Hvězdně obsazené filmy, které jsou opravdu tak mizerné, jak se říká

Hvězdně obsazené filmy, které jsou opravdu tak mizerné, jak se říká
Transcendence | Warner Bros.
Chris O'Donnell, George Clooney, Alicia Silverstone, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman
Začneme nejslavnějším hvězdně obsazeným komiksovým průšvihem. Batman a Robin měl papírově všechno. Vycházející hvězdu George Clooneyho, jehož charisma se zpravidla nebe dotýká. V rolích sidekicků Batmana nadějné mladé hvězdy Alicia Silverstone a Chris O'Donnell. Coby záporáci krásná Uma Thurman a Arnold Schwarzenegger. Co se mohlo špatného stát? Co takhle režisér Joel Schumacher, který z temného rytíře udělal panáka s gumovými bradavkami na obleku, blbnoucího v pestrobarevné estrádě, kde záporáci útočí hokejkami? Těžko uvěřitelné, ale zcela právoplatné filmové peklo a jedno z nejhorších pokračování všech dob.

John Travolta
Nechvalně proslulý projekt vrcholně zaslepeného Johna Travolty, jenž chtěl Bojištěm Země vzdát poctu zakladateli scientologie, nemůže chybět. Na post režie sehnal držitele Oscara za dekorace scén pro Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje Rogera Christiana, k účinkování ukecal kámoše Foresta Whitakera a hlavní role připadla talentovanému Barrymu Pepperovi. Všichni tak nějak předem tušili, že to nedopadne dobře. Natolik tragický výsledek ale nikdo nečekal. Travolta si svým dredatým záporákem utrhl v Hollywoodu ostudu jako málokdo. Milovníci odpadu se každopádně pobaví, neboť tolik logických chyb a blbě odehraných partů se nepoštěstí vidět každý den.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika-1

Duchové marsu (2001)

Když se řekne hororový klasik, znalejším naskočí jméno Johna Carpentera. Autor původního Halloweenu či Věci v roce 2001 vyslal na Mars Jasona Stathama, Pam Grier, Ice Cuba a Natashu Henstridge. Carpenter se jako vždy podílel na scénáři a hudbě a nebál se nechutností/krve, tudíž na další pecku bylo zaděláno. Výsledkem je nepochopitelný a takřka nedívatelný patvar, který se může opřít maximálně o slušné masky. Všechno ostatní je špatně a navíc tak nezáživným způsobem, že to není sranda ani pro škodolibé diváky.

Will Smith

Hancock (2008)

Těžko byste našli lákavější kombinaci - charismatický Will Smith hraje Hancocka, člověka se superschopnostmi, který chlastá, hází sarkastické hlášky a nesnáší lidi. Zkrátka ten nejhorší materiál na superhrdinu. Záda mu hlídají Charlize "akční bohyně současnosti" Theron a v komediálním žánru schopný Jason Bateman. Bohužel, po vynikající úvodní půlhodince se film začne rozpadat. Doslova. Důvod? Původně vznikal jako eRko a pak někomu přišlo, že bude lepší udělat z něj zábavu pro celou rodinu. Výsledek je o to bolestnější, že úvod ukazuje, jak mohl vypadat celý film. Nevypadá.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika-4

Nexus (1994)

I jednu českou perličku si dáme. Respektive španělsko-českou, neboť ambiciózní sci-fi Nexus byla koprodukční projekt, v níž se česká strana postarala o triky a obsazení vedlejších rolí (ve filmu si mimo jiné zahráli David Prachař, Jana Švandová, Jan Přeučil, Miroslav Táborský, Jan Kanyza, Zdeněk Podhůrský a řada dalších). Nadějný projekt se nakonec vyprofiloval jako naprosto otřesná vykrádačka Star Wars, v níž jedna scenáristická šílenost střídá druhou (vtipná je již zápletka - dívka je zamilovaná do muže ze snu, jehož nezná a neví jeho jméno, což záporákovi nebrání v tom, aby převzal jeho podobu). Kdo ujíždí na filmovém odpadu, ten nesmí Nexus vynechat.

Marlon Brando, Val Kilmer

Ostrov dr. Moreau (1996)

Snímek s legendárně vypjatým natáčením. Marlon Brando se vyrovnával se sebevraždou dcery, Val Kilmer s rozvodem a John Frankenheimer nastoupil do rozjetého vlaku (původní režisér Richard Stanley byl čtyři dny po startu natáčení vyhozen). Kilmer měl navíc tehdy své arogantní období, takže se neučil scénář a působil na place dusno. Když natočil poslední záběr, Frankenheimer zavelel: „Střih. A teď toho bastarda dostaňte z mého placu!“. Jakoby se všechna negativní energie promítla do filmu, který působí vyloženě zle a je až nepříjemné ho sledovat. Verze z roku 1996 udělala románu medvědí službu. Od té doby se Wellsově klasice filmaři vyhýbají.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika-2
Další smutný zářez klasika. V tomhle případě si svou nejslabší chvilku vybral John McTiernan (Smrtonosná past, Predátor). Základem filmu byl hit z roku 1975, vyprávějící o brutálním sportu. McTiernan se jevil pro podobnou předělávku jako ideální vypravěč. K ruce měl navíc hvězdu Prciček (Chris Klein), kočku z X-Menů (Rebecca Romijn), sympaťáka LL Cool Je a charismatického Jeana Rena. Namísto očekávané akční parádičky přišlo tupé céčko s příšernými výkony (hlavně Reno "exceluje") a laciným vizuálem.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika-5

Spice World (1997)

Označovali je za ženské Beatles. Miloval je celý svět a když dobyly hudební průmysl, byl ten filmový dalším logickým krokem. Protože Spice Girls patřily k "britskému zlatu", povedlo se do filmu dostat řadu hvězd - vyjma členek kapely si v něm mimo jiné zahráli i Stephen Fry, Roger Moore, Hugh Laurie, Alan Cumming, Bob Hoskins či Elton John. Později museli hodně litovat, jaké ptákovině propůjčili své jméno. Není se čemu divit, že žádný další film holky nenatočily. Vznikla infantilita, která s přehledem strčí do kapsy celý Disney Channel.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika-3

Striptýz (1996)

Nikdo si nedělal naděje, že by měl Striptýz větší ambice než předvést vypracované (a chirurgicky vylepšené) tělo Demi Moore. Hloupost natočeného filmu přesto zaskočila všechny. Tak přiblblý a naivní děj museli dávat scenáristé dohromady ve dvě ráno ve striptýzovém klubu. Těžko říct, co vedlo angažované herce (Burt Reynolds, Armand Assante, Ving Rhames, Robert Patrick) k tomu, aby se na filmu podíleli. Že by skutečně tak moc toužili po tom vidět Demi nahou naživo? Směšná dramatická linka by šla ještě přežít, kdyby film aspoň působil sexy. Ale ani to se u Striptýzu nepovedlo.

Angela Bassett, James Spader

Supernova (2000)

V případě sci-fi hororu Supernova nejde ani tak o hvězdy před kamerou (hrají James Spader, Angela Bassett, Robert Forster a Lou Diamond Phillip) jako za ní. Snímek ve stylu Vetřelce původně natáčel Walter Hill, který ke zmíněné klasice Ridleyho Scotta napsal scénář. Poté, co práce dokončil, se studio rozhodlo k razantním změnám a podle mnohých zdrojů zůstalo z Hillova natočeného materiálu v konečném sestřihu minimum záběrů. Přetáčením nabobtnal rozpočet na ohromných 90 milionů, stále ale nepanovala spokojenost. Do střižny byl proto povolán Francis Ford Coppola (ano, ten Coppola, co natočil legendárního Kmotra), aby film zachránil. Nepovedlo se. Supernova je nezáživné sci-fi béčko, jehož existenci fanoušci žánru vytěsnili z paměti v den premiéry v kinech. A tak tomu i zůstalo.

Transcendence
Rozpočet 100 milionů dolarů. Původní scénář věnující se otázce nebezpečí technologického pokroku. Na postu režie Nolanův oscarem oceněný dvorní kameraman Wally Pfister. V hlavních rolích Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Morgan Freeman, Cillian Murphy a Kate Mara. Takový film přece nemůže být špatný, ne? Bohužel může. Herecky byste matnější snímek hledali těžko. Základní myšlenka, kterou si tvůrci „vypůjčili“ z druhého Terminátora (=počítač chce řídit svět a budovat armádu), je zkřížena s příběhem Ježíšova vzkříšení (nepochopení lidí a jejich agrese vedoucí ke smrti a znovuzrození hrdiny) a přesto to jen nudí. Zlatý Trávníkář.

10-hvezdne-obsazenych-filmu-ktere-jsou-opravdu-tak-spatne-jak-se-rika

Žoldák: Legie zkázy (1998)

Dnes už platí režisér Paul W.S. Anderson za packala. Koncem devadesátých let tomu ale bylo jinak. Měl na kontě adrenalinovku Mortal Kombrat, atmosférický Horizont události a před sebou slibnou kariéru. Když začal pracovat na spin-offu Blade Runnera (přesně tak byl Žoldák původně tvůrci prezentován) s Kurtem Russellem v hlavní roli, diváci si slibovali hodně. Ve vedlejších rolích se navíc sešli Jason Isaacs, Connie Nielsen, Gary Busey a štědrý rozpočet 60 milionů. Chabému výsledku se nechce věřit. Nulová atmosféra, Russell předvádějící nejkoženější výraz v historii filmu a nudná akce. Žoldák nemá nic, ale vzhledem k investovaným penězům a hercům se tomu těžko věří.