Zemřel herec, scenárista a režisér Paul Mazursky

Zemřel herec, scenárista a režisér Paul Mazursky
Sympatický pohodář Paul Mazursky na karlovarském festivalu v roce 2008.
Pamětníci staré školy odcházejí do filmového nebe. Paul Mazursky byl jedním z nich. Hereckou kariéru započal v roce 1953 spolu s dalš
Virginia Leith, Paul Mazursky
Strach a touha
ím debutantem na poli celovečerního filmu, režisérem Stanley Kubrickem. Ve snímku Strach a touha (1953) si Mazursky zahrál jednoho ze čtveřice vojáků, kteří přežijí havárii letadla a ocitnou se za nepřátelskou linií. Cestu do bezpečí jim však zkříží osudová žena...
Film noir jak vyšitý. Na spolupráci s debutantem Kubrickem Mazursky zavzpomínal na stránkách serveru filmcomment.com: "Stanley o hraní nic nevěděl. Nikdy toho moc nenamluvil. Prostě řekl: ´Opři ji o strom a zkus něco...´ Udělal jsem to a on řekl: ´Fajn, udělej to ještě jednou...´ O tom to bylo. Dvě jetí. Dostal jsem skvělou roli a myslel si, že vyhraju Oscara, ale jaksi to nevyšlo."
Jill Clayburgh
Když už jsme u těch žen, ve tvorbě Paula Mazurskyho hrály důležitou roli. Jeho autorský film Rozvedená žena z roku 1978 pojednává o Erice (Jill Clayburgh), kterou po šestnácti letech opouští manžel kvůli milence. V době vzniku snímek ve společnosti poměrně silně zarezonoval. Autorovi vynesl dvě nominace na Oscara (nejlepší film a scénář), herečka Jill Clayburgh byla nominována za hlavní roli. Na festivalu v Cannes získala pro film jediné ocenění.
Paul Mazursky
Sympatický pohodář Paul Mazursky na karlovarském festivalu v roce 2008.
Paul Mazursky se představil i českému publiku, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary navštívil v roce 2008. Zahrál si též v oblíbeném seriálu Rodina Sopránů a na hollywoodském chodníku slávy má hvězdu se svým jménem. Letos v únoru byla Mazurskymu udělena cena amerických režisérů za celoživotní dílo.
James Gandolfini, Paul Mazursky
Paul Mazursky a James Gandolfini v seriálu Rodina Sopránů. Teď jsou společně i ve filmovém nebi...