9. týden-kinopremiéry: Liam Neeson zasahuje ve vzduchu a Památkáři v obsazené Francii

9. týden-kinopremiéry: Liam Neeson zasahuje ve vzduchu a Památkáři v obsazené Francii
Liam Neeson se našel v akčně-thrillerovém žánru, kdy proti němu stojí nejen zloduši tohoto světa, ale i hercova vlastní charakterová rozpolcenost. Naplno se to projevuje právě v novince NON-STOP. Neeson si zde zahrál Billa Markse, člověka, který má na starosti sedět v letadle a dávat pozor na cokoli podezřelého. Nečekaný úder přijde na jeho mobil: Výhrůžné SMS žádají 150 milionů dolarů, jinak každých 20 minut zemře jeden z pasažérů... A aby to nebylo tak prvoplánové, je účet vyděrače veden na Marksovo jméno.

Trailer k filmu NON-STOP:

Nedůvěra stoupá. Čas se krátí. Pasažéři umírají. Marks se musí vykašlat na to, co si o něm ostatní myslí. Podaří se? Bude to na záchranu stačit? Ve zdařilé žánrovce hraje kromě Neesona třeba Julianne Moore nebo Mich
NON-STOP
Julianne Moore a Liam Neeson. | BontonFilm
elle Dockery. Režíruje Jaume Collet-Serra, který již předtím s Neesonem spolupracoval na mysteriózním thrilleru Neznámý (2011). Zde si můžete přečíst recenzi od našeho redaktora, který filmu dává 80%. Tuzemské recenze filmu NON-STOP atakují hranici velmi solidních 70%.
George Clooney
George Clooney není jen sympatický herec, ale i angažovaný občan, režisér, producent a scenárista. Po řadě politických thrillerů se vrhl na historickou komedii a vznikli ambiciózní Památkáři. Příběh vychází ze skutečné události, odkazující na skupinku amerických kurátorů a historiků umění, kteří za Druhé světové války vyrazili do nacisty okupované Francie. Proč? Aby ochránili cenná umělecká díla před fanatiky fašistického Německa.

Trailer k filmu Památkáři:

Hvězdně obsazený film je o poznání schizofrennější než malíř Vincent Van Gogh. Místy jde o vážné drama, jindy plátno ovládne komediální nadhled. Tuzemské recenze film Památkáři hodnotí průměrně, 53%.
Kandidát
"Skutečný příběh, který se nestal..." Motto komediálního thrilleru Kandidát poukazuje na moc médií, která dokáží vytvořita přiživit příběh, "udělat" člověka, ovlivnit davy.Z oficiálního textu distributora:"Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně."

Trailer k filmu Kandidát:

Možná trochu přitažené za vlasy, řemeslně je nicméně Kandidát zvládnutý na jedničku. Co pokulhává? Příběh, logika, uvěřitelnost, motivace postav. Škoda. Tuzemské recenze film v průměru hodnotí 60%.
Velká oříšková loupež
Po delší době do kin míří nový animák. Velká oříšková loupež přináší jednoduchý příběh: "Veverčák Surly a jeho krysí kamarád Buddy se rozhodnou blížící se zimu vyřešit nezvyklým způsobem - vykrást obchod s oříšky." Snímek, za jehož vznikem nestálo žádné velké hollywoodské studio, nemá vůbec špatnou animaci. Jde nicméně k uzoufání nudný film. Alespoň dle dospělých recenzentů. Co na to děti?
Attila Marcel
Zaujal animovanými filmy Trio z Belleville (2003) a Iluzionista (2010). Režisér Sylvain Chomet se výzev nebojí, do kina můžete zajít na jeho celovečerní hraný film Attila Marcel. Snímek pojednává o mladíkovi, jehož vychovávají dvě upjaté tetičky. "Paul stárne odříznutý od okolního světa, aniž by vůbec kdy pořádně žil... Až do dne, kdy potká Madame Proustovou, sousedku ze 4. poschodí. Tato výstřední dáma zná recept na bylinkový čaj, který dokáže s pomocí hudby vyvolat ty nejzapadlejší vzpomínky."

Trailer k filmu Attila Marcel:

Režisér Chomet se musel nově vypořádat s úskalím hraného filmu. To, co projde a vynikne v animáku (pokřivená perspektiva, přehnané grimasy), není jednoduché docílit v hrané podobě. A málokdo natočí film jako třeba Pěna dní (2013). Recenze Attily Marcela si přečtěte zde.

Trailer k filmu Angelika:

Angelika
No a na samotný závěr si představíme filmový remake Angelika. Jde o suverénně nejhůře hodnocenou premiérovou novinku, 28%. Nabízí se jediná otázka: "Proč remake vznikl?"
Přehled všech premiér najdete ZDE.