Retro recenze: Transcendence - matná sci-fi z produkční stáje Christophera Nolana

Retro recenze: Transcendence - matná sci-fi z produkční stáje Christophera Nolana
Transcendence | Warner Bros.
Johnny Depp
"Pirát" Johnny Depp jako posedlý vědec ve snímku Transcendence. Páté místo žebříčku.
Will Caster (Johnny Depp, který je fyzicky ve filmu cca 20 minut) je brilantní vědec, pokoušející se o stvoření dokonalé umělé inteligence. Když je společně s kolegy blízko úspěchu, udeří skupinka radikálů, kteří pokroku nepřejí. Zničí výzkumné materiály, hodně vědců zabijí a postřelí i Willa. Zásah sice přežije, kulka ale byla radioaktivní a díky tomu má jen pár týdnů života. Jeho žena Evelyn (Rebecca Hall) proto - v naději na udržení Willa při životě - přenese jeho vědomí do počítače. Jde o dosud nevyzkoušený experiment. Will se skutečně do počítače přenese, je ale otázkou, do jaké míry zůstal ve formě jedniček a nul sám sebou.
Rebecca Hall, Johnny Depp, Morgan Freeman, Cillian Murphy
Transcendence
Nástřel sci-fi Trascendence zní bezesporu zajímavě a podle původních odhadů měl snímek stát štědrých 150 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že ho produkčně zaštítil Christopher Nolan (který nějakou dobu i dohlížel na natáčení) a režii/scénář si vzal na starost Nolanův oscarem oceněný dvorní kameraman Wally Pfister, mělo studio přirozeně zájem. Dvakrát tolik, když na palubu nastoupili společně s Deppem i Morgan Freeman, Paul Bettany nebo Cillian Murphy. Nakonec přesto došlo ke snížení rozpočtu na 100 milionů a je otázkou, kam se peníze poděly.
Ve filmu totiž není nic, co by onu částku připomínalo. Výprava je spíše z průměrnějšího ranku, trikově snímek ničím nevyniká a herci, vyjma Deppa, nemohli za svůj počet minut na plátně příliš dostat. Když vezmeme třeba nedávno uvedenou (a výrazně levnější) sci-fi Looper, nebo o něco nákladnější Počátek, jeví se vedle nich Trascendence jako chudý příbuzný.

Trailer:

A to je příznačné pro celý film. Herecky byste matnější drahý snímek hledali těžko. Johnny Depp byl za svou kariérou 2x vyloženě znuděný - když v polovině 90 let pokoušel akčně/dramatický žánr (V poslední chvíli) a o něco později jako manžel Astronautovy ženy. Nyní si přidává třetí zářez. Ostatní, snad vyjma Rebeccy Hall, která je bohužel zase nucena tančit jak tupě scenárista píská, nemají šanci zaujmout. Jejich profilace by nezabrala ani jednu větu a většinou mají ve filmu minimum prostoru. Dokonce i jindy nepřehlédnutelný Morgan Freeman je v obsazení jaksi do počtu.
Morgan Freeman, Cillian Murphy
Transcendence
Snímek měl určité produkční problémy a několikrát byl málem zrušen. Pravděpodobně došlo i k nějakým zásadním dějovým úpravám a přetáčkám. Jinak si lze těžko vysvětlit roli Lukase Haase (Doteky osudu), který je ve filmu cca 10 vteřin čistého času! V koncových titulcích má dokonce jeho postava jméno. Z filmu se ho divák nedoví. A nedoví se toho víc. Scénář totiž naprosto netuší, o čem chce vyprávět. Základní myšlenka, kterou si tvůrci „vypůjčili“ z Terminátora (=počítač chce řídit svět a budovat armádu), je spojena s příběhem Ježíšova vzkříšení (nepochopení lidí a jejich agrese vedoucí ke smrti a znovuzrození hrdiny). Bylo by to v pořádku, kdyby šlo někomu fandit. Jenže díky špatnému vykreslení situace není celou dobu jisté, co chtějí vlastně tvůrci říct. Byl záměrem vnitřní konflikt, které straně vlastně fandit? Nepovedlo se. Na konci to bude divákům jedno.
Transcendence je sci-fi bez chuti a zápachu. Žádná scéna se nevryje do paměti, žádná z postav nestojí za zapamatování. Dvouhodinová nuda, sloužící jako přehlídka nevyužitých talentů. Wally Pfister dostal jedinečnou šanci a v ničem ji nedokázal využít. Druhou nejspíš jen tak mít nebude.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE