US tržby: Bláznivý děda z Jackass pokořil Gravitaci, Ridley Scott zklamal

US tržby: Bláznivý děda z Jackass pokořil Gravitaci, Ridley Scott zklamal
Bad Grandpa
Tentokrát začnu trochu netradičně a to trailerem na komedii Bad Grandpa:
Asi nikoho nepřekvapí, že si tahle šílenost ve stylu Borata s jasným komediálním podpisem skupinky Jackass, která za vším stojí (pod dědou je namaskovaný její lídr Johnny Knoxville), urvala o debutovém víkendu první místo. Podle amerických kritiků není snímek zdaleka tak zábavný, jak by být chtěl, rozhodně ale své diváky pobaví a hlavně - recenze NIKDY u Jackass nehrály roli. Fanouškovská základna je věrná za každého počasí, takže by se z šíleného dědy stal hit, i kdyby to byla kameňáková řachanda (trailer je navíc natolik dobře střižený, že se člověk jen těžko brání zvědavosti). První víkend pro Bad Grandpa znamená 32 milionů dolarů na rozpočet 15 mega. Tudíž maximální úspěch, který opět o něco prodlužuje život téhle partičky.
Javier Bardem, Cameron Diaz
Konzultant propadl navzdory jménu režiséra a hvězdnému obsazení.
Za zklamání naopak platí novinka Ridleyho Scotta Konzultant. Přestože scénář filmu napsal Pulitzerem oceněný Cormac McCarthy a snímek nabízí hvězdné obsazení, kritici mluví o neatmosférické nudě. Diváci za první víkend utratili 8 milionů dolarů, což je hodně málo. Scottova oddechovka za 25 mega tudíž zklamala a i když nebude díky střízlivému rozpočtu producenty vyloženě bolet, je to rozhodně škoda. Na druhou stranu, než nadobro zlomíme nad Scottem hůl, vzpomeňme na jeho předchozí "malý film" Dobrý ročník. Ten ve Státech platí za jeden z jeho nejhůře hodnocených snímků vůbec, přitom u nás se naopak zapsal jako sympatická srdcovka. Bude to i případ Konzultanta? To zjistíme za měsíc, kdy je plánovaná česká premiéra.
Chloë Grace Moretz
Carrie, stejně jako jiné nezajímavé horory, rychle mizí ze žebříčku.
Úspěch Jackass odsunul na druhou pozici Gravitaci a na třetí Kapitána Phillipse. Oba filmy mají pořád skromné třicetiprocentní propady a dobře si vedou i ve světě. Díky tomu se Cuarónova vesmírná odysea pomalu blíží čtyřem stům milionům a bojující kapitán shrábl první stovku. Na pětce se zuby nehty drží obstojně vydělávající Trakaře a šestá je rychle vyklízející pole Carrie. Na sedmičce další hřebíček do rakve osmdesátkového žánru - Plán útěku Slye a Arnolda - který stejně jako předchozí sólovky obou pánů ve Státech propadl. Možná ale nebude tak zle. Celosvětově má totiž po dvou týdnech na kontě 45 milionů dolarů. A s tím už se dá pracovat.
Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor
Michael Fassbender (vlevo) coby drsný otrokář. Těsně před "bičovací" scénou.
Na osmou pozici poskočilo drama 12 Years a Slave, vyprávějící o svobodném černochovi, který se díky podrazu stal na 12 let otrokem (ano, jde o film podle skutečné události). Kritici i diváci mluví o jasné oscarovce, díky čemuž snímku stačilo pouhých 123 kin k vydělání 2 milionů dolarů! TOP10 dále doplňují výborná dramedy Enough Said a povedený thriller Zmizení.
Přiznám se, že mi podobné tržby dělají radost. Americký TOP10 se totiž skládá téměř ze samých výborných filmů. Takhle by to mělo vypadat. Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.