Recenze: Na hraně zítřka - Tom Cruise je zpátky na vrcholu

Recenze: Na hraně zítřka - Tom Cruise je zpátky na vrcholu
Na hraně zítřka
Tom Cruise
Bill Cage (Tom Cruise) nemá vůbec dobrý den. Chtěl zůstat mimo nebezpečí díky svým frčkám, místo toho je za zbabělost degradován a bez přípravy nasazen do první linie. Stane se nevyhnutelné - Cage umírá. A ihned poté se probouzí den před bitvou, znovu prochází výcvikem, seznamuje se s ostatními vojáky a je nasazen do sebevražedné akce. A zase umírá, zase se probouzí a tak pořád dokola...
Tom Cruise
Na hraně zítřka
Zápletka o časové smyčce byla využita poměrně nedávno ve vynikajícím Zdrojovém kódu s Jakem Gyllenhaalem. Na hraně zítřka má však mnohem blíže k jiné "opakovačce" a to klasické komedii s Billem Murrayem Na Hromnice o den více. Podobně jako v ní, i zde se hrdina stává proti své vůli součástí určitých událostí a začne se postupně zlepšovat. Do velké míry (vyjma finále) snímek staví na přirozeném humoru pramenícím z toho, že člověk neustále prožívá tu samou situaci. Jen si to představte - jdete po padesáté do té samé bitvy. Víte, kde kdo zaútočí, kdy kdo umře atd.. Někdy se chcete angažovat, jindy nemáte náladu a tak jen bez zájmu pozorujete svoje okolí. A když se něco nepodaří, můžete si den "zrestartovat" smrtí. Proč se zbytečně stresovat třeba zlomenou páteří...
Tom Cruise se v Na hraně zítřka konečně vrací na výsluní. Nevědomím k tomu mělo slušně našlápnuto a nebýt hloupého finále, mohl snímek aspirovat na žánrovou klasiku. Jack Reacher narazil na vlastní neschopnost ujasnit si žánr i vypravěčský styl. Na hraně zítřka je naprosto čistý a konzistentní film. Od začátku do konce držící se jasného schématu, který vyždímává do poslední kapičky. Je tu patrný vliv moderních počítačových her (levelování postavy) i jiných slavných filmů (mimozemšťané nápadně připomínají Sentinely z Matrixu), to vše je ale využito maximálně logicky a efektně.

Trailer:

Tom Cruise, Doug Liman, Emily Blunt | Warner Bros.
Současně je velmi dobře vysvětlen princip samotného paradoxu. Jde samozřejmě o sci-fi, ale dává to smysl, film se nastavenými pravidly jasně řídí a není důvod se hádat o tom, jak celý paradox (ne)funguje.
Emily Blunt
Emily Blunt - Na hraně zítřka
Velmi dobře jsou načrtnuty i jednotlivé postavy. Cruise je zpočátku nesympatický ustrašený floutek a je to tak v pořádku. Postupně projde vývojem, díky němuž se stane právoplatným "mužem na svém místě". Emily Blunt má drsnou vojandu v malíku způsobem, že by mohla hned narukovat a přímo božský je Bill Paxton v roli šéfa jednotky výsadkářů. Po 2 zbraních mu Hollywood naservíroval další nahláškovanou roli.
Technicky se filmu taktéž nedá moc vytknout a nepamatuji si, že by byl kdy režisér Doug Liman (Agent bez minulosti, Mr. & Mrs. Smith) v takové formě. Pokud něco v rámci jeho režie drhne, je to finální dvacetiminutová akce, která je přeci jen o něco méně hravější a více klišé, než by si zbytek zasloužil. Není ale vůbec špatná. Jen zkrátka navazuje na téměř bezchybnou jízdu.
Na hraně zítřka je zatraceně nápaditá, vtipná, napínavá a současně i chytrá žánrová hříčka. I pokud sci-fi není vaším šálkem čaje, měli byste dát nekonečnému dni Billa Cage šanci. Je to univerzální zábava.
Hodnocení: 85%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE