Finále Plzeň není jen filmovým festivalem. Představujeme program 27. ročníku.

Finále Plzeň není jen filmovým festivalem. Představujeme program 27. ročníku.
Hany | CinemArt
Letos poprvé se budou udílet místo dvou hned čtyři hlavní ceny - Zlatí ledňáčci. Program Finále Plzeň totiž obohatí nová soutěž českých a slovenských televizních formátů ve dvou kategoriích: dramatická a komediální tvorba. „Její vznik reaguje na aktuální důraz českých televizí na zkvalitňování své tvorby a absenci soutěžní platformy jak v České republice, tak i její nedostatečnost v celé Evropě,“ uvádí výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Zlaté ledňáčky proto letos rozdělí místo dvou tři mezinárodní poroty.

Upoutávka na letošní ročník Finále Plzeň:

Předsedou poroty celovečerních hraných a animovaných filmů, která byla letos rozšířena i o slovenské snímky, je režisér Juraj Herz. Nové dokumentární snímky posoudí porota v čele s oceňovaným režisérem Lukášem Přibylem. Předsedou poroty televizních formátů se stane Ivo Mathé.
finale-plzen-neni-jen-filmovym-festivalem-predstavujeme-program-27-rocniku-2
Malcolm McDowell coby Štastný to muž. Za kamerou stál Miroslav Ondříček.
Letošní ročník Finále Plzeň bude věnován třem jubilantům - velkým osobnostem českého filmu, které letos oslaví osmdesáté narozeniny: kameramanu Miroslavu Ondříčkovi, režisérce Věře Plívové-Šimkové a režiséru Juraji Herzovi. V sekci nazvané Lucky Man Miroslav Ondříček uvidí diváci tři snímky, které tento kameraman natočil se zahraničními režiséry: Čas probuzení (1990), Šťastný to muž (1973) a Silkwoodová (1983).
finale-plzen-neni-jen-filmovym-festivalem-predstavujeme-program-27-rocniku
Lišáci, Myšáci a Šibeničák. Do Plzně přijede i herec Jan Kraus.
V rámci pocty Juraji Herzovi bude promítnut snímek Sladké hry minulého léta (1969) a z tvorby Věry Plívové-Šimkové film Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970), na jehož projekci v Plzni přislíbila účast paní režisérka i řada herců, kteří v jejích filmech v dětských rolích začínali (například Jan Kraus nebo Marek Vašut).
finale-plzen-neni-jen-filmovym-festivalem-predstavujeme-program-27-rocniku-1
Z novinky Jiřího Stracha Osmy.
Česká televize pro Finále Plzeň připravila předpremiéry dvou svých snímků: černé komedie Osmy (2013) v režii Jiřího Stracha s Ivanem Trojanem, Jiřím Dvořákem nebo Zuzanou Stivínovou o následcích omylem podepsané Charty 77 a dvoudílného filmu Poslední cyklista (2014) režiséra Jiřího Svobody s Agnes Gubikovou, Markétou Hrubešovou a Martou Vančurovou o holčičce, kterou těsně před 2. světovou válkou adoptují židovští manželé.Finále Plzeň letos také v rámci sekce ZOOM pokračuje v zaměření na inspirativní evropské národní kinematografie, tentokrát na Slovinsko.

Trailer k filmu Hany:

Festival zahájí 27. dubna předpremiéra snímku Hany (2014). Režisér Michal Samir a producent Matěj Chlupáček film natočili s Hanou Vagnerovou, Jitkou Schneiderovou a dalšími v září 2013 v centru Plzně v průběhu pouhých tří nocí.
Jak vypadají „české stopy v mezinárodních koprodukcích” ukáže stejnojmenná sekce zahraničních snímků, které vznikly loni za přispění domácích filmařů. Film Sputnik (2013) bude v Plzni dokonce uveden v předpremiéře, dalšími příklady spoluprací jsou filmy Detektiv Down (2013), Láska, soudruhu! (2013) a Velmi neklidné léto (2013).
Velmi neklidné léto
Velmi neklidné léto, koprodukční snímek, který vznikl i za účasti České republiky. | Finále Plzeň 2014
Ve spolupráci s Českým filmovým centrem stráví diváci na Finále Plzeň Dlouhou noc krátkých filmů, která přinese to nejzajímavější z české a slovinské krátkometrážní tvorby. Návštěvníci festivalu budou mít také unikátní příležitost zhlédnout kompletní druhou řadu seriálu Terapie z dílny HBO, která výtěžek ze vstupného a speciálních permanentních vstupenek věnuje na charitativní účely.
Radim Špaček
Radim Špaček
Součástí programu se také stanou autorská čtení (Irena Dousková, Jan Novák, Jáchym Topol), přednáška Vladimira 518 o knihách Kmeny a Kmeny 0 i talkshow FIlmy Našich LEt, ve které bude Tomáš Baldýnský zpovídat veterána tuzemského hip hopu Ondřeje “Sifona” Anděru a režiséra Radima Špačka.
Součástí festivalu se jako již tradičně stanou Industry Days určené filmovým profesionálům, s diskusemi, prezentacemi a workshopy na aktuální témata, včetně 13. prezentace připravovaných hraných a animovaných filmů, kterou připravuje na 29. dubna do Plzně České filmové centrum.
finale-plzen-neni-jen-filmovym-festivalem-predstavujeme-program-27-rocniku-5
Jana Plodková na loňském ročníku Finále Plzeň.
Letos nově festival vychází vstříc i mimoplzeňským divákům - vstupenky je možné zakoupit nejen na tradičních místech v Plzni, ale také on-line zde. Cena jedné vstupenky je 99 Kč, k dostání je také celotýdenní akreditace a permanentní vstupenka na všechny díly Terapie 2.
27. ročník filmového festivalu Finále Plzeň
27.4. - 3.5.2014