Postřeh: Žijeme ve světě polopravd, lží a naštěstí stále i dobrých vtípků

Postřeh: Žijeme ve světě polopravd, lží a naštěstí stále i dobrých vtípků
Petr Vachler
Dnes už je těžké rozlišovat mezi novinářskými kachnami, bulvárem a seriózním tiskem. Nikdy jsem nechtěl prodat Českého lva a to ani za dvacet pět miliónů, nikdy jsem neprodal Spielbergovi práva na knihu Jaroslava Foglara za dvacet pět miliónů. Dva výmysly, každá s jiným obsahem. Ta s Foglarem mě pobavila, ta s Českým lvem poučila a pobavila.
Po nedávném návratu z Británie mi začali chodit sms, volal mi kameraman a režisér František Brabec, že novinářka zodpovědná za film na idnes.cz se ho ptá, jaký má vztah k Foglarovi, že musí vydat v článek. Co to?
postreh-zijeme-ve-svete-polopravd-lzi-a-nastesti-stale-i-dobrych-vtipku
Na internetu totiž vyšla následující zpráva: “Mám dost prznění literárních předloh českých klasiků. Myslíte, že když si někdo pustí Máj, že si bude chtít přečíst i knížku? Věřím, že Spielberg teď může z Foglara udělat nejpřekládanějšího českého autora.“ V článku pomluvím trochu kolegu Frantu Brabce a dokonale připravená kachna je na světě. Cituje se CBS, odkazuje na hollywoodreporter.com, používají se moje neexistující věty. Vtipně vystavěno, bezesporu. A lidé tomu věří, i když článek je plný nesmyslů.
Podle zmíněné recesistické zprávy jsem získal dvacet pět miliónů za prodej práv k Foglarově Chatě v jezerní kotlině a to přímo od Stevena Spielberga. I-press.cz je velká kachní farma, která se tím netají a chce jen bavit. Ironií je, že se citarna.cz nachytala, zprávu vydala a idnes.cz připravovala zprávu. Nakonec se přidalo i zpravodajství České televize, které chtělo natočit reportáž do hlavních zpráv a předevčírem Blesk. Dnes další x-tá gratulace od kamaráda. Odpověď je a byla jasná všem, rozhovor neposkytnu, není k čemu. Není smutnou ironií, že to nepozná běžný čtenář, či kolega filmař, ale trénované novinářské oko by možná mělo, ale taková je dnešní rychlá doba. Vlastně se ani nedivím. Kachna sem, kachna tam. 
Petr Vachler
Tajemství a smysl života | VAC
Jenže ony kachny živí svět. Zažil jsem i závažnější situace, kdy mi kupříkladu volal novinář, že má o mě napsat dehonestující článek na objednávku, udělat ze mě černou ovci. Řekl že, to neudělá. Nebylo o čem, nechtěl se toho účastnit.
Ale zpátky k oněm kachnám a Foglarovi, abych dokončil zprávu. Se Spielbergem jsem se tedy shodou okolností setkal minulý týden na londýnské Marylebone Road, kde se konal večírek hvězd u Madame Tussauds a moc toho neřekl.
postreh-zijeme-ve-svete-polopravd-lzi-a-nastesti-stale-i-dobrych-vtipku-1
Dobrý kauf!
Při té příležitosti jsem prodal práva na Českého lva americkému producentovi Jerrymu Bruckheimerovi, jak jinak, než za dvacet pět miliónů, od konečného podpisu nás dělí ještě pár týdnů, protože se musí forma na Českého lva předělat podle amerických norem. Moderace se ujme Sasha Baron Cohen, celou show chce uvádět z poletující helikoptéry a Lucerně. Helikoptéra se do Lucerny vejde, problém bude kvůli hluku motorů.
A na čem se shodnu s i-press, která kachnu do světa vypustila? Například říká „Hollywood chce příběhy s dobrým koncem“ a to já taky. Takže všem z tisku, filmařům i kamarádům, Foglara jsem neprodal. Škoda. Velmi mě to mrzí. 
Jak bych to shrnul? Buďte ve střehu, vše dělte dvěma, třemi nebo rovnou deseti. Začínám uvažovat, že bych ty práva na Foglara přece jen koupil. Nakonec nějaké ty kontakty v Hollywoodu mám a každá koruna se hodí. Prodám k tomu ještě Zápisník třinácti bobříků.