21. ročník Febiofestu bude zahájen již tento čtvrtek. SOUTĚŽTE o lísky na slavnostní zahájení, recepci a projekce filmů!

21. ročník Febiofestu bude zahájen již tento čtvrtek. SOUTĚŽTE o lísky na slavnostní zahájení, recepci a projekce filmů!
Prezident festivalu Fero Fenič.
Za uvádění polských filmů a podporu polské kinematografie v posledních letech obdrží dramaturgové festivalu polské vyznamenání. Festival na slavnostním zakončení promítne výpravný, historický snímek Ranhojič (2013), odmění jednoho ze šestice finalistů soutěže filmů natočených na mobil a udělí Grand Prix evropskému filmu.
Tilda Swinton
Přežijí jen milenci | Sony
MFF Praha – Febiofest udělí cenu Kristián na zahájení festivalu Andrzeji Wajdovi, cenu pro něj přijíždí převzít Robert Więckiewicz, který zároveň uvede zahajovací film Walesa: člověk naděje (2013) v režii Andrzeje Wajdy. (Druhým zahajovacím snímkem bude Přežijí jen milenci Jima Jarmusche.) V průběhu festivalu připadne další Kristián dlouholetému řediteli Berlinale Dieteru Kosslickovi a na závěrečném ceremoniálu festivalu africko-francouzsko-americkému herci Isaachu de Bankolé, známému z filmů Jima Jarmusche.
21-rocnik-febiofestu-bude-zahajen-jiz-tento-ctvrtek-soutezte-o-lisky-na-slavnostni-zahajeni-recepci-a-projekce-filmu
Prezident festivalu Fero Fenič.
Febiofest 2014 na poslední chvíli rozšířil program o světovou kinopremiéru filmu z Majdanu. V rámci programu slavnostního zahájení 20. března přidává od 20:00 v sálech 1, 2 a 7 blok filmů Hlas mladé Ukrajiny. Tvoří ho filmy studentů Kyjevské národní univerzity divadla, filmu a televize I. K. Karpenka-Karoga. Průřez tvorbou nejmladší ukrajinské filmové generace vrcholí v přímých svědectvích z ukrajinské revoluce. Vstupné na tuto projekci je zdarma, kapacita je ale samozřejmě omezená. Prezident festivalu Fero Fenič vysvětlil na tiskové konferenci své pohnutky, které ho k této akci vedly: „Na Českých lvech se děkuje rodinám, v České televizi si chtějí zvyšovat platy. Filmaři jsou lidé, kteří ven nedohlédnou. A tak jsem se rozhodl podat zprávu z Ukrajiny a podpořit tamní filmaře. K naší výzvě se přidalo 90 světových festivalů. Febiofest tedy oslovil celý festivalový svět."
21-rocnik-febiofestu-bude-zahajen-jiz-tento-ctvrtek-soutezte-o-lisky-na-slavnostni-zahajeni-recepci-a-projekce-filmu-2
Festivalová porota. Nejstaršímu členu je 92 let!
33 členou porotu festivalu povede jako čestný předseda Theodor Pištěk, slavný kostýmní výtvarník, malíř, držitel Oscara, Césara i Českého lva. Vítězi udělí Grand Prix na závěrečném večeru Febiofestu 28. března 2014. V porotě s ním zasednou již poněkolikáté též filmoví "laici". „Je to báječná věc, tahle porota,“ dodává Pištěk. „Není ničím zatížena.“ Nejstaršímu členu poroty je 92 let, znal se dokonce s Pištěkovým otcem a tak Theodorovi říká Pištěk mladší.

Trailer k filmu Ranhojič:

Zakončovacím filmem Febiofestu bude výpravný Ranhojič s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgårdem. Ranhojič je adaptací stejnojmenného románu Noaha Gordona. Děj snímku se odehrává v 11. století. Rob Cole má velmi zvláštní nadání: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá potulný ranhojič. Během společných cest se z Roba stává ranhojičův učedník. Robova touha dozvědět se o řemesle co nejvíc ho nakonec zavede přes Konstantinopol až do Persie, kde se snaží nastoupit do lékařské školy. Přijetí mu však zajistí až setkání s perským šáhem.
Kati Outinen
Láska, soudruhu! a slavná seveřanka Kati Outinen. | Kinosto Oy
Zvláštního uvedení se na MFF Praha – Febiofest 2014 dočká pět filmů, které vznikly převážně jako společné dílo českých a zahraničních producentů. Norsko-český Detektiv Down, finsko-česká Láska, soudruhu! (2013), český debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři (2014), česko-rumunský počin Velmi neklidné léto a Sametoví teroristé (2013).
O 21. ročník Febiofestu je obrovský zájem, řada filmů již není v předprodeji k mání. Ve spolupráci s Febiofestem jsme si pro vás připravili SOUTĚŽ o vybrané projekce a samotné zahájení, které proběhne již tento čtvrtek 20. března od 19:00 v sále pražského kina CineStar Anděl.
Robert Wieckiewicz
Z filmu Walesa: člověk naděje.
O co můžete soutěžit? Nabízíme 2 vstupenky (vždy pro 2 osoby) na slavnostní zahájení festivalu se snímkem kultovního Andrzeje Wajdy Walesa: člověk naděje. Součástí je i recepce v Obecním domě, takže vzkaz pro případné výherce: „Hezky se oblékněte.“
Dále pro vás máme lístky na projekce Febiofestu:
2x2 vstupenky na polské drama Život je úžasný (projekce v pátek 21.3. od 16:30)
2 vstupenky na novinku Jima Jarmusche Přežijí jen milenci (sobota 22.3. od 19:30)
2 vstupenky na sci-fi drama Spikea Jonzeho Ona (neděle 23.3. od 19:30)
Joaquin Phoenix
Křehká sci-fi romance Ona.
A nyní již soutěžní otázka:
Kolik členů má letošní porota Febiofestu?
Své odpovědi zasílejte na soutez@kinobox.cz do středy 19.3.2014 do 22:00.
Vzhledem k tomu, že soutěžíme o vstupenky různého data, napište do e-mailu o jakou cenu byste v případě výhry měli zájem. Nezapomeňte uvést též číslo mobilního telefonu, na kterém budete k zastižení. Po vylosování vás budeme o výhře informovat, místo a čas předání lístků si upřesníme.
MFF Praha – Febiofest  ,   20. – 28. 3. 2014, Cinestar Anděl
Regionální ozvěny 31. 3. – 17. 4. ve 13 městech České republiky
Více informací najdete na oficiálních stránkách festivalu.