Tržby v českých kinech: Animovaní draci vylétli až do stratosféry, ostatní filmy nechali hluboko pod sebou

Tržby v českých kinech: Animovaní draci vylétli až do stratosféry, ostatní filmy nechali hluboko pod sebou
Dyk, Klus a Piškula Škyťáka a Bezzubku skoro jistě předeženou. | CinemArt
Ti draci mají kina pěkně obšancovaná, jen co je pravda. Masivní reklamní kampaň, natěšené děti, ale hlavně - kvalitní film, který není jenom pro děti, z rodičů nedělá hlupáky a spáče proti jejich vůli. Jak vycvičit draka 2 (2014) zamířil do českých kin. A premiérový víkend se jak se patří vyvedl. Při distrubotorovi a kinařích stálo i zachmuřené počasí, kdekdo by dal jinak přednost jinačímu výletu, než tomu za draky studia DreamWorks.
Jak vycvičit draka 2
Dyk, Klus a Piškula Škyťáka a Bezzubku skoro jistě předeženou. | CinemArt
Snímek byl vyslán do 137 (!!!) kin, přišlo na něj přes 88 tisíc (!!!) diváků, kteří v pokladnách nechali téměř 12 milionů korun. Tohle se nebude dlouho opakovat. X-Meni (2014), Godzilla (2014) dosáhli o premiérových víkendech třetinového úspěchu Škyťáka a spol. Že by se blýskalo na lepší časy? Čekají nás Transformes: Zánik (2014) a Úsvit planety opic (2014). Tak snad se bude podobně dařit i letním blockbusterům pro dospělé. Tedy ne, že by Drak 2 nebyl vyspělý film...
Tom Cruise
Na hraně zítřka
Tom Cruise na druhém místě vypadá vedle druhého Draka jako roztomilý drobeček. Akční sci-fi Na hraně zítřka (2014) nalákalo o třetím víkendu do kin 13.507 diváků, kteří v pokladnách nechali 2 miliony korun. Za necelý tři týdny od uvedení si na tenhle velmi zdařilý sci-fi snímek zašlo pouhých 80 tisíc diváků. Ta čísla jsou poměrně velkým zklamáním. Sci-fi prostě není pro každého.
Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Ondřej Vetchý
Jiří Mádl, Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek jsou Všiváci. | BontonFilm
Třetí místo pro první českou vlaštovku debutujícího Romana Kašparovského. Hvězdně obsazení Všiváci vstoupili do českých kin. Fanfáry se neozývají, místo toho zaznívají kritické hlasy recenzentů. Zmatený scénář, neuvěřitelné chování a motivace postav, to je, co snímek sráží dolů. O premiérovém víkendu na něj nicméně vyrazilo 14.111 diváků, do pokladen přinesli 1.8 milionu korun. Což jsou vyšší čísla než kterých dosáhlo o premiérovém víkendu Zakázané uvolnění Jana Hřebejka nebo Bony a klid 2 (2014).
Angelina Jolie
Zloba - Královna černé magie
Zloba (2014) s Angelinou Jolie v hlavní roli klesla z druhého na čtvrté místo žebříčku tuzemských tržeb. Fantasy s podmanivě zlou hereckou hvězdou zhlédlo 8.606 diváků, kteří v pokladnách nechali přes 1 milion korun. To se s půlmiliardovými tržbami z USA a ze světa nedá vůbec srovnávat.
Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Jana Stryková
Zakázané uvolnění, komorní drama trojice mladých žen. | Martin Straka
Mezi pět nejúspěšnějších se dostalo i Zakázané uvolnění (2014) Jana Hřebejka, filmové zpracování stejnojmenné divadelní hry Petra Kolečka. Tržby pod milion korun a víkendová návštěvnost 6.520 diváků důvěru v "nového" Hřebejka nevzbuzuje.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.