13. týden-kinopremiéry: Nezadaný Zac Efron, láska k počítači, biblická potopa a upíří kamarádi Shakespearova předchůdce

13. týden-kinopremiéry: Nezadaný Zac Efron, láska k počítači, biblická potopa a upíří kamarádi Shakespearova předchůdce
Noe
Začneme velkým biblickým příběhem o potopě Noe (2014). Režisér Darren Aronofsky se pustil do projektu mamutích rozměrů. Náboženské poselství o Noemovi a arše vypráví po svém, což v některých zemích vedlo k bojkotu jeho fantasy dramatu s hvězdným hereckým obsazením (Russell Crowe jako Noe) a řadou velkolepých trikových scén.

Trailer k filmu Noe:

Ray Winstone, Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson, Darren Aronofsky, Anthony Hopkins
Cituji z recenze Františka Fuky: "Rozhodně se Aronofskému nedá upřít originalita a odvaha, se kterou přistoupil k adaptaci této posvátné látky. Film má ale bohužel několik zásadních problémů, pramenících především z nejednotnosti stylu (a samozřejmě z toho, že celý děj je totálně na hlavu)." Fanoušci Aronofského jsou jistě netrpěliví.
Joaquin Phoenix
Křehká sci-fi romance Ona.
A teď jedno z největších překvapení prozatimní sezóny, velmi originální a zároveň citlivý film, co se zaryje pod kůži, zavrtá do nervů až k vašim nejniternějším citům. Do kin míří snímek Ona (2014) režiséra, scenáristy, herce a producenta Spikea Jonzeho. Osamělý Theodore (Joaquin Phoenix) si pořídí operační systém Samantha (mluví hlasem Scarlett Johansson) a začnou se dít věci.

Trailer k filmu Ona:

Muž se do Samanthy zamiluje, ona se mu přizná, že by také ráda poznala lásku se vším všudy. Jako jiné klasické vztahy se ale nic neobejde bez nedorozumění a komplikací. Jonze dostal za scénář Oscara. A zcela po právu. Svět je vykreslený tak, že se blíží tomu našemu, ale z pohledu roku 2014 k němu ještě krůček schází. Nejde o utopickou vizi, ale velmi srozumitelně a uvěřitelně nastíněné téma, s nímž se potýkáme již dnes. Nečeká vás veselý zážitek (i když i na vtipné scénky nejednou dojde), ale silné dílo, které donutí zamyslet se a přemýšlet o samotě, vztazích a lidech. Bez toho by nebyl člověk člověkem. Recenze snímku Ona si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 80%.
Tilda Swinton, Tom Hiddleston
Přežijí jen milenci. | Sony
Na scénu se vrací jedna z nejvýraznějších postav amerického nezávislého filmu, režisér a scenárista Jim Jarmusch. Hranice ovládání (2009) byla meditací, která nejednoho Jarmuschova fanouška znejistila. Jaký je snímek Přežijí jen milenci (2013)? Originální (což může pro někoho znamenat ujetý), romanticky dekadentní, adorující rock´n´roll, vyzdvihující význam historie, která přežívá v troskách rozpadlého amerického města Detroit.

Trailer k filmu Přežijí jen milenci:

Upíři Adam a Eva opájející se krví, starou literaturou, starým rock´n´rollem mohou představovat autorům zdvižený prst současné civilizaci, která žije překotným-pomíjivým tempem "západního životního stylu". Jarmusch ale nekritizuje, zamýšlí se, přemítá. A také baví. Recenze filmu Přežijí jen milenci si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 76%.

Trailer k filmu Yves Saint Laurent:

Ještě jeden snímek, který se v předpremiéře promítal na letošním Febiofestu, přinášejí aktuální premiéry. Yves Saint Laurent (2014) je dramatem ze života slavného módního návrháře. Dostupné zdroje nicméně informují v tom duchu, že se tvůrci zaměřili na pozlátko módního světa (moc hezky se na něj dívá) a před hlubší sondou do života zajímavé osobnosti zavírají oponu. Recenze filmu najdete zde, průměrné hodnocení 59%.

Trailer k (Ne)zadaným:

Herec Zac Efron touží po hlubším uznání. Pomůže mu v tom role v romantické komedii (Ne)zadaní (2014). Na to, že film natočili mladí tvůrci, je poněkud nudný a nevýrazný. Efron si zahrál postavu svobodného mladíka Jasona, který "rozvádějícímu se kamarádovi slíbí, že zůstane svobodný. Mikey si ale začne hledat náhradu za svou ženu a samotný Jason se zamiluje.  Ani jeden to ale nemůže přiznat, protože by porušil slib." Na to, že film natočili mladí tvůrci, je poněkud nudný a nevýrazný. Recenze si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 46%.
Dále do kin míří záznam koncertu skupiny Laura a její tygři - Big Bang! a v rámci Projektu 100 obnovená premiéra sci-fi klasiky Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná Odysea (1968). Tomu filmu už je 45 let! Tady není moc co dodávat.
Přehled všech premiér najdete ZDE.