Speciál: Když béčkoví žraloci útočí na naše bránice

Speciál: Když béčkoví žraloci útočí na naše bránice
Mega Shark vs. Mecha Shark | The Asylum
A když máme v kinech MEG, což je film, jehož tvůrci výjimečně měli na žraločí téma velké peníze, podíváme se na zoubek těm levnějším kouskům.
Komu konkrétně za tuhle novodobou béčkovou vlnu vděčíme? Samozřejmě nechvalně proslulé společnosti Asylum, která za extrémně malé peníze natáčí filmy plné monster, robotů, vetřelců a vždy parazituje na filmech uváděných do kin. Pracovat v téhle firmě musí být sen každého nadšeného amatéra, protože se zde vysloveně realizují sny. Chcete film, v němž se Sherlock Holmes utká s Tyranosaurem? Žádný problém. Chcete vidět obřího hada, jak sežere celý vlak? Máte to mít. V Asylum si zkrátka hrají a i když nemají k ruce větší rozpočet, než za jaký se běžně tvoří pětiminutová reklama, jdou do toho po hlavě. Ano, člověk musí mít nějaké to promile, aby se opravdu bavil, ale stejně bych rád v téhle společnosti pracoval :)
Aubrey Peeples
Žraločí tornádo
My se dnes podíváme na to, co v jejich tvorbě táhne nejvíc - žraloci! Pokud jste některou z níže představených perel neviděli, je na čase to napravit.
* filmy jsou řazeny podle data vzniku

Megažralok vs. obří chobotnice (2009)

Zápletka: První část dosavadní quadrilogie, v níž se obří žralok vydává proti jiným monstrům. Tady si jde po krku s obří chobotnicí, což našeho kousáka nezastaví, aby si třeba neodskočil na letadlo. Jako bonus je tu ještě jedno béčkové monstrum - Lorenzo Lamas. Dostupnost: Vyšlo na levném DVD.

Megažralok versus crocosaurus (2010)

Zápletka: A tentokrát jde do tuhého. Nejenže se vrátil megažralok, aby znovu terorizoval moře, ale ještě se přidal obří krokodýl, který si došlápne na pobřeží ve stylu King Konga. Dostupnost: Vyšlo na levném DVD.

Útok dvojhlavého žraloka (2012)

Zápletka: Skupinka metrosexuálů a tupých holek čelí na opuštěném ostrově zmutovanému dvojhlavému žralokovi. Aby se fanoušci silikonů opravdu nažrali, pobíhá tu Carmen Electra. A protože dvě hlavy nestačí, dvojka už má tři a třetí díl dokonce rovnou pět! Dostupnost: Vyšlo na levném DVD.

Žraločí lidožrouti (2012)

Zápletka: A opět něco nového. Představte si kombinaci Kdo přežije a Saw, jen místo pastí dosaďte žraloky. Bizardní, nepředstavitelné, absurdní a šílené? Kdepak - prostě Asylum :) Dostupnost: Hráno v televizi (Barrandov)

Mega Shark vs. Mecha Shark (2013)

Zápletka: Tentokrát už se lidé poučili a vysílají do boje vlastní monstrum - mechanického žraloka! To už je jen krůček od toho, aby příště chlápci v Asylum do hry vložili Terminátory. Dostupnost: Hráno v televizi (Barrandov).

Žralokonádo / Žraločí tornádo (2013)

Zápletka: Jednoznačný vrchol celé žraločí tvorby Asylum. Vyloženě geniální zápletka o tornádu, které popadne žraloky a přenese je na pevninu. Tuna opravdu zábavných nápadů a hlášek, k tomu tradičně laciná forma a v hlavních rolích Steve z Beverly Hills 90210 a blondýna z Prciček. Ukázková Guilty pleasure pro fajnšmekry. Není se čemu divit, že se tahle šílená premisa dočkala již pěti filmů. Dostupnost: Hráno v televizi (Barrandov)
A nakonec pár bonusů, které se společností Asylum nijak nesouvisí, ale chytli se žraločího tématu se stejnou bravurou a hravou zvrhlostí.

Píseční žraloci (2011)

Zápletka: Ačkoli nejde o Asylum, inspirace se nezapře. Nápad se žraloky, kteří si klestí cestu skrz písek, je TAK mimo, až to skoro je chytré (!). Už jen kvůli němu si film zaslouží pozornost. Dostupnost: Vyšlo na levném DVD.

Snow Shark: Ancient Snow Beast (2011)

Zápletka: Tisíce let byl pochovaný v ledu. Nyní ho zemětřesení vysvobodilo z ledového vězení. Co dál dodat k žralokovi, který si klestí cestu závějemi sněhu? Nic. Námět mluví sám za sebe :) Dostupnost: Pouze v zahraničí.

Duch žraloka (2013)

Zápletka: Můj osobní favorit v rámci neAsylum žraločích filmů. Písek a sníh je bezva, ale nápad nechat vraždit ducha žraloka (ano, ducha!), to už je bez debat geniálně šílené. Dostupnost: Hráno v televizi (Universal Channel)

Shark Exorcist (2015)

Shark Exorcist
Zápletka: Příběh Satanem posedlého bílého žraloka, který (pravděpodobně) infikuje lidi a ti se pak s obřími zuby snaží sežrat jiné lidi. Výsledek prý nic moc, ale ten nápad je prostě láska <3. Dostupnost: Pouze v zahraničí.

Sky Sharks (2017)

Sky Sharks
Zápletka: Když už mohou žraloci létat za pomoci tornáda, proč by to nezvládli i sami? Stačí, když se k tomu přidají nacisti a oblíbené ozubené potvory se stanou novodobými bombardéry! Dostupnost: Pouze v zahraničí.