Tržby v českých kinech: Nejvíce táhly filmy s vánoční tematikou a pokračování úspěšných blockbusterů

Tržby v českých kinech: Nejvíce táhly filmy s vánoční tematikou a pokračování úspěšných blockbusterů
Disneyovky k Vánocům prostě patří. Ta nejnovější se jmenuje Ledové království a kromě toho, že je animovaná, si též pohrává s komedií, dobrodružným žánrem i mystérii. O druhém víkendu Ledové království ovládlo žebříček tuzemských tržeb. Čísla jsou následující: 3.8 milionu korun na tržbách a téměř 38 tisíc diváků. Oproti předchozímu období tedy 7% nahoru. Poroste zájem i nadále?
Richard Krajčo, Vica Kerekes
Vica Kerekés a Richard Krajčo stojí za úspěchem Křídel Vánoc. | če
Druhé místo žebříčku patří tuzemskému dramatu Křídla Vánoc. O víkendu nechalo 26.630 diváků v pokladnách kin za tento snímek 2.6 milionů korun. Hlavní podíl na tom má herecké obsazení s Vicou Kerekés a Richardem Krajčem v čele. Celková čísla jsou velmi dobrá: za 4 týdny od nasazení snímek utržil téměř 23 milionů korun, přišlo na něj přes 172 tisíc diváků. Vzhledem k žánru a tematice filmu poměrně překvapivý výsledek.
Jennifer Lawrence
Hunger Games: Vražedná pomsta | Lionsgate
Zcela nevánoční snímek skončil na třetím místě, a sice Hunger Games: Vražedná pomsta, pokračování úspěšné jedničky, kde si mladí lidé hráli na lovce, hlavně s luky a šípy. Druhý díl série je důmyslnější, tíživější, a setkal se se zájmem publika. Třetí víkend od uvedení do kin si tenhle akční thriller nenechalo ujít téměř 24 tisíc diváků. V pokladnách zaplatili přes 2 miliony korun.
Václav Postránecký, Josef Abrhám
| BontonFilm
Ani masivní nasazení do 95 (!) kin příliš nepomohlo tuzemské novince Přijde letos Ježíšek? (2013). Obsazení je tradiční: Josef Abrhám, Libuše Šafránková a další. Ale ani to zájmu příliš nepomohlo. Na film o premiérovém víkendu přišlo 21.211 diváků, kteří v pokladnách nechali necelé 2 miliony korun. Že by diváci tentokrát dali na (ne)doporučení recenzentů?
Chris Hemsworth
Bude z Chrise syn Martina Riggse?
Drží se, drží, ale stále padá. Pětici nejúspěšnějších snímků uzavírá další pokračování, tentokrát je jím Thor: Temný svět (2013). O pátém víkendu pokračování marvelovského hitu o severském bijci s kladivem utržilo 1 milion korun, na film přišlo 10.464 fanoušků. Celkově za 5 týdnů je to přes 180 tisíc diváků a tržby přes 27 milionů korun.
Rozkoš
Ve snímku Rozkoš si zahrála Jana Plodková. Na umístění mezi 20 nejúspěšnějšími snímky víkendu to nestačilo. | CinemArt
Ne zrovna příznivý trend, kdy se mezi 20 divácky nejúspěšnějších filmů žebříčku nedostane poměrně zdařilá tuzemská novinka, bohužel pokračuje. Po víkendu se o tom přesvědčili tvůrci a distributor dramatu Rozkoš (2013) režisérky Jitky Rudolfové, autorky Zoufalců (2009). Je to škoda. Podobně laděných snímků, které snesou srovnání se současnými filmy minimálně co se evropské produkce týče, u nás je jako šafránu. Křídla Vánoc na druhou stranu pojednávají o podobných vztahových nesnázích, zřejmě ale diváky natáhla na známější herce.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.