29. týden-kinopremiéry: Caesar, Ida, Marta, letadla a jeden český debut

29. týden-kinopremiéry: Caesar, Ida, Marta, letadla a jeden český debut
Úsvit planety opic
Začneme výletem mezi opice, ale rozhodně nepůjde o roztomilou návštěvu zoo. Úsvit planety opic míří do českých kin a vy budete ohromeni. Na původní Planetě opic (1968) se vyřádili maskéři, herci si v kostýmech užili své. V novince si řadu opic také zahráli lidé z masa a kostí, výsledek nicméně závisel na trikařích, kteří se postarali o grimasy, strst a podobně.
Úsvit planety opic
Úsvit planety opic je takovým novodobým Avatarem (2009). Ve snímku se vyskytuje dobro i zlo, ale hranice nejsou tak křiklavě jasné. A když už si budete myslet, že ti lidé vážně za nic nestojí a proti šimpanzům vztáhnou zbraně, objeví se mezi opy drsoň, který by rád svrhnul přemýšlivého Caesara a de facto lidem ukázal to, v čem se oni sami utápějí tisíciletí, tedy věčný boj o moc a vládu.

Ukázka z filmu Úsvit planety opic:

Úsvit  planety opic je epický i lyrický, opice jsou nevyzpytatelné, děsuplnější než leckteří hororoví duchové. Ve filmu samozřejmě dojde na davové bojové scény, ale od lidských hrdinů příliš nečekejte. Scénář je oproti mnohým hlasům, které snímek označily za netradiční antihollywoodský blockbuster, poměrně plochý a očekávatelný. Z herců by si větší prostor zasloužil výtečný Gary Oldman. Recenze jsou nicméně skvělé, průměr prozatím 79%.
Z Karlových Varů míří do kinodistribuce dokumentární film Magický hlas rebelky (2014) vyprávějící o zpěvačce a politické aktivistce Martě Kubišové. Snímek na festivalu získal cenu diváků, dá se tedy čekat nával i v kinech po celé republice? Režírovala Olga Sommerové, ve filmu si vychutnáte jak dobové záběry a videoklipy, tak vyjádření přátel Marty Kubišové, jedná se tedy o klasický dokumentární formát, který si "klasička" Kubišová zaslouží. Průměrné hodnocení z recenzí je velmi dobré, 78%.
Z Varů míří do kin ještě jeden tuzemský snímek, debut režiséra Rudolfa Havlíka Zejtra napořád (2014). „Chtěl jsem přivést do filmu mužskou postavu, která bude zajímavá, protože si myslím, že v českých filmech chybí silné mužské charaktery. Většinou jsou to ublížení, potrhlí, debilní nebo asexuální tvorové, na které mě nebaví se dívat. A to, že všichni chceme změnit svůj život a máme své sny, mi přijde logické, protože věřím, že v koutku duše si to přejeme v jisté míře všichni,“ říká režisér Rudolf Havlík.
Pavel Batěk, Vica Kerekes
Onou mužskou postavou je herec Pavel Batěk, vedle kterého se točí femme fatale Vica Kerekes. Motto filmu je noční můrou všech prokrastinátorů: "Každou noc milióny lidí usínají s tím, že změní svůj život." Změní Havlík českou kinematografii? Snímek jsme neviděli, takže se můžeme leda dohadovat. Recenze si můžete přečíst zde, průměrné hodnocení je zatím na čísle 58%.
Do kin letí i animák Letadla 2: Hasiči a záchranáři, který zatím nemá jedinou tuzemskou recenzi. Kam až to studio Disney-Pixar od prvních Aut (2006) dopracovalo... Průměr z recenzí na Rotten Tomatoes je na 36%.
A na závěr představujeme Idu (2013), polské drama, které potěší všechny vyznavače černobílého filmu, obrazového formátu 4:3, no zkrátka filmařiny s nádechem nostalgie. Snímek pojednává o jedné řádové sestře, jejíž život obrátí vzhůru nohama setkání s jediným člověkem, který jí z rodinného kruhu zbyl, neortodoxní tetou Wandou... Recenze snímku si přečtěte zde, průměrné hodnocení je na 70%.
Přehled všech červencových premiér najdete ZDE.