TOP 10: Nejlepší pokračování všech dob

TOP 10: Nejlepší pokračování všech dob
| copyright © 2008 Warner Bros.
Toy Story 2: Příběh hraček

10. Toy Story 2: Příběh hraček (1999)

Pixar v době své největší slávy doslova redefinoval žánr animovaného filmu, když dokázal hladce skloubit ryzí dětské nadšení s dospělými postupy. Jako by to samo o sobě nestačilo, druhým dílem Toy Story "pixaráci" ukázali, že jde i v rámci animovaného žánru nastavovat kvalitně. Čert vem, že dnes už společnost chrlí nevýrazné sequely. V roce 1999 platila za krále. A druhé Toy Story je dodnes jedním z nejlepších sequelů, jaké kdy vznikly.
Smrtonosná zbraň 2
Smrtonosná zbraň 2
9. Smrtonosná zbraň 2 (1989)
I akční osmdesátky mají svůj zářez. A to to druhá Smrtonosná zbraň neměla úplně lehké, protože se její scenárista Shane Black (ano, ten Shane Black, co režíroval Iron Mana 3) rozhádal se studiem kvůli konci (chtěl Riggse zabít) a od prací na filmu nakonec odstoupil. Silný základ naštěstí zůstal, k tomu režisér Richard Donner a herec Mel Gibson v nejlepší formě a ještě žádné přehnané komediální blbnutí, které se dostavilo s dalšími díly. Druhá Smrtonosná zbraň je strhující, syrová, napínavá a ani minutu nenudí. Ukázková práce. Škoda, že Blackovi nakonec neprošel scénář k pětce. Mohla to být pecka.
Spider-Man 2
8. Spider-Man 2 (2004)
Pokud platí pravidlo, že všeobecně mají pokračování tendenci být horší než originál, komiksů se to tak úplně netýká. X-Meni, Nolanův Temný rytíř (o tom v žebříčku ještě bude řeč) nebo právě Spider-Man. Všechny série jakoby potřebovaly opatrnější start, aby poté mohly rozehrát opravdové orgie. Spider-Man Sama Raimiho nabízí jedno z těch druhých dějství, jimž se opravdu těžko něco vytýká. Z dnešního hlediska možná jen zastaralost triků. To ale nic nemění na faktu, že Raimi stvořil jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec.
Carrie Henn, Sigourney Weaver
Vetřelci
7. Vetřelci (1986)
Protřelí milovníci filmu nepochybně tušili, že tu na Jamese Camerona dojde. A to hned 2x, ale začneme tím "slabším" a sice Vetřelci. Jimi Cameron projevil v Hollywoodu neobvyklou drzost. Vzal kult, zachoval jen pár stavebních prvků (v tomto případě monstrum a hrdinku) a vše ostatní udělal úplně jinak. Z gotického hororu se stala frenetická akční videohra. A jaká! Podobné akční inferno dokázal na plátně rozpoutat málokdo. Vetřelci jsou důkazem toho, že pokračování nemusí jen vylepšovat originál. Tohle byla hotová evoluce.
top-10-nejlepsi-pokracovani-vsech-dob
6. Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)
Indiana Jones má čtyři výborné filmy (ano, i Království křišťálové lebky se počítá, jakkoli je její mimozemské finále přepálené). Ale jen jeden může vládnout všem. A protože jednička to v rámci TOPky o nej pokračováních být nemůže, logicky nám zůstane trojka, která zřejmě tou nejlaskavější možnou formou světu ukázala vztah otce a syna na filmovém plátně. Existuje málo diváků, kterým by se při slově "Juniore" nevykouzlil úsměv na tváři. Poslední křížová výprava je dokonale promazaný stroj. Což je u třetích dílů sakra vzácnost.
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
| copyright © 20th Century Fox
5. Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)
Nejslavnější vesmírná sága, jaká kdy brázdila filmové plátno (trekkies nechť mi odpustí), tu přirozeně musí mít své zastoupení. A nemůže jít o jiný díl než o pětku. Nejtemnější kapitola daleké, předaleké galaxie nastavila laťku ohromně vysoko, což pocítila především trilogie nová (ta se ale těžko měří i se čtyřkou a šestkou). Impérium vrací úder byl první díl série, kde se George Lucas vzdal režie. Kdyby to udělal i v případě epizod I až III, mohl filmový svět Star Wars vypadat úplně jinak... třeba mnohem lépe.
Arnold Schwarzenegger
4. Terminátor 2: Den zúčtování (1991)
A James Cameron podruhé, tentokrát se svým bezesporu nejslavnějším filmovým kouskem. Nic proti plujícímu Titanicu a ekologické agitce Avatar, skutečný vrchol tvorby železného Jima nicméně představuje druhá štace smrtících strojů z budoucnosti. Tady se totiž vyjma vypiplaného vizuálu Cameron nebál chrlit nápady. A udělat ze záporáka prvního filmu hrdinu druhého? Podobných smělých činů, které by fungovaly, Hollywood příliš nepamatuje.
Clint Eastwood
Hodný, zlý a ošklivý
3. Hodný, zlý a ošklivý (1966)
I filmový western se nám sem nakonec propašoval. A přestože jde de facto o typicky americký žánr, společně s Clintem Eastwoodem mu kdysi kraloval Ital. Režisér Sergio Leone nejednou dokázal, že je skutečný mistr svého oboru, který má v malíčku natáčení i vedení herců. V případě Hodný, zlý a ošklivý navíc předvedl, že nemá sebemenší problém vstoupit hned třikrát do stejné řeky.
Temný rytíř
| copyright © 2008 Warner Bros.
2. Temný rytíř (2008)
Pravděpodobně největší šok, jaký filmový svět (nejen v rámci pokračování, ale i vysokorozpočtových blockbusterů) v poslední dekádě zažil. Od Temného rytíře se dost čekalo, protože Christopher Nolan nejenže již v té době platit za zručného režiséra, ale především v Batman začíná obnovil značku, která léta platila za mrtvou. Výsledek přesto všem vyrazil dech. Epičnost, osudovost, prokreslení charakterů, geniálně pojatý záporák a k tomu vizuální parádičky typu obrácený kamion. Temný rytíř se propracoval mezi nejlepší filmy všech dob a v rámci pokračování mu prvenství uniklo jen o vlásek. Proč?
Kmotr II
1. Kmotr II (1974)
Protože i fantastický souboj s Jokerem se musí poklonit klasice. První byl a stále je Kmotr II, který již neuvěřitelných 40 let fascinuje diváckou obec svou propracovaností a působivostí obou vyprávěných linií. Ostatně, když přišel do kin Temný rytíř, mnozí ho označili za "Kmotra II komiksového žánru". Mělo to svůj důvod, neboť když se řekne "nejlepší pokračování", nemá zkrátka Kmotr II (zatím) konkurenci. A díky famózním hereckým výkonům Al Pacina a Roberta De Nira ho nepochybně jen tak někdo z pomyslného trůnu nesrazí.
Kdo se nevešel: Harry Potter a vězeň z Azkabanu , X-Men 2, Šílený Max 2, Bourneovo ultimátum, Shrek 2, Návrat do budoucnosti II, Rychle a zběsile 5, Rocky IV, Goldfinger, Pán prstenů: Dvě věže, Před soumrakem