Jsou drsní a vládnou severu. Představujeme seriálový hit Vikingové.

Jsou drsní a vládnou severu. Představujeme seriálový hit Vikingové.
Vikingové
Obvykle dokumentárně zaměřená stanice History channel slavila úspěch už svou dramatickou prvotinou Hatfieldovi a McCoyovi. Peníze z tržeb pak šly ihned do produkce dalších projektů: Vikingů a epické Bible. První devítidílná série Vikingů začala svůj televizní život v březnu 2013. Ihned si získala mnoho fanoušků a tak si teď probereme, co patří mezi klady a zápory tohoto počinu.
Vikingové
Vikingové (2013-2020) | History Channel
Příběh nejslavnějšího severského nájezdníka, ohrožujícího břehy středověké Anglie a Francie, je vyprávěn od chvíle, kdy je Ragnar Lothbrok ještě pouhým farmářem a občasným bojovníkem na nájezdech do východních zemí. Nájezdy pořádá jeho krutý, nemilosrdný, ale prohnaný earl Haraldson, kterého se Ragnar marně snaží přesvědčit, aby podnikl nájezd na západ.
Vikingové
| History Channel
Poté, kdy dostane několikrát odmítavou odpověď, se společně s několika odvážnými válečníky, včetně svého bratra Rolla, přeci jenom vydá navštívit a trochu poplenit břehy Anglie. Tím začíná krvavý boj o moc v severské domovině, ze kterého vyjde Ragnar vítězně, načež skládá jako nový earl věrnost svému králi Horikovi.

Trailer k první sérii Vikingové:

Za prvé musíme vyzdvihnout postavy. Charismatický Travis Fimmel v roli Ragnara by skutečně přemluvil k plenění kohokoliv a Gabriel Byrne, skvěle hrající earla Haraldsona, by zase strachem všechny přesvědčil, aby zůstali. Skutečně se tak divákovi dostává rovnocenného souboje, který si může vychutnávat po většinu série.
Vikingové
| History Channel
Hlavním hrdinům také mimořádně dobře sekundují jejich manželky, které rozhodně nehrají druhé housle a naopak patří mezi nejsilnější postavy seriálu. Když k tomu přičteme závistivého Rolla, pološíleného Flokiho nebo čestného Athelstana, dostáváme úžasnou směsici postav, z nichž žádná nezapadne, a každou si skutečně oblíbíte.
Dále je to atmosféra. Drsný, chladný sever perfektně sedí celkovému vyznění seriálu. Tomu nejlépe odpovídá úvodní znělka každého dílu (If I had a heart od Fever Ray) a věta „kdybych měl srdce, mohl bych tě milovat“. Přesně taková je krajina Kattegatu, města, kde se odehrává většina děje. Je krásná, ale chladná, svobodná a nemilosrdná. Tvůrci toho samozřejmě využívají v každém díle, nejvíce však v extatické osmé epizodě u chrámu v Uppsale.
Vikingové
| History Channel
Krajině dopomáhá i hudba. Soundtrack Wardrunny je minimálně stejně strhující a pouze dokresluje už tak dokonalý obraz drsných severských válečníků a jejich mytologie.
Vikingové
| History Channel
Stále jsem se ale nedostal k tomu hlavnímu lákadlu, kterým jsou bitvy. Menších soubojů je v seriálu mnoho, ale bitev je zde skutečně poskromnu. O to lépe jsou ale udělané. Střety Vikingů s královskými bojovníky v Anglii diváka skutečně přesvědčí o vojenské nadřazenosti severských válečníků.
Vikingové
| History Channel
Dlouhé bitvy bez jediné zpomalovačky, kdy jediný Viking vyřídí několik Angličanů a ještě si přitom stíhá zpívat bojovou píseň, jsou skutečně působivé a také si při nich uvědomíte, jakou nezastavitelnou silou tito Seveřané byli.
Vikingové
| History Channel
Bohužel se zde dostáváme k nedostatkům. Není jich mnoho, ale o to více zamrzí. V podstatě většina série působí výjimečně kvalitně a není ji co vytknout, posledním dvěma dílům nicméně začne značně docházet dech. Earl Haraldson je mrtev a tvůrci si musí připravit prostor pro další sérii. Kvůli tomu jsme ochuzeni o klasické vyvrcholení série a dostane se nám pouze houbičkového tripu v podobě osmého dílu, který se snaží diváka seznámit s brutální severskou vírou a mytologií jejich božstev.
Vikingové
| History Channel
Dílu ale chybí spád a tak po chvíli začne poměrně nudit. A na to následuje devátá epizoda, kde Ragnar jakoby nelogicky z povinnosti zahne Lagerthě, Rollo zradí Ragnara a přidá se na stranu vzbouřeneckého earla a Lagertha v Kattegatu sama bojuje s morem, kterému podlehne velká část města. Všechny události jsou podány dosti nezajímavě a tak se přestanete těšit i na další díly, neboť si říkáte, že s takhle rozdanými kartami to může být jenom horší.
Sečteno podtrženo se jedná o vynikající počin, kterému podráží nohy závěr série. Za zhlédnutí však rozhodně stojí.