Filmový příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odhalí deníková svědectví slavného cestovatele

Filmový příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odhalí deníková svědectví slavného cestovatele
| Bioscop
Miroslav Zikmund se v letošním roce dožil pětadevadesáti let. Muž s takřka fenomenální pamětí si sedmdesát let vede deníky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby ve všech jejích společenských a politických proměnách. Málokdo ví, že Zikmund byl překladatelem pro americké a ruské armády, když se setkaly při osvobozování u Plzně, že byl účasten soudu s K.H. Frankem, anebo že fotil inauguraci prezidenta Beneše. Jako chlapec snil o tom, že bude soudním stenografem, ale jeho prvním zaměstnáním byl poražeč na jatkách. Podobná překvapení provází jeho život až do dnešní doby a naplňují Zikmundovo životní krédo: život je přesný součet náhod.
Miroslav Zikmund, Petr Horký
Režisér Petr Horký a cestovatel Miroslav Zikmund | Bioscop
Režisér, spisovatel a cestovatel Petr Horký měl tu šťastnou možnost, že se z obdivovatele Miroslava Zikmunda mohl stát jeho kolegou, spolupracovníkem a také přítelem. A díky tomu se mu dostalo výsady, že mu Miroslav Zikmund svěřil své deníky jako podklad pro vznik celovečerního filmu Století Miroslava Zikmunda.
Miroslav Zikmund
| Bioscop
„Jak jsem za těch sedmnáct let postupně poznával Miroslava Zikmunda jako člověka, jako chlapa, kterému se líbí ženy, ocení dobré víno nebo kvalitní valašskou slivovici, stále více jsem si uvědomoval, že jsem viděl řadu filmů o fenoménu Zikmund a Hanzelka, mnohé byly dokonce velice oslavné, ale žádný z nich vlastně neukazoval, co to bylo za chlapy. Co je jejich vášeň a cestovatelské nadšení stálo, jak na tom byli s rodinami, s penězi, s dětmi, prostě s klasickými lidskými situacemi… A mojí nadějí bylo, že by se to naše dlouholeté – troufnu si říci přátelství – mohlo zhodnotit právě tak, aby vznikl film ne o fenoménu Zikmund a Hanzelka, ale o nich jako o lidech se všemi lidskými rysy - bolestmi, úspěchy i selháním,“ říká Petr Horký.

Teaser k dokumentu Století Miroslava Zikmunda:

Snímek Století Miroslava Zikmunda vznikal postupně tři a půl roku, Petr Horký natočil s Miroslavem Zikmundem více než třicet hodin jeho vzpomínek a komentářů, shlédl dalších pětadvacet hodin archivních i rodinných filmů, pročetl tisíce stran ze Zikmundových soukromých deníků. Na scénáři k filmu spolupracoval s dlouholetým spoluautorem, kamarádem a znalcem práce Zikmunda a Hanzelky Miroslavem Náplavou. Ve filmu se objeví řada unikátních a dosud nepublikovaných záběrů či svědectví nejen z cest legendární dvojice. Celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda bude mít premiéru 4. září 2014.