Nejlepší filmy roku 2013 podle uživatelů KINOBOX.cz

Nejlepší filmy roku 2013 podle uživatelů KINOBOX.cz

10. U konce světa (2013) - 79.14%

U konce světa: trailer | Universal Pictures / trailer
Bláznivá akční jízda mixující sci-fi a komedii se s úspěchem protlačila nejen do žebříčku profesionálních kritiků, ale i k diváckým srdcím. Sice až na chvost, na partičku svérázných komiků z britských ostrovů to ale není vůbec špatný výsledek. Dvakrát tolik v nabušeném roce, kdy do kin přišlo hned několik silných komiksovek, o sequelech oblíbených sérii nemluvě.
Hodnocení, Rozpočet: $20 milionů, Celosvětové tržby: $46 milionů

9. Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) - 80.83%

První díl Hunger Games vydělal a ne málo, u nás nicméně byly reakce o něco vlažnější, neboť tu knižní předloha nemá takové zázemí. Pro dvojku už to neplatí, neboť mu jednička vyšlapa cestu a pokračování navíc dostal do rukou talentovaný režisér Francis Lawrence (Constantine, Já, legenda). Scenáristé si také polepšili a výsledkem je jedno z nejpříjemnějších překvapení roku, které jste svým hodnocením vyhnali na deváté místo.
Hodnocení, Rozpočet: $130 milionů, Celosvětové tržby: $784 milionů

8. Thor: Temný svět (2013) - 81.22%

U kritiků příliš nepochodil, zato diváci se nebáli nadšených ohlasů. Druhý Thor je větší, vtipnější, akčnější a možná přeplácanější, to ale nic nemění na jeho zábavnosti a faktu, že božího syna s kladivem posunul mezi jednu z nejoblíbenějších postav marvelovského universa. Vy sami jste si ji v naší databázi cenili natolik, že skončil druhý Thor na velmi pěkné osmé pozici.
Hodnocení, Rozpočet: $170 milionů, Celosvětové tržby: $628 milionů

7. Star Trek: Do temnoty (2013) - 81.95%

Jak je vidno, český divák preferuje blockbustery a nebojí se jim udělit vysoké známky. Na druhou stranu - letošek byl bohatý na kvalitní úrodu, což se odrazilo i na solidních tržbách. Druhý Star Trek sice hardcore fanoušky fenoménu drtí svým finále, "obyčejný divák" ale odcházel z kina spokojený. V naší databázi to stačilo na sedmé místo, což je zatraceně dobré umístěný pro fenomén, jemuž se ještě před pár lety "nescifisti" smáli pro upnuté trikoty.
Hodnocení, Rozpočet: $190 milionů, Celosvětové tržby: $467 milionů

6. Muž z oceli (2013) - 82.67%

Z tohohle umístění mám možná největší radost. Nový Superman není dokonalý. Zdaleka ne. Finále je příliš dlouhé, přepálené a má asi čtyři konce. Ale vše, co mu předchází, je jednoznačná pecka, která nechala daleko za sebou všechny své předchůdce. Šlo o jeden z nejkomplikovanějších komiksových restartů posledních let a vydařil se. Držme palce tvůrcům, aby jim to vyšlo i příště a Superman dolétl v diváckém žebříčku ještě o něco výše.
Hodnocení, Rozpočet: $225 milionů, Celosvětové tržby: $662 milionů

5. Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) - 83.14%

Střed žebříčku je pro Hobita: Šmakovu dračí poušť odpovídající pozice. Rozhodně to není nejlepší film roku, své místo si tu ale určitě zaslouží (ostatně, i mezi kritiky se do desítky probojoval, ti nicméně byli přísnější a dopřáli mu až poslední místo). Peter Jackson každopádně znovu dokázal, že nejen Pánem prstenů, ale i Hobitem si našel cestu k fanouškům předlohy.
Hodnocení, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $614 milionů (zatím)

4. Iron Man 3 (2011) - 83.27%

Ani Tony Stark nemůže v žebříčku chybět. Zatímco mezi kritiky si vysloužil osmé místo, diváci fandí železňákovi o něco více a udělali z něj v naší databázi čtvrtý nejlépe hodnocený film roku 2013. Inu, komiksové filmy jsou milované zboží a Hollywood jim dává dost péče, aby se chytl i český divák. Není náhodou, že hned 3 filmy v téhle TOP 10 vznikly na motivy komiksu.
Hodnocení, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $1,215 milionů

3. Gravitace (2013) - 84.55%

Že bude Gravitace na stupni vítězů, s tím se počítalo od chvíle, kdy vrazila do kin a diváci nešetřili chválou. Nejpřekvapivější na jejím umístění je spíše to, že skončila až třetí. Strhující odyseu opuštěné Sandry Bullock napříč vesmírným prázdnem hodnotila většina z Vás maximální známkou, našlo se nicméně i pár pochybovačů, kteří tvůrcům neodpustili o něco plošší příběh.
Hodnocení, Rozpočet: $100 milionů, Celosvětové tržby: $652 milionů

2. V zajetí démonů (2013) - 86.73 %

Jednoznačně největší překvapení divácké TOP 10. V Americe byli z hororu Jamese Wana přímo nadšení, lehce nadprůměrné recenze českých kritiků ale nenaznačovaly, že by se mohli ve velkém chytnout i naši diváci. Jenže horor má silnou základnu fanoušků a pokud je nějaký dobrý, rádi to oceníte. V případě V zajetí démonů jste zašli ve známkách tak daleko, až je z toho druhý nejlépe hodnocený film roku 2013. Tohle asi nečekal vůbec nikdo.
Hodnocení, Rozpočet: $20 milionů, Celosvětové tržby: $316 milionů

1. Rivalové (2013) - 88.55 %

Zatímco kritici upřednostnili Gravitaci nad Rivaly, Vy jste rozhodli obráceně. Legendární souboj Nikiho Laudy a Jamese Hunta oslovil hereckými výkony, akcí, příběhem, prostě vším, výtek bylo minimum. Nejlepším filmem roku 2013 dle uživatelů Kinobox.cz jsou tedy oficiálně Rivalové. Svou jízdu na první příčku ale zvládli o prsa - Démoni skončili o pouhá 2% pozadu.
Hodnocení, Rozpočet: $38 milionů, Celosvětové tržby: $90 milionů
Kompletní žebříček nejlepších filmů roku 2013 podle uživatelů najdete zde.