The Raid 2 – Největší akční řežba, co jste kdy viděli?

The Raid 2 – Největší akční řežba, co jste kdy viděli?
Zátah 2
Nejprve si shrňme fakta. The Raid (Zátah) je příběhem speciální policejní jednotky, která vstupuje do jednoho z jakartských věžáků obývaného drogovým bossem a jeho nosledy, případně sociálně tak slabými skupinami obyvatel, že jejich jediným majetkem je nůž nebo mačeta a ochota udělat cokoli, aby ve svém kutlochu mohli zůstat. A boss jim to dovolí, pokud po policistech zbyde maximálně tak vzpomínka pozůstalých. Jednotka se tudíž dostane do neprodyšné pasti a mladý policista Rama (Iko Uwais) se musí vpravdě ohánět, aby uchoval vlastní čest a dokázal, že do jakartské SWAT nepustí jen tak nějaké joudy. Diváci i kritika se shodli, že podobný kvalitní akční nářez už dlouho neviděli.
Zátah 2
Zátah 2
Původem welšský režisér Gareth Evans, který od roku 2006 žije trvale v Indonésii, odolal nabídkám Hollywoodu a očekávanou dvojku Zátahu natočil opět v domácí produkci. Tentokrát ovšem v ulicích Jakarty a vybraných interiérech. Oč více prostředí, o to více akce. Jak sám režisér řekl: „Oč hezčí místo to bylo, o to víc chuti jsem měl ho úplně zničit.“ V nejkratší natáčecí den se pracovalo 17 hodin při průměrné teplotě 40 stupňů Celsia. Evansův perfekcionismus se ve dvojce natáhnul do tří měsíců usilovné práce a ta už nese první plody. Na festivalu v Sundance měla tato akční hostina velký úspěch a už dnes se mluví o tom, že adept na nejlepší akční řežbu dekády má titul The Raid 2. Při rozpočtu 14,5 milióny dolarů se ani nechce věřit, že si režisér dovolí vyhodit tuto scénu:

Vystřižená scéna:

Bohužel, ve výhledu plánovaných premiér v české distribuci zatím The Raid 2 nenajdete, což neznamená, že se to nemůže změnit. Obzvlášť s pověstí, jaká film už teď obchází.

Ukázka z filmu: