5 filmů, se kterými můžete oslavit Den D

5 filmů, se kterými můžete oslavit Den D
"Luku Skywalkerovi" se moc bojovat nechce.
Pokud byste chtěli i vy uctít památku padlých tím správně filmovým způsobem, připravili jsme pro vás seznam filmů a seriálů, které byly 6. červnem 1944 inspirované a které podle našeho názoru stojí za vidění.
5. Velká červená jednička (1980)
Obrázek článku
Začneme nepříliš známým filmem, který si ale místo v tomto seznamu beze sporu zaslouží. Už proto, že autor scénáře a režisér filmu je zároveň i veteránem z 2. světové války, autorem předlohy a tím pádem i vypravěčem. Málokdy se stane, aby sama jedna z postav příběhu o něm i natočila film.
Film vypráví příběh jednotky amerických vojáků během tažení severní Afrikou a poté i Evropou. Ve středu dění jsou kromě vypravěče hlavně seržant Possum (vynikající Lee Marvin), drsný veterán 1. světové války a vojín Griff („Luke Skywalker“ Mark Hamill), pacifista, který v sobě musí teprve najít ospravedlnění války.
Asi nejsilnější stránkou filmu je tady scénář, který jednotku provede ne jednou, ale hned třemi invazemi (Afrika, Sicílie, Normandie), kterých se všech režisér osobně zúčastnil. Na konci filmu pak dokonce ukáže nečekaně silný morální přesah.
Pokud se divák dokáže smířit s levnější produkcí (invazi v Normandii zajišťuje například jedna jediná loď), lze film jedině doporučit.
4. Generál Eisenhower: Velitel invaze (2004)
Obrázek článku
Tento televizní film je mezi ostatními výjimečný tím, že v něm nepadne jediný výstřel. Místo na samotnou invazi, nebo na následné boje se soustředí na fázi plánování, která jí předcházela. Ústřední postavou je tu generál Eisenhower v podání Toma Sellecka, na jehož bedrech naplánování největšího vylodění spočívalo.
Příznivci akce můžou tento film s klidem přeskočit. Příznivci historie a vojenství si ale přijdou na své, když bude dopodrobna zkoumána a projednávána každá část podniku, který co do rozměrů nemá obdoby. Také se zde setkáme se spoustou slavných osobností, v čele s Winstonem Churchillem, generálem Pattonem, nebo Charlesem de Gaullem.
3. Nejdelší den (1962)
Obrázek článku
Černobílý film, který může mimo jiné dobře posloužit jako způsob, jak se vůbec zorientovat v tom, co se to vlastně před lety v Normandii stalo. Svojí téměř tříhodinové délky dobře využívá, aby se alespoň dotkl každého z aspektů invaze. Kromě tradičního spojeneckého pohledu tak popisuje i dění na německé straně a nezapomene ani na francouzský odboj a civilisty. Je tak složen v podstatě z malých příběhových útržků a málokdy s nějakou postavou strávíme více, než pár minut najednou. Mnoho herců z velkolepého obsazení tak dostává až téměř cameo role. Kdo se tedy těší, že uvidí v akci zároveň Johna Waynea, Roberta Mitchuma, Richarda Burtona, Seana Conneryho, nebo Henryho Fondu, ten bude zklamán.
Celkově se jedná o velmi kvalitní kus filmařiny, který stojí za zhlédnutí. Jen se obrňte před koňskou dávkou romantiky a patosu, který byl pro filmy šedesátých let typický a z Nejdelšího dne téměř odkapává.
2. Bratrstvo neohrožených (2001)
Obrázek článku
Snímky na prvním a druhém místě stojí o několik tříd nad svou konkurencí a o prvenství byl mezi nimi sveden skutečně tuhý boj. Navíc to byl boj téměř bratrovražedný, protože vznik Bratrstva neohrožených mají na svědomí stejní pánové, kteří zajistili vítězství filmu na prvním místě: Tom Hanks jako autor scénáře a producent a Steven Spielberg v roli producenta. Jediný důvod, který nakonec rozhodl o pořadí na prvních příčkách je ten, že Bratrstvo neohrožených není film, ale 10-dílná minisérie a vyžaduje tak na vychutnání čas delší, než kolik ho dnešní slavnostní den nabízí.
Zatímco většina ostatních filmů se soustředí na těžké boje, které svedla americká pěchota na francouzských plážích, soustředí se tento seriál na osudy výsadkářů, kteří byli vysazení na německé území už v noci před invazí a napadáním týlu nepřítele tak zajistili úspěch celé operace.
Opět je kladen důraz na osudy jednotlivých vojáků a tento přístup je zde doveden k dokonalosti. O hrdiny se budete skutečně bát, už proto, že se budou neustále objevovat nové postavy a staré mizet, takže si nebudete nikdy jisti tím, kdo příběh vypráví a kdo může v nejbližší minutě padnout.
To je ještě umocněno emotivním vyprávěním skutečných veteránů, která uvozují a ukončují každou epizodu a na základě jejichž vzpomínek je seriál natočen. Divák si tak může být jistý, že to co vidí, je co nejvěrnějším ztvárněním skutečnosti. Jména vypravěčů jsou však odhalena až v posledním , díle, aby nešlo odhadnout, kdo zemře a kdo bude žít dalších 70 let, aby o tom mohl vyprávět.
Upřímně – Bratrstvo neohrožených je stejně kvalitní jako následující film a kouká se na něj lépe. Kdyby šlo o celovečerní film a nikoli seriál, nebylo by co řešit. Pokud se rozhodnete tomuto seriálu těch 11 hodin věnovat (a my vám to vřele doporučujeme), můžete se těšit, že společně s americkými paragány projdete od výcvikového tábora celým evropským tažením až po konec války. Stojí to za to.
1. Zachraňte vojína Ryana (1998)
Obrázek článku
Když se spojí režisérské kvality Stevena Spielberga s hereckými schopnostmi Toma Hankse, může si být filmový divák jistý nevšedním zážitkem. A přidá-li se silný příběh, dobrý scénář a velkorysý rozpočet, přímo to volá po Oscarech. Film Zachraňte vojína Ryana jich posbíral 5 a na dalších 6 byl nominován, včetně Oscara za nejlepší film.
Film vypráví příběh amerického kapitána Johna Millera (Hanks), který se svojí jednotkou projde Dnem D, aby byl vzápětí vyslán hluboko do nepřátelského území a zachránil parašutistu Jamese Ryana (Matt Damon), jehož tři bratři zahynuli a kterého chce proto armáda symbolicky vrátit domů matce aby podpořila morálku v zázemí.
Příběh je to možná trochu přitažený za vlasy, ale umožňuje nechat velké a historicky zdokumentované bitvy stranou a soustředit se na vnitřní i skutečný boj jednotlivých postav, což mu dává neobyčejnou sílu. A herecké obsazení Millerovy jednotky zvládá svou úlohu na jedničku – Tom Sizemore, Edward Burns, Giovanni Ribisi, Barry Pepper, Adam Goldberg nebo Vin Diesel zaručují, že si ve filmu každý najde to svoje.
Zachraňte vojína Ryana
A které filmy o spojenecké invazi v Normandii jsou vaše oblíbené? Napište nám o nich v diskusi.
Obrázek článku