Febiofest 2014 přibližuje program. Zahájí filmy Jima Jarmusche a Andrzeje Wajdy. Přijede iluzionista Sylvain Chomet.

Febiofest 2014 přibližuje program. Zahájí filmy Jima Jarmusche a Andrzeje Wajdy. Přijede iluzionista Sylvain Chomet.
21. ročník festivalu zahájí Jarmuschův film Přežijí jen milenci a Wajdův Walesa: člověk naděje (2013). Slavnostní zahájení festivalu proběhne 20. března v pražském Cinestaru Anděl. Filmový program oficiálního zahájení tvoří dva odlišné snímky od klasiků americké a evropské kinematografie Jima Jarmusche a Andrzeje Wajdy.
Tilda Swinton
Přežijí jen milenci | Sony
Nový film Jima Jarmusche Přežijí jen milenci je retro romancí pojednávající o tom, že upíři jsou také jenom lidi. Výstřední, cyničtí, ale vlastně docela milí. Jarmusch směle pracuje s četnými klišé vampýrských filmů a spolehlivě pobaví publikum Febiofestu nejen na zahájení, ale také na následujících festivalových projekcích.
Robert Wieckiewicz
Z filmu Walesa: člověk naděje.
Druhým zahajovacím filmem bude Walesa: člověk naděje. Legendární polský režisér Andrzej Wajda natočil strhující životní příběh prvního polského demokratického prezidenta Lecha Walesy, symbolu pádu komunismu v Polsku. Klasicky vyprávěný, fascinující a silný životní příběh představuje Walesu jako politika, muže záviděníhodné odvahy, ale i jako otce. Film přijede uvést hlavní představitel Robert Więckiewicz.
Sylvain Chomet
Hosty festivalu budou francouzský vizuální kouzelník Sylvain Chomet i Jarmuschův oblíbený herec Isaach de Bankolé. Francouzský režisér a animátor Sylvain Chomet je známý díky svému vtipnému a nápaditě animovanému filmu Trio z Belleville. Za tento film sklidil dvě nominace na Oscara. O Oscara se ucházel o sedm let později i Iluzionista, čerpající z nerealizovaného scénáře legendárního francouzského komika Jacquese Tatiho.
Iluzionista
Z filmu Iluzionista. | Pathé Pictures International
Febiofest promítne Chometův oceňovaný krátký film Stará dáma a holubi (cena BAFTA za nejlepší krátký animovaný film, nominace na Oscara a Césara), ale i hranou novinku Attila Marcel s výrazným vizuálním stylem. Tragikomedie sleduje třiatřicetiletého Attilu, který po smrti rodičů strávil většinu života u rázných tetiček. Jednoho dne do života zamlklého a plachého hlavního hrdiny vstoupí sousedka madame Proustová, která mu otevře svět „bylinných“ čajů s příchutí LSD...
Isaach De Bankolé
Isaach de Bankolé pochází z afrického Pobřeží slonoviny. Herce si rychle oblíbil král amerického nezávislého filmu Jim Jarmusch a obsadil ho do filmů Noc na Zemi (1991), Ghost Dog (1999) i Hranice ovládání (2009). „Isaach De Bankolé je jedním z mých nejoblíbenějších herců. Svou práci bere velmi vážně, plně se promění v každou z postav, které představuje,“ říká Jim Jarmusch. Isaach de Bankolé uvede v rámci své pocty na Febiofestu také nový film nigerijského režiséra Andrewa Dosunma Georgova matka, který nabízí zajímavý vhled do odlišné kulturní tradice africké komunity v USA, a působivý francouzský thriller Chaos. Isaach de Bankolé se stane letošním držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii.
Kati Outinen
Láska, soudruhu! a slavná seveřanka Kati Outinen. | Kinosto Oy
Zvláštního uvedení se na MFF Praha – Febiofest 2014 dočká pět filmů, které vznikly jako společné dílo českých a zahraničních producentů. Už dříve ohlášené filmy Detektiv Down a Láska, soudruhu! (2013) doplní režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři (2014), česko-rumunský počin Velmi neklidné léto a Sametoví teroristé (2013), film oceněný diváckou cenou na Berlinale.

Teaser k filmu Pojedeme k moři:

„I dnes ještě máme někdy pocit, že je český film poněkud izolován, že se konfrontaci i spolupráci se světem brání. Tohle mohou právě filmové festivaly změnit. Máme velkou radost, že se letos dostává na Febiofestu zvláštního uvedení hned čtyřem snímkům, na jejichž vzniku se podíleli také čeští producenti a jenž míří do domácí distribuce,“ říká programový ředitel festivalu Štefan Uhrík. Hana Cielová dodává: „Debut Jiřího Mádla, pátý film ve Zvláštním uvedení, je sice ryze českou produkcí a konfrontace se světem na něj ještě jen čeká – doufejme ale, že premiérové uvedení na Febiofestu ji úspěšně odstartuje.“
Více o letošním 21. ročník Febiofestu najdete zde.