Když tragédie zasáhne natáčení, změní to klidně i celý film

Když tragédie zasáhne natáčení, změní to klidně i celý film
Paul Walker | Universal Pictures

Imaginárium dr. Parnasse

Imaginárium dr. Parnasse - když během natáčení Imaginária zemřel Heath Ledger, snímek byl v té době dotočen jen z poloviny. Vypadalo to, že nikdy nespatří světlo světa, ovšem to by za kamerou nesměl stát Terrry Gilliam, který byl odhodlaný film i Heathovu práci dokončit. Jeho role se proto ujali tři blízcí přátelé Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell, kteří své honoráře věnovali Ledgerově dceři (do projektu nešli pro peníze, ale z úcty k příteli). Primárním cílem nebylo "dokončit film za každou cenu". Šlo o poctu, která je v titulcích popsána jedinou větou: "Film od Heatha Ledgera a přátel."
Paul Walker
Paul Walker v Rychle a zběsile 7 | Universal

Rychle a zběsile 7

Zatím posledním snímkem, u něhož museli filmaři tento problém ve velkém řešit, je Rychle a zběsile 7, kdy během produkce zemřel herec Paul Walker. Studiu chybělo několik klíčových scén a aby mohl být snímek dokončen a Paul současně z filmu nevypadl, najalo studio jeho bratry, aby scény dotočili.

Sousedská hlídka

Sousedská hlídka - původní název snímku Neighbourhood Watch musel být změněn pouze na The Watch po událostech, kdy byl 17letý Trayvon Martin zastřelen jedním členem americké občanské hlídky. Studio nechtělo mít s případem nic společného a název snímku proto raději změnilo.
Vince Vaughn, Ben Stiller, Jonah Hill, Richard Ayoade
Sousedská hlídka

Brüno

Brüno - krátce před premiérou kontroverzní komedie museli filmaři rychle do střižny, aby vystřihli scénu, v níž Brüno zesměšňuje LaToyu Jackson. Důvod byl prostý - několik hodin před celosvětovou premiérou filmu zemřel její bratr Michael Jackson a filmaři nechtěli žádným způsobem urazit pozůstalé.
Sacha Baron Cohen
Brüno | Universal Studios

Noční můra z Elm Street

Noční můra z Elm Street - postava Freddyho se ve snímku změnila pod vlivem případů zneužívání dětí. Autor příběhu Wes Craven Freddyho původně ve scénáři popsal jako zrůdu sexuálně zneužívající děti. Když šel ovšem snímek do produkce, musela se charakteristika postavy změnit na vraha, protože v té době v Americe propukl velký případ zneužívání dětí.
7-filmu-ktere-zmenila-tragedie
Noční můra v Elm Street | New Line Cinema

Dr. Divnoláska

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu - kultovní válečná komedie měla mít premiéru v době, kdy byl v Dallasu zabit prezident John F. Kennedy. Premiéra snímku byla následně odložena a hned několik scén přepracováno nebo vystřiženo. Z filmu byla vyřazena scéna, kdy je prezident trefen koláčem do obličeje a Turgidson řekne: "Mladý galantní prezident byl sražen ve svých nejlepších letech." V jiné scéně herec Slim Pickens na adresu balíčku první pomoci pronese hlášku: "Se všemi těmi věcmi by si člověk v Dallasu užil pěkný víkend." I ta musela být z pochopitelných důvodů změněna a Dallas vystřídalo Las Vegas.
7-filmu-ktere-zmenila-tragedie-1
Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu | Columbia TriStar

WTC (Světové obchodní centrum) a útoky 11. září 2001

Zde nezůstaneme u jednoho filmu. Po nechvalně proslulém teroristickém útoku na WTC. bylo zastaveno, přerušeno, odloženo nebo změněno natáčení celé řady snímků. Zároveň se filmaři dohadovali, zda by měli věže z již natočených filmů odstranit, nebo ne. Zatímco filmy jako Zoolander a Spider-Man o záběry na věže přišly, Vanilkové nebe a Gangy New Yorku je ukazovaly s hrdostí. Terorismus začal být problémem. Agent bez minulosti musel být upraven tak, aby téma terorismu zmírnil. Premiéry Protiúderu a Velkého průšvihu byly rovnou odloženy. Muže v černém 2 naopak čekalo přetočení celého konce, který se paradoxně ve Světovém obchodním centru odehrával. A jeden film kvůli této události dokonce ani nevznikl...
Tommy Lee Jones, Will Smith
Muži v černém 2
Tím byl plánovaný snímek Jackieho Chana Nosebleed. Tento film měl být ve Světovém obchodním centru kompletně natáčen. Hlavním hrdinou příběhu měl být muž živící se mytím oken Světového obchodního centra. Jeho úkolem bylo bojovat se skupinou teroristů, která chtěla zničit sochu Svobody.
Jackie Chan
Jackie Chan

Vrána

Vrána byla od začátku prokletá. Již samotná předloha byla výsledkem lidské tragédie. James O'Barr stvořil Vránu čistě proto, aby se vyrovnal se ztrátou milované přítelkyně Bethany, kterou srazil opilý řidič dodávky a vláčel ji několik desítek metrů. Komiks byl ale natolik úspěšný, že to nemohli v Hollywoodu ignorovat. Filmová adaptace z roku 1994 bohužel v tragickém duchu pokračovala. Původně měl hrát hlavní roli River Phoenix, zemřel však dřív, než odstartovalo natáčení. Poté roli získal Brandon Lee a stala se mu osudnou - zemřel na place, pouhých sedm dní před dokončením filmu. Zemřel v okamžiku, kdy měla být jeho postava Eric Draven zabita výstřelem ze zbraně Fun Boye. Po natočení záběru zůstal Lee ležet na zemi. Ve zbrani zůstala skutečná nábojnice, která v kombinaci se slepým nábojem způsobila fatální poranění. Po 12 hodinách Lee zemřel v nemocnici ve Wilmingtonu a film musel být dokončen za pomoci dvojníka a speciálních efektů.
Brandon Lee
Vrána z roku 1994