US tržby: Thor míří mezi marvelovskou elitu, Enderova hra k filmovému propadlišti dějin

US tržby: Thor míří mezi marvelovskou elitu, Enderova hra k filmovému propadlišti dějin
Avengers
Výsledek je přesto impozantní. Respektive impozantní na Thora. Než začnu s čísly, je třeba si něco ujasnit. Avengers jsou nejvíc. Je to týmovka, takže má logicky největší tábor fanoušků. V jednotlivcích vládne Tony Stark, což je nezanedbatelná zásluha "zlobivého dítěte Hollywoodu" Roberta Downeyho Jr.. Pak je tu Peter Parker alias Spider-Man, jemuž na záda dýchají X-Meni a teprve až poté přichází ke slovu Thor. Menší zájem vzbuzuje jen Captain America, což je současně nejméně zajímavá marvelovka vůbec a temperamentní Hulk, jemuž zatím tržby - v rámci sólo výstupů - nikdy nepřály.
Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Chris Hemsworth
Avengers
Thor vydělal během opening víkendu 65 milionů dolarů, což bylo 3x méně (plus mínus nějaké drobné) než Avengers či Iron Man 3. Dvojka nyní startuje za 86 mega, což je samozřejmě pořád méně, ale pro Thora jde o posílení. A hlavní jsou celosvětové tržby, které již nyní čítají 327 milionů! Jednička nakonec vydělala půl miliardy, dvojka míří nepochybně výše.
Kevin Kline, Robert De Niro, Morgan Freeman, Michael Douglas
Frajeři ve Vegas platili v zámořských kinech za trvalku. V českých tržbách je podobný osud nečeká.
Do velikosti Iron Mana tak stále syn Ódina nedorostl, rozhodně je ale na dobré cestě. Stín marvelovského universa přirozeně dopadl na zbytek žebříčku, kde se rozebíraly drobky (a žádný jiný nováček do TOP10 nezamířil). Na dvojce zůstal hit skupinky Jackass Bad Grandpa, na trojku si polepšil levný animák Ptačí úlet (nic jiného pro děcka aktuálně nedávají, z čehož film dost dobře profituje). Na čtyřce řádí důchodci v komedii Last Vegas, jež oproti minule zaznamenala malý propad. Až na pátou pozici se propadla Enderova hra, která oproti minulému víkendu (kdy byla první) nejvíce ztratila. Druhý víkend za 11 milionů, průběžné tržby 44 a to jako záplata na rozpočet 110. Tady série nepokvete. Studio bude rádo, když se dostane na nulu. Tedy, pokud film nezaválí ve světě. Což se zatím neděje.
George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Žebříček dále doplňují téměř půl miliardová (!) sci-fi Gravitace, výborně hodnocená dramata 12 Years a Slave a Kapitán Phillips, britská "Instant Classic" romantika Lásky čas, jíž stačilo pouhých 1200 kin na 6.69 milionů a Trakaře, celosvětově atakující hranici dvou set milionů dolarů.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.