Český film v kinech ubírá plošně na síle, divák si začíná vybírat

Český film v kinech ubírá plošně na síle, divák si začíná vybírat
Ze snímku Klauni.
Jenže o nic lépe nedopadly ani další české podzimní filmy, které byly mnohými chváleny. Bella Mia, filmová událost podzimu, jak hlásily billboardy, se vytratila ze žebříčku, když minulý týden startovala s 1.231 diváky.
Bella Mia
Bella Mia kameramana a režiséra Martina Duby | CinemArt
V září přišel do kin s velkou reklamou další výborně hodnocený český film, melodrama Jako nikdy vyprávějící příběh umírajícího malíře (fantastický Jiří Schmitzer), který se do Top 20 ani nevešel. Snímek obsadil až 22. příčku, ve 32 kinech tenhle kritiky nadmíru dobře ceněný film shlédlo 727 diváků.
Taťjána Medvecká, Petra Špalková, Jiří Schmitzer
V roce 2014 obdrželo dvě sošky Českého lva a dvě Ceny české filmové kritiky | Kinobox
Až na devátém místě skončila další novinka minulého čtvrtku, ambiciózní koprodukční tragikomedie Klauni režiséra Viktora Tauše a Borise Hybnera. Je to smutné, možná ještě smutnější než téma filmu. Komediálně/dramatické duo Lábus-Kaiser má rozhodně na víc než 2.935 platících diváků. Opět velká reklama a propagace snímku nijak návštěvnosti nepomohla. Ani druhý týden se nic zázračného nestalo a 1.898 diváků znamenal další pokles. Navíc film ve třetím týdnu vypadl z TOP 20.
Klauni
Klauni
Český film přestává do kin táhnout plošně ve velkém a bodují převážně divácky vstřícné filmy, jako nyní Křídla vánoc, které se až po třech nedělích od premiéry dostaly na první místo žebříčku, nebo nedávno uvedený Příběh kmotra, který už nasbíral více než 265 tisíc diváků. Mezi letošní divácké úspěchy lze zařadit i film Revival, který vidělo kolem 220 tisíc diváků, či Babovřesky, které jasně kralují letošní návštěvnosti českých filmů. Nasbíraly přes 600 tisíc diváků. Už dávno přestává platit, že na český film se chodí jen z principu a plošně. Je českých filmů v kinech příliš? Nebo lidé důkladněji zvažují, zda dají v průměru za "cokoliv" 150 korun? V čem je zakopaný pes?
Rozkoš
Rozkoš, další snímek, který by si zasloužil více diváků | CinemArt
Ani pár týdnů později se trend nezastavil. Další film Rozkoš s Janou Plodkovou v režiji Jitky Rudolfové (debut Zoufalci) prosvištěl kiny mimo TOP 20, to zamená, že na něj přišlo první víkend méně než 800 diváků. Ne jinak na tom byl později Dobrý řidič Smetana, který TOP 20 první týden také minul. Sice dokument, ale od známé tovární zavedené dvojky Klusák-Remunda.
To, že loni Město odpad smrt Jana Hřebejka dopadlo úplně stejně, dobře hodnocené u kritiků (navíc Český lev za nejlepší ženský herecký výkon), ale mimo zájem publika se malinko, vzhledem k námětu, očekávalo, ale že to bude start pro mnoho dalších českých filmů, to už asi ne.
Český divák si očividně pečlivěji vybírá, i když není přesně známo, podle jakých parametrů. Jak to vypadá, reklama ani kritiky výsledný zájem diváků výrazněji neovlivňují. Přes malou návštěvnost jsou Klauni chváleni jak od mnohých recenzentů, tak kolegů a premiéra se zdařila.
Klauni
„Klauni jsou citlivý film s mimořádnými hereckými výkony," pochválil snímek slavný český režisér Miloš Forman, jemuž režisér a producent Viktor Tauš poslal film do Ameriky.
cesky-film-v-kinech-ubira-na-sile-boduji-jen-divacky-vstricne-filmy-2
Premiéra filmu Klauni Viktora Tauše
„Klauni jsou opravdovým evropským filmem, vyprávějícím strhující příběh dávného přátelství, které se ocitlo ve spalující blízkosti lásky a smrti. Scénář Petra Jarchovského, dojemné herecké výkony hlavních herců a pečlivá režie Viktora Tauše pro mě z tohoto příběhu udělaly nezapomenutelný filmový zážitek...“ chválí práci kolegů režisér Jan Hřebejk.
cesky-film-v-kinech-ubira-na-sile-boduji-jen-divacky-vstricne-filmy-3
Premiéra Klauni
„Klauni jsou v mých očích výjimečným kumštýřským počinem. Režijně, herecky, kameramansky, výtvarně, hudebně... dojali mě, rozesmáli, přiměli k zamyšlení, co chtít víc? Tauš vede mistrně herce, své role nepředvádějí, ale žijí. Ohromila mě Eva Jeníčková....“ říká Milan Hein, umělecký ředitel Divadla Ungelt.
cesky-film-v-kinech-ubira-na-sile-boduji-jen-divacky-vstricne-filmy
Premiéra filmu Klauni Viktora Tauše
Film si našel příznivce jak mezi filmaři, tak kolegy ze spřízněných divadelních oborů. „Klauni patří dle mého k tomu nejlepšímu, co za poslední desetiletí na poli české kinematografie vzniklo. Citlivá a zároveň prostá a nic si nehrající freska ze skutečného života důmyslně odkrývá psychologii jednotlivých postav i jejich vzájemných vztahů. Kromě toho je tu patrné i jasné podobenství o tom, co často tvoří „odvrácenou tvář“ klauna - bolest, slzy a nějaký ten kříž, který si každý neseme na bedrech....“ říká Petr Zuska, umělecký ředitel baletu Národního divadla.
Jiří Lábus
Krásné zážitky si z projekce odnesl i oceňovaný kameraman Jan Malíř: „KLAUNI potvrzují, že jsou tu stále vynikající filmaři !!!! Byl jsem po dlouhé době opravdu nadšen.... když hudba dohrála :-) prostě BRAVO!“
Obrázek článku
Další týden startují hned dvě české novinky - Rozkoš s Janou Plodkovou a Přijde letos ježíšek? s Josefem Abrhámem a Libuškou Šafránkovou. Dostanou se na první místa žebříčku, jak bývalo u českých filmů zvykem?
Dnes už víme, že Rozkoši se to nepodařilo. Minula diváky, nebo diváci minuli film. Naopak u kritiky málo ceněný snímek Přijde letos Ježíšek? paradoxně zaboval a o víkendu jej vyhledalo pře 21.000 diváků, což je dnes slušné číslo.
To, že se lidem do kina chce, když je podle "diváka" na co, dokládá 200.000 (!) návštevníků na druhého Hobita za první víkend od premiéry!