Tržby v českých kinech: Diváci podlehli Gravitaci. Ta měla nicméně horší start než Donšajni.

Tržby v českých kinech: Diváci podlehli Gravitaci. Ta měla nicméně horší start než Donšajni.
Gravitace
Ve čtvrtek si mohli diváci prvně vyzkoušet, jaké to je zažít stav bez tíže ve sci-fi dramatu Gravitace. Film talentovaného Alfonse Cuaróna recenzenti vychválili ne do nebes, ale rovnou do vesmíru, průměr ze všech recenzí dává výslednou známku 90%! Ale jak jsme se přesvědčili a jistě se ještě přesvědčíme, u nás se na rady "pisálků" nehraje.
Gravitace
Gravitace
Tedy zásadní otázka, je 6 milionů korun o premiérovém víkendu a návštěvnost necelých 37 tisíc diváků úspěchem? Ano i ne. Ač jde v případě Gravitace o univerzálnější téma než výlet člověka do vesmíru, sci-fi skafandr snímku nikdo neodpáře. Donšajny shlédlo minulý víkend v premiéře diváků téměř 38 tisíc, přičemž lze tuhle na Oscary vyslanou komedii zavedeného tvůrce rozhodně označit jako lidovější=přístupnější. Distributor nicméně snímek vrhl do 123 kin, čemuž nemůže ani Gravitace s počtem 85 konkurovat.
Daniel Brühl, Chris Hemsworth
Rivalové | Universal Pictures
Druzí skončili po uplynuvším víkendu Rivalové, tedy další novinka, tentokrát z prostředí závodů vozů formule 1. 3 miliony korun na tržbách, tedy polovina úspěchu Gravitace. Na velmi dobře hodnocené životopisné drama dvou závodících kohoutů se přišlo podívat téměř 21 tisíc diváků a divaček. Na tenhle film prostě vezmete tátu, bráchu, přítelkyni i manželku. A nikdo vám nic nevyčte.
Jan Hartl
Donšajni aneb Ženy v hlavní roli. | BontonFilm
Z prvního na třetí místo klesli Donšajni, novinka Jiřího Menzela. Chtělo by se říci, že co se tvůrců a pronášených ambicí týče, nezadá si tahle komedie z českých luhů a hájů s Gravitací. Po druhém víkendu mají Donšajni na kontě 2.5 milionu korun, přišlo na ně téměř 19 tisíc diváků. Postarají se o zvýšenou vlnu zájmu včerejší informace o delegování na Oscary?
Zataženo, občas trakaře 2
Po úspěšném létu odcházejí z medailových pozic. Kdo, co? No přece animáky. Nejúspěšnější z nich, novinka Zataženo, občas trakaře 2 (2013), obsadil až čtvrté místo žebříčku tuzemských tržeb. Pokračování bláznivé podívané, v níž neortodoxní věděc nechal z oblohy pršet jídlo, utržilo jen o několik tisíc méně než Donšajni. Na film se přišlo podívat téměř 18 tisíc diváků.
Šmoulové 2
Pátá příčka žebříčku není zatěžkána milionovými ciframi, ale pouhými statisíci. A skončilo na ní další pohádkové pokračování, Šmoulové 2 (2013). Hit letošního léta o tomto víkendu utržil 786 tisíc korun, shlédlo jej 6.461 diváků. Celkově má tenhle film po devátém víkendu na kontě přes 40 milionů korun, brzy oslaví třístého tisícího diváka.
Jiří Mádl, Clémence Thioly
Colette, láska z koncentračního táboru, skončila třetí.
Až na osmé místo se propadlo tuzemské historické drama Colette (2013), milostný příběh odehrávající se v koncentračním táboru. Aktuálně necelých 520 tisíc korun na tržbách a 3.632 platících diváků. Za čtyři týdny tržby pouhých 6.6 milionů korun, což tvůrcům moc nadějné vyhlídky nedává. Rozpočet téhle výpravné podívané, která vás emočně vyčerpá, nebyl zrovna skromný. 
Jiří Pomeje
Jiří Pomeje představuje čtvrtý Kameňák.
Ve čtvrtek vstupuje do kin Kameňák 4 (2013). Není pod ním již autorsky podepsaný Zdeněk Troška, ale on to byl, kdo celý kult začal. Co myslíte, bude Gravitace na nejnovější Kameňák krátká? Povíme si to po víkendu.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.