Nejlepší filmy roku 2013 podle českých kritiků

Nejlepší filmy roku 2013 podle českých kritiků
Poznámka na úvod: V žebříčku jsou uvedeny pouze filmy, které byly v roce 2013 uvedeny v oficiální distribuci do českých kin. Taktéž, pro větší hodnotu žebříčku, byly započítány pouze snímky, mající na kartě 15 a více recenzí.

10. Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) - 77.50%

Jako každý velký fenomén, který navazuje na nějaký legendární odkaz, vzbuzuje i hobití série protichůdné vášně, přičemž ty negativní často nemají daleko k upřímné nenávisti. Ani ten nejhlasitější nespokojený výkřik nemůže zakrýt skutečnost, že je druhý Hobit zatraceně úspěšný a výborně hodnocený nejen diváky, ale i kritiky. 10 místo je na druhý díl druhé trilogie úctyhodný výsledek. První Hobit se loňskými známkami k TOP 10 ani nepřiblížil.
Recenze, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $614 milionů (zatím)

9. U konce světa (2013) - 78.95%

U konce světa: trailer | Universal Pictures / trailer
Trojce Simon Pegg-Nick Frost-Edgar Wright nikdy nezklame. Z jejich komediálně-akční cornetto trilogie je možná U konce světa nejslabší, to ale nic nemění na tom, že jde o výbornou zábavu, která v sobě překvapivě hladce propojuje hned několik žánrů. České recenze snímek vystřelily na krásné deváté místo. A to ho původně domácí distributor nechtěl dát do kin.
Recenze, Rozpočet: $20 milionů, Celosvětové tržby: $46 milionů

8. Iron Man 3 (2013) - 79.62%

Tak i nejsilnější marvelův hrdina se do desítky probojoval a zcela zaslouženě. Studiem angažovaný Shane Black zpočátku působil jako divoká karta. Znalci jeho předchozí tvorby ale moc dobře věděli, o jak chytrý tah se jedná. Z nahláškovaného pohodáře se stala plnohodnotná figurka, která dostane skoro stejně ran, jako rozdá. A má u toho ještě lepší hlášky, než v obou předchozích filmech dohromady. Naprosto právoplatné umístění.
Recenze, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $1,215 milionů

7. Vedlejší účinky (2013) - 79.77%

Režisér Steven Soderbergh se znovu projevil jako schopný chameleon. Tentokrát se pustil do spletité psychologické hry a uspěl nad očekávání dobře. Má to jen jediný, v rámci našeho žebříčku nicméně nepodstatný háček. Čím je Soderbergh přemýšlivější autor, o to menší tržby mu diváci dopřejí. A ani Vedlejší účinky toto "prokletí" bohužel nedokázaly prolomit.
Recenze, Rozpočet: $52 milionů, Celosvětové tržby: $63 milionů

6. Zmizení (2012) - 80.48%

Hugha Jackmana si většina diváků spojí s rolí Wolverinea. Díky tomu se občas zapomíná, že je i výborný charakterní herec. Naštěstí na to nezapomínají samotní režiséři, kteří si Hugha pro náročné role pravidelně vybírají. A Denis Villeneuve mu nabídl přímo ukázkový part, který zasadil do zatraceně působivé spletité detektivky, za jakou by se nemusel stydět ani král deprese David Fincher. Jedno z nejpříjemnějších překvapení roku.
Recenze, Rozpočet: $46 milionů, Celosvětové tržby: $118 milionů

5. Kapitán Phillips (2013) - 81.14%

Mohlo vůbec ze spolupráce dvou oscarových tvůrců - režiséra Paula Greengrasse a Toma Hankse - vzejít něco jiného, než úžasný film? Asi těžko. Zkušenému duu navíc výrazně pomohl výběr silné látky, která (jak jinak) vycházela ze skutečných událostí. Kapitán Phillips sice některé diváky zklamal ukecaností, výsledné známky ho ale přesto protlačily v TOP 10 vysoko. Inu, kritici zkrátka Greengrasse mohou. A mají k tomu dobré důvody.
Recenze, Rozpočet: $55 milionů, Celosvětové tržby: $208 milionů

4. Star Trek: Do temnoty (2013) - 81.38%

Hardcore trekkies budou z následujícího umístění křičet hrůzou ze spaní, neboť to, co J.J. Abrams provedl s jejich kultem (respektive jak si pohrál se známým záporákem a přetvořil finále dvojky původní série), to mu nejspíš už nikdy neodpustí. Ale měli by se s tím smířit - protože to funguje. Někdy zkrátka je třeba vzít rekonstrukci opravdu hodně od podlahy. Diváci navíc Abramsovu verzi ve velkém přijali a co je nejdůležitější, režisér dokázal z přežitého fenoménu udělat sexy podívanou pro masy. A to se počítá.
Recenze, Rozpočet: $190 milionů, Celosvětové tržby: $467 milionů

3. Rivalové (2013) - 81.79 %

Měl to být jeden z největších hitů roku. Thor v jedné z hlavních rolí, fantastické recenze a k tomu pověst jisté oscarovky. Jenže v Americe formulím zkrátka diváci neholdují a stejné to bylo s filmem, který o nich vypráví. Nejlegendárnější souboj nejrychlejších závodníků nakonec zachránil zbytek světa, kde se filmu vedlo přeci jen o něco lépe. Přesto by si Rivalové, vzhledem ke svým kvalitám, jednoznačně zasloužili lepší finanční výsledky.
Recenze, Rozpočet: $38 milionů, Celosvětové tržby: $90 milionů

2. Gravitace (2013) - 90.48%

Že bude Gravitace pecka, o tom se šuškalo prakticky od začátku. Alfonso Cuarón přesto překvapil. Vzal dva herce, nekonečný vesmír a natočil strhující drama, díky němuž se tepová frekvence diváků točila na maximum, nechyběly silné emoce a k tomu po dlouhé době někdo připomněl, že 3D nemusí být jen prázdná plakátová nálepka. V domácím kině už to nikdy nebude stejné, takže kdo Gravitaci neviděl v kině, ten hodně prohloupil.
Recenze, Rozpočet: $100 milionů, Celosvětové tržby: $652 milionů

1. Velká nádhera (2013) - 92.33%

Stejně jako loni, i letos to všem natřela festivalovka. Existenciální freska, která patřila k vrcholům letošního festivalu v Cannes a má reálnou šanci získat Oscara za nejlepší cizojazyčný film, byla s úspěchem uvedena i v českých kinech. Režisér Paolo Sorrentino je v současné době dost možná nejcennější italský režisér a Velká nádhera jen potvrzuje jeho velikost. Legendární Federico Fellini se konečně dočkal důstojného následovníka.
Recenze, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $10 milionů
Žebříček nejlepších filmů 2013 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde.