Co zatím víme o páté sérii Hry o trůny?

Co zatím víme o páté sérii Hry o trůny?
Hra o trůny
Nejprve se podíváme na lokace. Tvůrci znovu oznámili natáčení už v klasických oblastech Islandu a Chorvatska. Nově se však bude natáčet i ve Španělsku. Zároveň víme, že nikdo z herců se na Island nechystá, tudíž „země za Zdí“ tentokrát bude sloužit nejspíš jenom panoramatickým scénám. Původně zde přitom byla plánována bitva, která však byla ze scénáře vyškrtnuta.
co-zatim-vime-o-pate-serii-hry-o-truny-5
Jedna z lokací, chorvatský Šibenik.
Chorvatský Dubrovnik bude znovu zastupovat Královo přístaviště, tentokrát se však připojí i město Šibenik, jehož středověká část a možná i několik pevností poslouží jako „Old town“ v následující sérii. Hledání po dalších lokacích tvůrce zavedlo i do Izraele, konkrétně do oblasti Timna park, kde je podle všeho zaujaly především rudé skalní formace, skály a údolí. Spekuluje se, že by se mohlo jednat o horské pásmo dělící Dorne a zbytek Westerosu. Druhou možností je pak lokace pro linii Daenerys.
co-zatim-vime-o-pate-serii-hry-o-truny-8
Seville - Alcázar.
A nakonec zde máme již zmíněné Španělsko, samozřejmě zastupující domovinu rodu Martellů, Dorne. Zde to budou především města Sevilla a Osuna, konkrétně palác Alcazar a také býčí aréna. Tvůrci ale návštěvou poctili i další místa a tak si Španělsko užijeme do sytosti.
co-zatim-vime-o-pate-serii-hry-o-truny
Tom Wlaschicha.
S každou další sérií, vlastně s každou další smrtí a příchodem nové postavy, se mění herecké obsazení. První zprávou je navrácení Toma Wlaschicha aka Jaqen H’ghara, muže bez tváře, který bude pravděpodobně hrát velkou roli v příběhové linii Aryi Stark v Braavosu.
Některé postavy navrátivší se na scénu však dostanou nové tváře, což v případě Hry o trůny není tak neobvyklá věc. Tentokrát se jedná o Myrcellu Baratheon, kterou jsme naposledy mohli vidět na konci druhé série jak odjíždí do Dorne. Původní irská herečka Aimee Richardson tak bude nahrazena angličankou Nell Tiger Free, která se objevila například v kriminální sérii Endeavour. Spekuluje se i o rolích dcer Oberyna Martella tzv. pouštních hadů (sand snakes).
co-zatim-vime-o-pate-serii-hry-o-truny-2
Keisha-Castle Hughes.
Na internet unikla nahrávka z castingu na obsazení role Obary Sand, nejstarší dcery, o jejíž roli usilovala herečka Tania Raymonde. Další by podle New Zealand Herald mohla být Keisha Castle-Hughes, nominovaná na Cenu akademie za film Pán velryb (2002).
co-zatim-vime-o-pate-serii-hry-o-truny-4
Michael Slovis se chopí režie.
Hlavní zprávou pak je náhrada za jednoho z režisérů, Alexe Gravese, který si dává roční pauzu. Zastoupí ho Michael Slovis, známý především svou prací na seriálu Perníkový táta, mezi jehož další zářezy však patří i Zákon a pořádek, Chicago fire nebo CSI. Bude režírovat první a druhou epizodu nadcházející série. Tvůrci tak jedou na jistotu a o tyto epizody je s bezpečím postaráno.
Hra o trůny se navrátí na jaře příští rok. Oficiální datum premiéry HBO zatím neoznámila, ale vzhledem k předchozím sériím můžeme počítat s koncem března nebo začátkem dubna. V datech tak připadá nejpravděpodobněji 5. duben, ale vyloučit nemůžeme ani 29. březen nebo 12. duben. Na odpověď si každopádně budeme muset ještě chvíli počkat, vzhledem k tomu, že datum premiéry čtvrté série bylo oznámeno v prosinci. Nepochybně však je na co se těšit.