Vorlové dotočili Vejšku. Oproti Gymplu je drsnější. Jaký diplom v lednu od diváků dostanou?

Vorlové dotočili Vejšku. Oproti Gymplu je drsnější. Jaký diplom v lednu od diváků dostanou?
| EEAP
Natáčelo se především na dvou pražských vysokých školách, na Kampě v parku, v pražském metru i na periferiích. Když filmaři v květnu dotočili v klubu Lávka u Karlova mostu, přišly dva dny nato povodně a polovina filmových lokací se ocitla pod vodou. A to včetně klubu, v němž si na koncertu zahrálo na tři sta fanoušků Vladimira 518 a Mika Trafika.
Jan Kraus (I), Tomáš Vorel
Tomáš Vorel a Jan Kraus. Herec přišel během natáčení o vlastní vůz. | VOREL FILM
Nejdražší záběry filmu natočili tvůrci s herečkou Ivanou Chýlkovou. „Chýlková například v jednom záběru zdemoluje Krausovu limuzínu Lancia v hodnotě dvou miliónů korun. Dokázala to elegantně a napoprvé, druhé auto už ostatně nebylo k dispozici,“ říká Tomáš Vorel. Ivana Chýlková a Jan Kraus hrají ve Vejšce opět manžele Kolmanovi, rodiče jednoho ze dvou hlavních hrdinů. I v roli Kocourkovy matky uvidí diváci znovu Zuzanu Bydžovskou, která právě za tuto roli ve filmu Gympl (2007) získala Českého lva.
Eva Podzimková, Tomáš Vorel Jr., Jakub Kohák
Vejška | VOREL FILM
Dále tvůrci obsadili nové herce. „Jako profesora ekonomie jsem si přál Václava Klause a profesora UMPRUM Milana Knížáka, ale ti to hrát nechtěli. Profesora na VŠE tak hraje David Vávra a profesora na katedře grafiky hraje Jakub Kohák,“ říká Vorel. Na hlavní dívčí roli Julii proběhl velký casting a roli nakonec získala herečka Eva Josefíková.

Trailer k filmu Vejška:

Autory hudby a rapu jsou Mike Trafik a Vladimir 518. Vorel si tak opět přizval o generaci mladší kolegy. „Vladimíra jsem nedokázal oslovit, protože mě už jednou odmítl při filmu Gympl, že prý v takové komerční sračce, kde hraje Mádl, účinkovat nebude. Pasta, se kterým jsme psali scénář, zorganizoval s Vladimírem schůzku a na ní jsme ho přesvědčili, že Vejška, přestože v ní bude hrát Mádl, komerční sračka nebude,“ prozrazuje Vorel. Ve Vejšce tak zazní tři skladby od Vladimira 518. Děti prázdnoty a Planeta Praha už existovaly, skladbu Zdrhej zkomponoval Vladimir 518 přímo pro film. Mike Trafik pro film částečně složil hudbu novou a částečně pracoval s hudbou ze své poslední desky. Tvůrci se především snažili o dokonalé souznění hudby s obrazem.
Vejška
Vejška klesla na páté místo. | VOREL FILM
Režisér Vorel nikdy neholdoval pokračováním filmů a nikdy by nevěřil, že sám pokračování nějakého vlastního filmu natočí. K natočení Vejšky ho přiměl velký tlak fanoušků, film Gympl viděly statisíce diváků a tvůrci se nakonec sami začali upřímně zajímat o to, co by se po skončení gymplu mohlo s jejich hrdiny dít. „Byla to výzva, udělat ten film ještě lepší než předchozí,“ dodává Tomáš Vorel. Vejška bude mít premiéru 23. ledna 2014.
Obrázek článku