US tržby: Poctivá kriminálka unesla diváky do svých sálů. Taneční film smutně přihlížel z povzdálí.

US tržby: Poctivá kriminálka unesla diváky do svých sálů. Taneční film smutně přihlížel z povzdálí.
Battle of the Year: The Dream Team
Pro svůj hollywoodský debut si Villeneuvea vybral scénář Aarona Guzikowskia, který loni příjemně překvapil solidním Kontrabantem. Zmizení, vyprávějící o únosu několika dětí, jejichž rodiče začnou jednat na vlastní pěst, sklidilo ještě nadšenější ohlasy. Kritici si pochvalují zajímavý příběh, výborné herecké výkony, hutnou atmosféru a silné emoce. Povedená krimi oslovila i diváky, kteří jí o prvním víkendu vyhnali až na první místo. 21 milionů dolarů je velmi slušné startovné pro Rkovou krimi za 46 mega a výborné známky jsou příslibem statusu trvalky a malých propadů v příštích týdnech. Do našich sálů by měl snímek doputovat již za tři týdny, tak doufejme, že si to český distributor nerozmyslí. Zmizení očividně stojí za nášvětvu kina.
us-trzby-poctiva-kriminalka-unesla-divaky-do-svych-salu-tanecni-film-smutne-prihlizel-z-povzdali
Battle of the Year: The Dream Team
Další novinka, taneční snímek Battle of the Year: The Dream Team, odstartovala až na pátém místě. Pramalé tržby - pouhých pět milionů za úvodní víkend - ukazuje, že již zájmu o taneční filmy ve Státech odzvonilo. Ano, snímek je to otřesně hodnocený (ale to je skoro každý taneční film), ale měl k dispozici bývalou hvězdu Lostů a Chrise "mám rád boxovací pytel ve tvaru Rihanny" Browna, tudíž na hit bylo zaděláno. Diváci ale mají očividně dost prázdných tanečních filmů vyprávějících o tom, jak nesourodá skupina musí zažít spojení při cestě na vrchol. Doufejme, že tenhle neúspěch postrčí studia k tomu, aby měly do budoucna taneční filmy i nějaký ten příběh.
Rose Byrne, Leigh Whannell, Angus Sampson, Barbara Hershey, Patrick Wilson, Andrew Astor, Ty Simpkins
Insidious 2 | Blumhouse Productions
Jednička minulého týdne Insidious: Chapter 2 hororového guru Jamese Wana se tentokrát musela spokojit se stříbrnou příčkou a 14 miliony. Studio to rozhodně mrzet nemusí - snímek stál pouhých 5 mega a již vydělal 60 jen ve Státech. U nás se filmu v kinech nejspíš bohužel nedočkáme, protože (navzdory dobrým ohlasům) u nás nešla ani jednička. Ta se dokonce stále, tři roky od své premiéry, nedočkala v České republice ani uvedení na DVD/Blu-ray. Netřeba se ale obávat toho, že by tomu tak bylo věčně. Wan aktuálně kutí Rychle a zběsile a jakmile dorazí do kin, někdo se toho nepochybně chytí a vydá oba díly Insidious s nálepkou na obalu "od režiséra megahitu Rychle a zběsile". Osobně bych ale loboval za kino. Wan si se žánrem extrémně rozumí a dobrý horor v tmavém sále, to se neomrzí.
Mafiánovi
Mafiánovi | Bioscop
Špatně si nevedou ani Mafiánovi Luca Bessona, kteří již stihli v amerických kinech nastřádat 25 milionů. Ano, žádný zázrak to není, ale snímek stál 30 milionů, takže se bez problémů zaplatí. A pokud potáhne ve světě, je dvojka jistá. Na čtyřku poskočila ze šestého místa mexická senzace Instructions Not Included, která má stále skromný počet kinosálu (konkrétně 978) a přesto hojně vydělává. Snímek má již na kontě 34 milionů, což je pro zahraniční podívanou zatraceně dobré číslo. Remake 100% zaručen.
Dále žebříček doplňují hity Millerovi na tripu a The Butler, skromně vydělávající Riddick, na slavné značce parazitující Letadla a Mocný vládce Oz, který se rozhodl své 3D využít ještě jednou a to v kinech IMAX. Podrobný žebříček najdete v našem novém výpisu amerických tržeb na stránkách Kinobox.cz, kde můžete každý týden sami sledovat aktuální US tržby.