Křivoklát ožije hrou světla a stínu. Na hradě proběhne druhý ročník Noir Film Festivalu.

Křivoklát ožije hrou světla a stínu. Na hradě proběhne druhý ročník Noir Film Festivalu.
Temný případ, 1. řada | Warner Bros.
Ve čtvrtek 21. 8. 2014 bude ve 21.15 na horním nádvoří hradu Křivoklátu oficiálně zahájen druhý ročník Noir Film Festivalu. První festivalová projekce se uskuteční toho dne již od 14.00 v sále HBO. Během festivalu se bude promítat ve třech sálech historického areálu hradu. Ve spilce starého hradního pivovaru bude situován sál Glenna Forda s ka
Pojistka smrti
Pojistka smrti.
pacitou 100 míst.
Sály Barbary Stanwyck a HBO v budově hejtmanství pojmou kapacitu 50 míst. Večerní projekce budou probíhat od 21.15 na horním nádvoří hradu, které pojme 140 diváků. Zakončení festivalu se uskuteční v neděli 24. 8. od 15.30 v Královském sále.
Temný případ na hradu Křivoklát
Woody Harrelson, Matthew McConaughey
Matthew McConaughey a Woody Harrelson v seriálu Temný případ (2014) | Warner Bros.
Do programu Noir Film Festivalu 2014 bude zařazeno devět speciálních projekcí partnerské HBO, jež budou po předchozí registraci pro všechny návštěvníky festivalu zdarma. Těšit se můžete hlavně na populární detektivní seriál Temný případ. Osmidílný seriál, který měl premiéru v první polovině ledna, pojednává o sedmnáct let dlouhém vyšetřování případu rituální vraždy v americké Louisianě, jenž spojí životy dvou detektivů ztvárněných hereckými hvězdami Matthewem McConaugheym (nedávno oceněným Oscarem za roli v Klubu poslední naděje) a Woodym Harrelsonem.
Gloria Swanson
Sunset Boulevard | Paramount Network
Další z programových sekcí bude věnována tvorbě Billyho Wildera, jednoho z  nejúspěšnějších tvůrců klasického Hollywoodu. Uvedeny zde budou filmy Ztracený víkend (1945), Sunset Blvd. (1950) a Eso v rukávu (1950), které jsou považovány za jedny z nejlepších noirových snímků vůbec.
Soňa Norisová
Soňa Norisová - Ve stínu
České zástupce filmu noir bude reprezentovat detektivka Davida Ondříčka Ve stínu (2012), jež bude zařazena v tematické sekci věnované českému a československému noiru, a kterou osobně uvede jedna z patronek festivalu, herečka Soňa Norisová. V rámci jedné z půlnočních projekcí pak budou uvedeny i dva noirové snímky amatérských režisérů z Olomouce – komiksově laděná detektivka Případ pro Jáchyma Semiše (2013) v režii Jana Haluzy a detektivní thriller Bezejmenné (2013), který natočili Milan Cyroň a Tomáš Uher.
Hugo Haas v USA
Hugo Haas, Cleo Moore
Hugo Haas Přiznání jedné dívky nejen režíroval, ale ve filmu si i zahrál. | Columbia TriStar
V rámci doprovodného programu NFF 2014 se ve spilce starého hradního pivovaru uskuteční unikátní výstava fotosek, plakátů, propagačních karet, novinových výstřižků a korespondence Huga Haase s přáteli – Hugo Haas v USA 40–62, jež přibližuje osudy tohoto herce, režiséra, producenta a
scenáristy v jeho americké emigraci ve 40. a 50. letech minulého století. Tímto dosud nepříliš probádaným obdobím jeho života se již několik let intenzivně zabývá jeden z dramaturgů festivalu Milan Hain, z jehož osobní sbírky většina vystavovaného materiálu pochází.
krivoklat-ozije-hrou-svetla-a-stinu-na-hrade-probehne-druhy-rocnik-noir-film-festivalu
Z výstavy Hugo Haas v USA 40–62.
Program druhého ročníku bude čítat na čtyři desítky filmových projekcí, tedy téměř dvakrát více než ročník předchozí.
Noir Film Festivalu
21. - 24. srpna 2014
Hrad Křivoklát