Potkat je osobně? To nechcete. Nejobávanější filmoví psychopati

Potkat je osobně? To nechcete. Nejobávanější filmoví psychopati
Osvícení (1980) | Warner Bros.
V hororech je nebezpečných psychopatů více než dost, ovšem jsou i filmy, které označení horor nenesou a přesto nám jejich postavy zanechají v mysli takový ten neblahý pocit, že bychom je velmi neradi potkali v reálném životě.
Každý z nás má jistě svého favorita, ale pokud nechcete zaměstnávat mozkové závity, vyřešili jsme to za vás a tady je jejich devítka nejstrašidelnějších filmových padouchů, kteří hráli ve výjimečných filmech:
Plukovník Hans Landa z Hanebných panchartů. Jeho činy a úlisný úsměv si pamatuje asi každý a nejhorší na tom je, že takových mohla být plná nacistická armáda. Jeho cíl byl jediný – vidět vás mrtvého, pokud jste mu stáli v cestě. O nacistickou ideologii tu nešlo, pouze o vlastní oportunismus.
Hanebný pancharti
Hanebný pancharti | The Weinstein Company
Jack Torrance v Osvícení. Co se týče všech filmových adaptací děl Stephena Kinga, tak není horšího záporáka než je právě Jacka. Postava Torranceho je již sama o sobě napsaná strašidelně, byl to ale právě Jack Nicholson, který jeho vražedné šílenství povýšil na úplně jinou úroveň.
Osvícení
Osvícení | Warner Bros.
Annie Wilkesová z Misery nechce zemřít. Ne nadarmo za tuto roli získala Kathy Bates Oscara. Její posedlá a destruktivní fanynka knih Paula Sheldona se zapsala do filmové historie nesmazatelnou stopou, která vás provází ještě dlouho poté, co snímek vypnete.
Misery nechce zemřít
Misery nechce zemřít | Columbia/Sony
Norman Bates – Psycho. Většího psychopata mezi filmovými násilníky asi nenajdeme. Maminčin vraždící hoch s nožem v ruce patří mezi elitu a ani k tomu nepotřebuje barvu. Děs vyvolává i v černobílém podání a řada lidí se jistě dodnes motelům raději úplně vyhýbá.
Anthony Perkins
Psycho | 1960 Paramount Pictures
Dr. Hannibal Lecter, Mlčení jehňátek. Už jen to, že Anthonymu Hopkinsovi stačilo k získání Oscara za nejlepší herecký výkon pouhých 20 minut v celém filmu, hovoří za vše. Žádný z filmových psychopatů nebyl podán tak lákavě a zároveň nelidsky jako právě Lecter.
Anthony Hopkins
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation
Alex DeLarge, Mechanický pomeranč. Charismatický, veselý a smrtící Alex pokročil od násilného vyvrhele k politické loutce a zpět bez toho, aniž by se cokoli naučil. Jeho šílenství prýští pouze z čisté radosti ze zabíjení a mrzačení.
Mechanický pomeranč
Mechanický pomeranč | Warner Bros.
Travis Bickle, Taxikář. Zatímco se většina Newyorčanů snaží věnovat obyčejnému životu, plánuje Travis raději vraždy politiků a místních pasáků. Nejděsivější na tom je, že stále věří, že i tak může být normálním, fungujícím členem společnosti.
Robert De Niro
Taxikář - film, který změnil Danielu Day-Lewisovi život.
Joker v Temném rytíři. Joker je mistr svého řemesla. Je to vrah, bojovník, manipulátor a trýznitel v jedné osobě. Jeho totální eliminace těla a duše Harveyho Denta není jen zločinem, ale i mistrovským dílem psychopatického umělce.
Heath Ledger
Heath Ledger | Warner Bros.
Anton Chigurh, Tahle země není pro starý. Nic nenažene strach víc, než jeho hody mincí. Ke klidu nevybízí ani jeho zachmuřená nátura a podivný účes. Umí používat snad všechny zbraně, které existují.
Tahle země není pro starý
Tahle země není pro starý | Miramax Films