Tržby v českých kinech: Příběh kmotra zastínil Gravitaci. Kameňák ztrácí.

Tržby v českých kinech: Příběh kmotra zastínil Gravitaci. Kameňák ztrácí.
V Příběhu kmotra září Ondřej Vetchý, naše herecká stálice.
Tvůrci Příběhu kmotra slibovali prvotřídní zprávy ze zákulisí politiky a mafiánského byznysu. Polobulvární kampaň se vyplatila, solidně natočená kriminálka vydělala o premiérovém víkendu téměř 10 milionů korun, na snímek přišlo 71 tisíc diváků.
Ondřej Vetchý
Je ale potřeba dodat, že distributor vyslal kriminálku do 107 kin. Film táhne Ondřej Vetchý a velmi dobře zvládnuté filmové řemeslo. Režiséru Nikolaevovi se v poslední době příliš nedařilo, Příběh kmotra je nicméně nadprůměrný. Ještě ten scénář a mohlo jít o tuzemskou mainstreamovou událost roku.
Sandra Bullock
Sandra Bullock v Gravitaci.
Gravitace skončilo druhá, stále však ztrácí, aktuálně 31% oproti předchozímu víkendu. Téměř 3 miliony korun nechalo v pokladnách kin 15.753 diváků. Gravitaci hraje 34 kin, většina lidí se nechá po právu zlákat 3D a Imaxem. Za 4 víkendy má působivé vesmírné drama na svém kontě 26 milionů korun a téměř 150 tisíc platících diváků.
Turbo
Třetí je animovaný hlemýžď Turbo (2013), tedy jasná volba každého distributora. Filmy pro děti to jistí. Turbo byl nasazen do 79 kin, o tomto víkendu za něj nechali diváci v pokladnách 2.1 milionu korun, přišlo jich 15.577. Platí tedy jedno: u animáků se nehledí na kvalitu, působí se na první signální dětského osazenstva. I když je pravda, že jsou tu ještě horší filmy animovaného žánru než Turbo.
Daniel Brühl
Rivalové | Universal Pictures
Solidně si již delší dobu vedou Rivalové (2013), historický snímek pojednávající o dvou předních jezdcích formule 1. O čtvrtém víkendu utržil film v našich kinech 1.6 milionu korun, přišlo na něj 11.074 vyznavačů benzinu, silných motorů, testosteronu i hezkých žen. Jestli si tvůrci Diany (2013) mysleli, že do kin přitáhnou významnou část ženského publika, tak by se měli zamyslet, od autorů Rivalů by se mohli učit.
Martin Dejdar, Václav Vydra
Až na pátém místě je Kameňák 4 (2013), strašák všech advokátů dobrého vkusu a vyznavačů kvalitní filmařiny. Zájem upadá, a to tak, že oproti předchozímu víkendu o rovných 50%. Tedy aktuálně 1.5 milionu korun na tržbách, při návštěvnosti necelých 11 tisíc diváků.
Demián Bichir, Danny Trejo
Až desátá skončila novinka Roberta Rodrigueze, snímek Machete zabíjí (2013). Že by vyznavačů béčkových akčních smrští bylo mezi českými diváky tak málo? 2.921 fandů vyrazilo na tudle řachandu. Tržby pouhých 392 tisíc korun českých.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.