Do Jihlavy se sjíždějí dokumentaristé. 17. ročník mezinárodního festivalu zahájí film o stavbě dálnice.

Do Jihlavy se sjíždějí dokumentaristé. 17. ročník mezinárodního festivalu zahájí film o stavbě dálnice.
| http://www.dokweb.net
V časosběrném snímku Dál nic sleduje režisér Ivo Bystřičan peripetie kolem stavby nejkontroverznější české dálnice D8, která má vést Čes
Dál nic
| http://www.dokweb.net
kým středohořím. Těžkou ránu dosavadním snahám stavařů a ministerských úředníků dala sama příroda, když se před několika týdny na část již zkolaudované dálnice náhle sesunuly tuny zeminy. Došlo tak na slova ekologů, kteří od začátku upozorňovali mimo jiné na nestabilní podloží v dané lokalitě.

Teaser k filmu Dál nic:

Na filmovou premiéru snímku Dál nic přijal pozvání i někdejší stavbyvedoucí kontroverzního úseku D8 Pavel Lány. „Když jsem se ho ptal, zda chce do Jihlavy přijet po dálnici, odpověděl mi: Po dálnici ne. Pojedu radši vlakem. Je to pohodlnější a nikdy nevíte, co se na dálnici zase stane,“ přibližuje jeho slova režisér filmu Ivo Bystřičan.
Agnieszka Holland
Z dokumentárního snímku Návrat Agnieszky H. | Festival dokumentárních filmů Jihlava 2013
Jihlavský festival slavnostně zakončí mezinárodní premiéra snímku Návrat Agnieszky H. (2013), který vznikl v polsko-české koprodukci. Film zkoumá kořeny tvorby Agniezsky Holland, třikrát nominované na Oscara, která v šedesátých letech studovala na pražské FAMU. Stala se tak očitým svědkem překotných událostí roku 1968, které vyvrcholily upálením Jana Palacha v lednu 1969. Právě Palachova oběť se stala tématem jejího posledního třídílného filmu Hořící keř (2013), který měl premiéru letos v lednu a původně měl být Českou republikou vyslán do boje o Oscary.
Agnieszka Holland, Antony Root, Tatiana Pauhofová
režisérka Hořícího keře, Agnieszka Holland, první zleva | HBO
„Jestliže film o Janu Palachovi natočila polská režisérka Agniezska Holland, tak i film o ní a jejím klíčovém období v Československu, které skončilo měsíčním uvězněním, natočili polští tvůrci. Vzdávají tím hold jak Agnieszce samotné, tak i období české nové vlny a filmové tradici, kterou pro ně Českou republiku reprezentuje. Uvedení tohoto portrétu tak příznačně uzavírá „český rok“ Agnieszky Holland. Ten začal v lednu uvedením jejího film
Tatiana Pauhofová, Jan Budař
Hořící keř
u o Janu Palachovi, první pochodni roku 1969, a končí uvedením jejího po rtrétu nyní v Jihlavě – ve městě, které si letos připomíná třetí, zcela zapomenutou, živou pochodeň roku 1969, jihlavského Evžena Plocka,“ dodává k slavnostní mezinárodní premiéře Marek Hovorka, ředitel festivalu.
Více informací o uváděných cyklech, snímcích a bližším programu letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava najdete zde. Těšit se kupříkladu můžete na nový snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Dobrý řidič Smetana (2012), mapující události kolem jednoho angažovaného občana a jeho "neposlušnosti".

Trailer k filmu Dobrý řidič Smetana: