16. týden-kinopremiéry: Detektiv s Downovým syndromem v Praze, Johnny Depp na plazmových obrazovkách a Jesse Eisenberg. Hned dvakrát!

16. týden-kinopremiéry: Detektiv s Downovým syndromem v Praze, Johnny Depp na plazmových obrazovkách a Jesse Eisenberg. Hned dvakrát!
Transcendence
Co kdyby vznikl zcela nový druh inteligence? Transcendence láká na Johnnyho Deppa . Sci-fi snímek navíc vznikl pod hlavičkou tvůrců Počátku (2010) a trilogie Temný rytíř. Jde o zaklínadlo, které nehraje fair play. Kupříkladu Johnny Depp ve filmu hraje pouhých 20 minut, poté se jeho tvář zjevuje na monitorech.

Trailer k Transcendenci:

Christopher Nolan "nechal" režírovat svého dvorního kameramana Wallyho Pfistera. Sám se zaštítil výkonnou produkcí. Jestli chtěl dát Pfisterovi díky svému jménu a finančním možnostem šanci, tak všechna čest. Příběh řeší etickou otázkou, zda by měl mít počítač vědomí, ideálně lidského původu. Zajímavé téma nicméně tvůrce nejistě nahlíží ze všemožných úhlů názorového spektra. A vy budete zmateni. Snímek navíc stál nemalých 150 milionů dolarů, což na výsledku není vidět. Dáváme 40%, recenze si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 45%.
Kevin Costner3 dny na zabití. Luc Besson produkuje další akční výplach. I zde hraje důležitou roli otec a dcera. Nejde sice o 96 hodin, ale o "pouhých" 72, ale i tady se hrdina řádně zapotí. Z recenze Tomáše Chvály: "Hlavním dějovým pojítkem je obnovování pouta otce s dcerou, přičemž akce ve filmu zabírá dost možná deset minut a skládá se z pouhých tří scén (a ano, všechny jsou vidět v traileru)." Besson jede jako přes kopírák, Francouz točí američtěji než hollywoodská produkce. A nejlepší je z toho všeho Costner. Recenze filmu si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 46%.
Do kin míří dvě artovky, hodny vašeho zájmu. Dvojník pojednává o nesmělém mladíkovi Simonovi (Jesse Eisenberg), který se v práci setkává se sebevědomým kolegovou Jamesem (Jesse Eisenberg). Inspirováno Dostojevským, mnozí pocítí úzkost jako ze života Franze Kafky. Komediální drama Richarda Ayoadeho. Průměrné hodnocení z recenzí 79%.
Detektiv s Downovým syndromem? V případě novinky autora Kurzu negativního myšlení (2006) nic překvapivého. Hlavní hrdina s dětskou tváří (Svein André Hofso Myhre) má naražený klobouk hluboko do čela, zapaluje si po vzoru Phila Marlowea a prochází se uličkami stověžaté Prahy! Skvělá kombinace filmu noir, severského černého humoru a pochopení. Průměrné hodnocení ze všech recenzí 73%.
Cesta do školy je zvláštním snímkem, na pomezí dokumentu a hraného filmu. Ústředním tématem je, jak název říká, cesta do školy. A aby to bylo poutavé a trochu to trklo ty naše pohodlné, středoevropské děti i nás, jejich rodiče, odehrávají se čtyři příběhy v zemích, kde to děti mají do školy i několik hodin. Snímek je to dramatický, dojemný a k zamyšlení, k porovnání hodnot. Recenze si přečtěte zde.
Na závěr představujeme švédské životopisné drama Valčík pro Monicu, které se zaměřuje na to nejdůležitější ze života švédské zpěvačky a herečky Monici Zetterlund. Otázkou zůstává, proč snímek míří do českých kin. Film o Abbě by samozřejmě lákal stokrát víc. Recenze snímku si přečtěte zde.
Přehled všech premiér najdete ZDE.