Recenze: Sherlock - His Last Vow aneb Jak zabít seriál (3. epizoda třetí série)

Recenze: Sherlock - His Last Vow aneb Jak zabít seriál (3. epizoda třetí série)
Stalo se to, čeho jsem se bál. Sherlock naprosto změnil styl vyprávění. Hraje se na efekt, na zlákání mladých diváků, kteří jsou zamilováni do amerických komediálně laděných detektivek, jejichž děj prakticky nedává smysl. Tvůrci doufají, že když pobaví několika desítkami gagů a "epickým" twistem, tak si nelogických nebo naprosto zbytečných scén nevšimneme. Sherlock prostě ztratil svůj nevybíravý chladný přístup, jenž ho dělal tak jedinečným. Což je obrovská škoda, neboť tenhle seriál měl potenciál, jaký tu dlouho nebyl.
Benedict Cumberbatch
Stručně by se dalo říci, že dva roky čekání za tohle ani náhodou nestály. Ale i v takto zpackaném pokračování samozřejmě najdeme několik dobrých momentů. Jak jsem zmínil v recenzi minulého dílu, nová sezóna není vyloženě tragická, ale začala využívat odlišných stavebních prvků. Hlavní duo pořád hraje oscarově, chytré narážky na první a druhou sezónu vnímavé diváky pobaví a Moffatovy oblíbené slovní přestřelky vykouzlí úsměv na rtech, samotné vyšetřování ale hraje druhé (až třetí) housle. A takový nový záporák nenabízí vůbec nic. Moriarty nasadil příčku nedosažitelně vysoko.
Rupert Graves
Bez spoilerování to teď asi nepůjde, takže se omlouvám všem, co díl ještě neviděli - měli byste přestat číst.
Pojďme polemizovat o Mary. Nevím, jak to vnímali ostatní diváci, ale mně bylo jasné, že buď umře, nebo se z ní vyklube zabiják (kdo zná Moffata, chápe proč). Co ale nechápu, to je postoj, který zaujmou Sherlock a John poté, když se dozvědí "drsnou" pravdu. Pochybuji, že i když jste geniální detektiv s chladnou hlavou, první věc, co vás napadne poté, když vás někdo postřelí, je starat se o střelcovo dobro. Další nedomyšleností je, jak se Mary dostala do kanceláří bez toho, aby si Janine pamatovala, že jí tam pouštěla.
Amanda Abbington, Benedict Cumberbatch, Louise Brealey, Martin Freeman, Una Stubbs, Rupert Graves
A největším trnem v oku samozřejmě je návrat legendárního Moriartyho. Nebudu lhát, těší mě to. Ale to neznamená, že nevidím, jaká je to pitomost. Těší mě "vzkříšení" kvůli tomu, že zbožňuji Andreowo herectví, miluji jeho pojetí Moriartyho a jako záporák mě opravdu baví. Štve mě to kvůli tomu, že tento tah byl opravdu neskutečně okatý a hrozně na efekt. Nejedná se o "plot twist" či "cliffhanger", ale o pouhé vaření z vody. A klidně mě ukamenujte.
Benedict Cumberbatch, Martin Freeman
Abych to nějak jednoduše ukončil; doufám, že post hlavního scenáristy se přesune z Moffata na Gatisse a my konečně uvidíme znovu něco, co nebudu muset popisovat s přídavkem "Ale už nečekej detektivku, ale komedii."
Hodnocení: 55%