Zemřel spisovatel a scenárista Otto Zelenka

Zemřel spisovatel a scenárista Otto Zelenka
Otto Zelenka, skvělý scenárista, profesor, člověk.
Mezi Zelenkova nejslavnější díla patří kultovní český seriál Cirkus Humberto, dále F. L. Věk, O zvířatech a lidech a řada dalších inscenací a minisérií.
„Byl to skvělý kantor, velmi příjemný člověk. Na FAMU, kde jsme ho měli na semináře scénáristiky, se prokazoval velkou tolerancí a vždy se snažil pochopit každého studenta podle jeho pohledu na svět, neprosazoval své názory a naopak rozvíjel tvůrčí talent formou diskusí," zavzpomínal na Ottu Zelenku jeden z jeho bývalých žáků, režisér a producent Petr Vachler.
bleskovka-zemrel-spisovatel-a-scenarista-otto-zelenka
Otto Zelenka, skvělý scenárista, profesor, člověk.
„Rád vzpomínám na semináře, kde Otto Zelenka vždy dokázal navodit až příjemně rodinnou atmosféru. Na stole v posluchárně se před debatou nad zadanými úkoly nejprve zjevily chlebíčky, jindy zákusky, občas i nějaké to vínečko (byli jsme poslední ročník studující při zaměstnání, takže všichni plnoletí). Člověk pak nabyl dojmu, že je účastníkem setkání přátel, kteří vedou inspirativní debatu o tvůrčím procesu, z něhož má vzniknout kvalitní film," vzpomíná na autora scenárista a dramaturg Jan Stehlík. „Protože jsem dojížděl z Plzně, nikdy se mě nezapomněl zeptat, co je v Plzni nového a nějakou osobní historkou ze mě setřást ostych a obavu. Jeho přesné dramaturgické analýzy prozrazovaly, v čem tkvěl úspěch filmů, televizních seriálů a inscenací, pod nimiž byl podepsaný. Objevil pro mě Jacquesa Tatiho a jeho pana Hulota, jehož laskavost i jemnost humoru mi budou Ottu Zelenku vždycky připomínat.“
Ladislav Trojan, Václav Voska, Radoslav Brzobohatý, Martin Růžek
Otto Zelenka se zapsal do paměti diváků i scénářem k historickému televiznímu cyklu F. L. Věk.
Otto Zelenka, narozen 12. března 1931 v Kralupech nad Vltavou, po maturitě na kralupském gymnáziu studoval dramaturgii a scenáristiku na pražské FAMU. Původně působil jako dramaturg v Československé televizi, později ale začal pracovat též jako scénárista ve Filmovém studiu Barrandov. V 90. letech byl odborným asistentem na pražské Filmové a televizní fakultě.