23. týden-kinopremiéry: Tom Cruise obžívá a Jan Hřebejk se ocitá v zakázaném uvolnění.

23. týden-kinopremiéry: Tom Cruise obžívá a Jan Hřebejk se ocitá v zakázaném uvolnění.
Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka (2014)
Nejedno scifíčko s Cruisem jsme už absolovali. Proč se pouštět do dalšího? Protože Na hraně zítřka je oproti předešlým poměrně nepatetický, scenáristicky vynalézavější a vzhledem k žánru velmi vtipný film, což potěší fanoušky Hvězdné pěchoty (1997). Jistě, dojde na boje, jak jinak, když tu lidstvo bojuje o místo na slunci s mimozemským hmyzem. A Cruise ve filmu umírá, aby se mohl vrátit a změnit chod událostí!
Tom Cruise, Doug Liman, Emily Blunt | Warner Bros.
Z recenze Tomáše Chvály: "Na hraně zítřka je naprosto čistý a konzistentní film. Od začátku do konce držící se jasného schématu, který vyždímává do poslední kapičky. Je tu patrný vliv moderních počítačových her (levelování postavy) i jiných slavných filmů (mimozemšťané nápadně připomínají Sentinely z Matrixu), to vše je ale využito maximálně logicky a efektně."
Recenze filmu si přečtěte zde, prozatím je hodnocení na velmi dobrých 83 procentech.
Romantické drama Hvězdy nám nepřály vypráví příběh o lásce dvou mladých, nemocných lidí. "Hazel a Augustus jsou dva svérázní teenageři, které spojuje záliba v černém humoru, opovržení konvencemi a láska, která s nimi pořádně zamává. Jejich vztah je výjimečný i vzhledem k místu, kde se potkali. Zamilovali se do sebe totiž během sezení v podpůrné skupině pro boj s rakovinou."
Hvězdy nám nepřály
Hvězdy nám nepřály
Dle mnohých jde o jednu z nejlepších filmových adaptací knižní předlohy posledních let. Recenzenti snímek hodnotí velmi dobře, průměr ze všech recenzí je zatím 85 procent.A i když jde o film s neveselým tématem, není patetický, oplývá černým humorem, sympatickými hrdiny a poselstvím, že život se má žít naplno. Za každých okolností. Nebo právě pro ně.
Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Jana Stryková
Zakázané uvolnění, komorní drama trojice mladých žen. | Martin Straka
Jan Hřebejk ohlašuje Zakázané uvolnění (2014). Příběh tří žen, které se po svatebním obřadu ocitnou v jednom baru, je inspirován stejnojmennou divadelní hrou Petra Kolečka. Hřebejk obsadil sympatické mladé herečky, dopsal party pro dva muže, aby ho dramatický kus na filmovém plátně zas tak nesvazoval, a natočil velmi komorní snímek.
Z recenze Františka Fuky: "Je možné, že Hřebejk věrně adaptoval divadelní hru, ale že ta divadelní hra byla od počátku něco, co nemůže fungovat jako film. Takže pokud jste fanouškem oné divadelní hry, filmová verze pro vás může být atraktivní." Všechny recenze filmu si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 59 procent.
Loft
A na závěr představujeme kriminální thriller Loft (2010) od našich nizozemských sousedů. Jde o poměrně drsnou podívanou, takže případným zájemcům doporučujeme vybavit se pevnými nervy. "Pět nejlepších přátel, z nichž všichni jsou ženatí, se rozhodne společně obývat podkrovní byt. Sem si každý z nich za určitých podmínek může přivést milenku a nerušeně s ní trávit čas. Všechno se zdá být perfektní, až do jednoho rána, když se v podkroví najde tělo zavražděné neznámé mladé ženy." Člověk si nemůže být jistý skoro ničím. Ani u takzvaných přátel...
Přehled všech červnových premiér najdete ZDE.