Drama Jako nikdy míří na filmový festival do Varšavy. Bude mít u kritiků větší úspěch než o víkendu v tuzemských kinech?

Drama Jako nikdy míří na filmový festival do Varšavy. Bude mít u kritiků větší úspěch než o víkendu v tuzemských kinech?
V roce 2014 obdrželo dvě sošky Českého lva a dvě Ceny české filmové kritiky | Kinobox
Kritikou ceněný snímek, který měl minulý týden premiéru v našich kinech, stojí na mimořádných hereckých výkonech Petry Špalkové, Jiřího Schmitzera a Taťjany Medvecké. Ústředním tématem komorního dramatu Jako nikdy je sice odchod ze života, přesto mu nechybí humor, vyhýbá se falešnému patosu a smrt ukazuje jako samozřejmou součást života. A stejně jako život, i jeho konec přináší situace vypjaté, obyčejné, smutné i úsměvné.

Trailer k filmu Jako nikdy:

Varšavský filmový festival se v roce 2009 zařadil do skupiny prestižních filmových přehlídek, Mezinárodní federací filmových producentů (FIAPF) dříve označovaných jako kategorie "A". Patří do ní například festival v Karlových Varech, v Cannes, Benátkách nebo Berlíně. Loni festival navštívilo přes 100 tisíc diváků, kteří na 366 projekcích shlédli 129 celovečerních a 83 krátkometrážních snímků od tvůrců z 55 zemí světa.
Jan Kaplický
| © HCE
V roce 2010 si z festivalu hlavní cenu v dokumentární sekci odnesla režisérka Olga Špátová za Oko nad Prahou (2010) – dokument o architektu Janu Kaplickém a jeho projektu pražské Národní knihovny. Před třinácti lety ve Varšavě uspěli i Ondříčkovi Samotáři (2000).
Nízká návštěvnost snímku Jako nikdy, je velmi překvapující, navzdory dobrým kritikám. Dá se uvažovat i tom, že kritika má téměř nulový dopad na diváka, když si vzpomene na nedávný hit Babovřesky Zdeňka Trošky? Nebo je na vině špatný marketing filmu, či téma, jinak positivně hodnoceného filmu?  
Pro přehlednost, jaké tedy byly úspěchy různých českých filmů, z nedávné doby, o víkendnových premiérách? 

Babovřesky          140.236  diváků
Revival                    25.781  diváků
Martin a Venuše     25.216  diváků
Líbánky                    16.815  diváků
Colette                      15.021  diváků
Kovář z Podlesí         6.812  diváků
Jako nikdy                     727  diváků