Recenze: Byzantium - Upíří příběh dokazuje, že to jde i bez laciné romance a patetických frází

Recenze: Byzantium - Upíří příběh dokazuje, že to jde i bez laciné romance a patetických frází
Byzantium - Upíří příběh
Film režíroval Neil Jordan a není možné se ubránit paralelám s jeho starším upírským kouskem Interview s upírem. I v tomto filmu jde spíše o osobní tragédii a emocionální rozervanost upírů, než o stříkající krev a trhání hlav (pár hezky brutálních scén si ale užijete).
Zatímco Clara je impulzivní, živočišná, a pořád by někoho vysávala / dekapitovala, Eleanor už to tak nějak všechno štve, takže občas lidem prostě říká pravdu (že je 200 let starý upír) a skoro to vypadá, že ji rajcuje představa, že jí to někdo uvěří a bude průser (většina posluchačů jí to samozřejmě nevěří a myslí si, že žertuje nebo je blázen).
Saoirse Ronan
To vše je prokládáno flashbacky 200 let nazpátek, ve kterých vidíme, jak se z dam staly upírky (nejen samotný akt zupírovatění, ale i to, co mu předcházelo a následovalo). Ty flashbacky jsou velmi příjemně nehollywoodské a krásně atmosférické - jako nejlepší kousky ze zlatého období Juraje Herze, nebo Briana De Palmy. A nevím, jestli je to CGI, nebo jen krásy irské přírody, ale některé přírodní scenérie jsou úchvatné a Jordan je dokáže efektně snímat.
Výhodou také je, že obě slečny hrají velmi dobře (pokud si pamatuji, tak lépe, než Cruise s Pittem) - především u Artertonové jsem tak zajímavý výkon nikdy předtím neviděl.

Trailer (CZ titulky):

Film má dosti zvláštní stylizaci, kombinující současná nízkorozpočtová britská (irská, skotská atd.) existenciální dramata s červenou knihovnou jako ze 60. - 70. let. Místy to vypadá skoro jako mírná parodie 50 let starých filmů, ale nevšiml jsem si žádného lišáckého pomrkávání na diváka - všechno je nám předkládáno se stoprocentní vážností. Ledaskdo bude mít možná s takovýmto zvláštním tónem problém, ale mě to přišlo dokonce osvěžující.
Byzantium - Upíří příběh
Co mi osvěžující nepřišlo, to je poměrně značná délka filmu (2 hodiny), který nemá žádnou zásadní zápletku a je především o izolovaných střípcích z neveselých životů obou upírek. A pokud ignorujete snovou atmosféru a začnete se nad dějem logicky zamýšlet, objevíte pravděpodobně značné trhliny (v chování lidských hrdinů, kteří jako by nevěděli a neviděli to, co vědí a vidí).
Byzantium je lepší film, než Interview s upírem, ale poměrně nedávno jsme tu měli několik podobných filmů (například původní i americkou verzi Ať vejde ten pravý), které byly ještě o dost lepší.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE