Srandista Jack Black v roli pohřebáka Bernieho

Srandista Jack Black v roli pohřebáka Bernieho
| D-cinema
Bernie se sblíží s místní bohatou vdovou Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine), která je známá svojí protivnou povahou a patřičným jměním. Obyvatelé si ale po nějaké době uvědomí, že vdovu nikdo několik měsíců neviděl, i když Bernie dále vyřizuje její záležitosti. Všichni jsou pak šokováni, když se dozví, že Marjorie je již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy….
Jack Black
| D-cinema
Jack Black byl za roli Bernieho nominován na Zlatý Globus. Film zajímavou formou kombinuje flashbacky do minulosti a vyprávění jednotlivých obyvatel městečka. „Ať chcete nebo nechcete, na malém městě jste vlastně tím, co o vás říkají ostatní. Jaký jste v jejich řečech,“ vysvětluje režisér Richard Linklater. „Proto jsme zvolili tuto formu vyprávění příběhu. A není nic lepšího, než když do kamery mluví člověk z východního Texasu se silným jižanským přízvukem,“ dodává.
Režisér se k případu d
Jack Black
| D-cinema
ostal v roce 1998 při čtení článku od budoucího scenáristy filmu Skipa Hollandswortha v měsíčníku Texas Monthly. „Najednou se něco spojilo. Možná to bylo tím, že sám pocházím z východního Texasu a měl jsem pocit, jako bych všechny zúčastněné znal. Možná to byla unikátní osob nost samotného Bernieho a velmi těsný vztah mezi ním a Marjorie. Byl pro n i řidičem, kuchařem, nejlepším přítelem a důvěrníkem. Možná to byl zajímavý soudní proces, který v tu dobu probíhal. Možná jsem za tím vším viděl jen černý humor…,“ líčí Linklater.

Trailer k filmu Bernie:

U soudu pak režisér viděl skutečného Bernieho, Dannyho Bucka, Scrappyho, mnoho obyvatel Carthage a porotce ze San Augustine, kam byl případ přesunut. „Pro Bernieho to vše skončilo úplně naopak, než jak jsem po přečtení článku cítil, že by mělo,“ dodává Linklater. Ti, kteří byli na Bernieho straně, opravdu věřili, že neudělal nic špatného. „Není to tak hrozné, jak lidé tvrdí; střelil ji jenom čtyřikrát, ne pětkrát,“ uvedl třeba jeden ze svědků.