US tržby: Šmakova dračí poušť nestačila na Neočekávanou cestu

US tržby: Šmakova dračí poušť nestačila na Neočekávanou cestu
Ledové království na třetím místě.
Když startoval první Hobit, měl slušné, ale ne extra zářivé číslo – 84 milionů dolarů. Je to samozřejmě hodně, ale když to porovnáme třeba s marvelovkami, má svět J.R.R. Tolkiena co dohánět. Vzhledem k celkovému úspěchu Neočekávané cesty (miliarda celosvětově) se čekalo, že bude Šmakova dračí poušť při svém startu atakovat hranici sta milionů. Místo toho zvládla je 73. Překvapivé je to i proto, že má dvojka o něco lepší recenze, než její předchůdce. Na slabším výsledku se dost možná podepsalo ve Státech velmi žádané Ledové království, které si navzdory silnému nováčkovi urvalo z víkendového koláče 22 milionů, což znamená propad o střídmých 29%. Šmakova dračí poušť se tak sice může chlubit (podobně jako její předchůdce) prvním místem, ale tentokrát bez dodatečných fanfár…
Ledové království
Ledové království na třetím místě.
… což nicméně platí jen pro Ameriku. Celosvětově již druhý Hobit vydělal 200 milionů dolarů. Ve Warner Bros. tak nepochybně vládne spokojenost, ač možná o něco zdrženlivější, než se podle internetového zájmu čekalo.
Hobit: Šmakova dračí poušť
Šmakova dračí poušť zaznamenala opatrnější start. Přesto se s největší pravděpodobností dokope celosvětově k miliardě. | 013 Warner Bros. Entertainment. All rights reserved.
Třetí skončil nový černošský komediální teror v podání Tylera Perryho, v němž jeho oblíbená hrdinka Madea (kterou hraje on sám, pokud to náhodou nevíte) tentokrát znásilňuje Vánoční svátky. Perryho základna věrných fanoušků se postupně ztenčuje, takže to novinka dotáhla na 16 milionů dolarů. Málo to není, ale přeci jen byl Perry zvyklý na dvojnásobné otvíráky. Na nájem a další job mu ale i tenhle skromnější opening stačit bude.
Tyler Perry
Tyler Perry
Fenomenální sequel Hunger Games: Vražedná hra je tentokrát na čtyřce a jen ve Státech již nastřádal 356 milionů. Thor se na pětce pomalu blíží dvěma stovkám a hvězdně obsazený thriller Out of the Furnace na šestce, který minule u diváků pohořel, nadále mizí ve finančním propadlišti.
us-trzby-smakova-draci-poust-nestacila-na-neocekavanou-cestu
Fanoušci drsného Stathama milují, do kin jich ale moc nechodí.
Žebříček dále doplňují komediální propadák Pozdravy ze spermabanky, malé hity Philomena a Zlodějka knih a nadějně vypadající akčňák Homefront s Jasonem Stathamem a Jamesem Francem z pera Sylvestera Stalloneho, který bohužel finančně nezaválel. Ze Stathama holt asi tahoun nikdy nebude.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.