaný hit Jak vycvičit draka 2. Snímek se propadl z prvního na čtvrté místo, přišlo na něj 8.277 diváků, což je sice víc než návštěvnost "robotů", na tržbách se nicméně Transformerům nevyrovnal. O kolik zaostal? O pouhých 10 tisíc korun. Film byl ovšem nasazen do 55 kin, takže je to vlastně "zasloužené". Animovaní "draci" nicméně brzy přivítají tří set tisícího diváka, těšit se brzy budou i ze čtyřicátého milionu korun na tržbách.
Vica Kerekes
Mezi pětici nejúspěšnějších se dostala ještě jedna novinka, tuzemský debut Rudolfa Havlíka Zejtra napořád (2013). Vica Kerekés přitáhla 7.197 diváků a tržby rovný milion korun. Pod milion korun utržila poměrně kvalitní komedie 22 Jump Street (2014). Takový propad hned týden po premiéře se nečekal. Mezi dvacítku nejúspěšnějších se dostala i novinka Olgy Sommerové Magický hlas rebelky (2014), dokumentární film pojednávající o životě Marty Kubišové. Třinácté místo, 1.457 diváků a tržby 115 tisíc korun...
Marta Kubišová
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.