Český film míří po dlouhých šestnácti letech do Cannes. Zaujala Václavova Cesta ven.

Český film míří po dlouhých šestnácti letech do Cannes. Zaujala Václavova Cesta ven.
Z filmu Cesta ven. | Aerofilms
Pro českou kinematografii je přítomnost snímku Cesta ven (2013) v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo šestnáct let. Naposledy byl v roce 1998 do programu festivalu v Cannes zařazen celovečerní hraný film Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique. Petr Václav, držitel Stříbrného Leoparda z MFF v Locarno, 1996 (Marian) a režisér nejlepšího českého filmu 2001 oceněného Zlatým Ledňáčkem (Paralelní světy), po delším působení ve Francii natočil film ve svém rodném jazyce a zároveň se po osmnácti letech od premiéry úspěšného dramatu Marian vrací mezi Romy.
Cesta ven
Z filmu Cesta ven. | Aerofilms
Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací.
Cesta ven
Cesta ven má nominaci i za kameru Štěpána Kučery. | Aerofilms
Kde hledat pomoc? Úřady nastavily ve jménu úspor pravidla vylučování ze systému sociálních podpor. Romská soudržnost také naší hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu, jak přežije on sám. Ani rodina naší hrdince nemůže pomoci: otec nemá již deset let práci, finanční potíže jej přivedly do ghetta a matka již dávno zemřela.
Petr Václav
Režisér a scenárista Petr Václav. | Aerofilms
Cesta ven se natáčela v reálném prostředí převážně na Ostravsku a do hlavních rolí byli obsazeni neherci, což filmu dodává autentickou atmosféru a nezpochybnitelnou vypovídací hodnotu. Do českých kin bude snímek uveden 29. května.